Home » James Bay – 013 (Tilburg) 13/11/2022

James Bay – 013 (Tilburg) 13/11/2022

door Maurice Tonies
514 views 5 minuten leestijd

Leap, het derde album van de Engelse zanger James Bay werd deze zomer gelanceerd, maar kreeg niet overal de lovende recensies waarop men gehoopt had. En dat terwijl de nummers juist meer terugpakken op de stijl zoals James Bay ooit begonnen is. Sinds de release van het album heeft de zanger zich nog niet laten zien in Nederland voor een concert. Het is uberhaupt al even geleden dat hij voet zette op een Nederlands podium. Hoog tijd om daar nu eens verandering te brengen. Een bijna uitverkochte 013 in Tilburg wacht in spanning af!

James Bay heeft op deze tour Kevin Garret meegenomen als support. De Amerikaan is in zijn thuisland al een grote ster en werkte mee aan het album Lemonade van Beyonce. In Europa is men nog niet zo bekend met zijn muziek en de zanger begint aan een gewaagde missie. Geen extra muzikanten, geen drumstel, geen basgitaar, nee Kevin Garrett doet het geheel in zijn eentje, een man en zijn gitaar. De zanger laat aan een volle zaal in Tilburg horen wat hij allemaal in huis heeft. Het zijn voornamelijk popliedjes, waarbij hij soms gebruik maakt van zijn zuivere kopstem. Aangezien we helaas weinig van zijn nummers kennen beginnen sommige songs wel op elkaar te lijken en ook het feit dat hij alleen op het podium staat zorgt ervoor dat er weinig variatie is. Wel heeft Kevin Garrett de nodige humor in huis en weet zo op deze wijze het publiek voor zich te winnen. Daarnaast zijn de covers van Billie Eilish en Bon Iver een schot in de roos, het publiek zingt vol overgave mee. Missie geslaagd!

Na een vlugge ombouw mag James Bay het podium bestijgen en vanaf de allereerste tonen zit de sfeer er direct in. Er wordt afgetrapt met de grote hit Best Fake Smile en het publiek is dit oudje absoluut nog niet vergeten. Er wordt meteen meegezongen, James Bay kent dan ook een droomstart en dat terwijl zijn vorige bezoek aan Nederland toch alweer drie jaar geleden is. Of zorgt dat ervoor dat het publiek juist veel uitzinniger is? Een grote fan blijkt helemaal in extase, vol overgave roept ze bijna na elk nummer wel een liefdesbetuiging naar de zanger, de “I Love You’s” gaan als zoete broodjes deze avond. James laat zich hier niet door van de wijs brengen, hij reageert er zelfs niet eens op, hij is bezig met zijn show!

Op de setlist prijken uiteraard nummers van het album Leap en ook deze songs worden uit volle borst meegezongen in 013. Het publiek is dan ook de zanger blijven volgen en ziet dat een nummers zoals Give Me The Reason prima past bij de andere songs en voornamelijk de hits van het bekende The Chaos And The Calm-album. Halverwege de set heeft de grote hit Let It Go al geklonken en heeft het publiek nog maar net de telefoons opgeborgen als het volgende hoogtepunt van het optreden zich aandient. James Bay maakt de opstelling even wat kleiner, muzikanten staan wat compacter bij elkaar en in een intiemere vorm spelen ze samen One Life en Silent Love, kippenvel maakt zich meester in de grote zaal. James Bay is dan ook van alle markten thuis. Het is dan ook niet gek dat niet veel later Kevin Garrett voor een tweede maal het podium mag betreden om samen de Ray LaMontagne-cover Jolene te vertolken. Wat zijn deze heren goed op elkaar ingespeeld.

De singer-songwriter besluit vervolgens dat het allemaal wel een tikkeltje harder mag in Tilburg. Tijd voor meer gitaargeweld in de grote zaal. Eindelijk mag hij laten zien wat hij nog meer in huis heeft. Tijd om even van zijn microfoonstandaard te ontsnappen en heerlijke solo’s te spelen. Soms begint zijn spel dan ook op dat van John Mayer te lijken (om maar een gitaarheld te noemen) De lange uitgesponnen versie van When We Were On Fire is dan ook oorstrelend.

Nadat James Bay en zijn band al ruim een uur op het podium hebben gestaan verlaten ze heel even de bühne, maar wie goed heeft opgelet mist nog een hele grote hit. Het kan niet zijn dat deze niet op het menu staat vanavond. James Bay keert terug op het podium en verwent het publiek met een klein stukje I Can’t Help Falling In Love van Elvis Presley. Het publiek zingt graag mee, maar de song blijft beperkt tot een paar akkoorden. James Bay waagt zich niet aan de verrichtingen van The King. Wel waagt hij zich aan de song Scars, waarna hij iedereen bedankt voor het komen en hopelijk hoopt hij snel weer in het land te zijn. Het publiek mag voor de laatste maal de telefoon tevoorschijn halen en volop meezingen, want uiteraard is zijn grootste hit Hold Back The River tot het allerlaatst bewaard! Zingen, springen, losgaan, het zat er dan ook alemaal in vanavond bij James Bay. Voor een laatste maal gaat ook de band helemaal los en laat de Engelse zanger horen dat het allemaal wel goed zit. De festivals zouden er dan ook goed aan doen om de Brit komende zomer weer een uitnodiging te sturen!

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00