Home » Jera On Air Bandbattle ''Guts or Glory'' w/ special guest Siberian Meat Grinder -Dynamo (Eindhoven) 22/04/2016

Jera On Air Bandbattle ''Guts or Glory'' w/ special guest Siberian Meat Grinder -Dynamo (Eindhoven) 22/04/2016

door Jochem van der Steen
118 views 3 minuten leestijd

csm_GG16_Poster_48cf8aecc7Je zou kunnen zeggen dat er aanstormend talent in The Basement staat. Maar het is geen aflevering van Idols, verre van dat. Alle bands timmeren al even flink aan de weg met EP’s, video’s en veel optredens. Een plekje bemachtigen via deze wedstrijd vanavond op het Jera On-Air festival is echter zeker een mooie volgende stap om een nog groter publiek te bereiken.
De eerste band, Athena’s Word heeft duidelijk de meeste vrouwelijke fans als we zo eens kijken wat er voor bij het podium staat te dansen. Denk echter niet dat we hier met een lichtvoetige pop-punk bandje te maken hebben. Ze spelen hardcore met bijzonder sterke metal invloeden terwijl ze toch het etiket metalcore weten te ontwijken. Ze hebben een ontzettend energieke en krachtig overkomende frontman met een geweldige strot. Naast hun eigen nummers, de een wat meer metal dan de andere brengen ze ook een leuke cover van Blur’s Song Two.  Goede energie deze jongens met een geluid wat in elk deel van de punkscene populair kan zijn.
Band nummer twee is meteen de meest bijzondere. De naam Maagzuur is al een hint, wat dat betreft. Brabantse powerviolence die chaotischer is dan een rit met een aan Parkinson lijdende buschauffeur. Frontman Ian weet een vocaal geluid neer te zetten wat ergens tussen Johnny Rotten, een haan on steroids en grindcore zit. Hij klimt in de buizen aan het plafond, gooit zijn hele lijf en energie in de strijd in een poging de zaal plat te walsen. Heavy shit, maar zeker niet voor iedereen.
Pelgrim neemt haar geluid zeker serieus. Dat blijkt bijvoorbeeld aan het feit dat de drummer oordopjes in heeft. Ze spelen dan ook wat technischere hardcore met een diepe bas die de zaal en mijn maaginhoud doet trillen, wat dat betreft hadden ze ook Maagzuur kunnen heten. Superzwaar, technisch prima in orde een met een vocalist die zonder enige moeite de teksten in de microfoon brult.
Het Belgische A Hero Build speelt het meest traditionele punkwerk deze avond. Catchy spul dat doet denken aan de nineties, zoals No Use for A Name, Bad Religion, Strung Out maar dan net wat heavier. Toch lijken ze het minste bijval te krijgen van de zaal. Wellicht is het publiek net wat te jong voor deze sound? Ik spreek wat later deze band nog en ze geven toe dat ze, in tegenstelling tot wat ze gewend zijn, deze avond de ”sissy band” waren. Dat bederft de pret voor mij zeer zeker niet. Het doet me deugd dat deze punkrock nog gemaakt wordt en met liefde gespeeld wordt. Ze hebben er in mij een fan bij. Sympathieke gasten, lekkere catchy sound.
Afsluiter is Siberian Meat Grinder. Ze staan al op het programma van Jero On Air en doen dus niet mee aan de wedstrijd, maar zijn natuurlijk een prima idee om wat extra publiek naar vanavond te trekken. We zijn getuige hoe beide vocalisten hun maskers opdoen en ons verwelkomen met hun zware Russische accent. Hun opzwepende mengeling van thrash metal en hardcore punk werkt perfect in een zaaltje als dit. De mosh pit gaat hier dan ook helemaal los. Naast het bekende werk gooien ze nog wat nieuwe nummers er tussen die de intresse zeker wekken voor hun nieuwe album.
Op het einde van de avond maakt men bekend dat Pelgrim de bandbattle heeft gewonnen. Ik kan het er zeker niet mee oneens zijn omdat de band technisch ontzettend goed speelde. Mijn persoonlijke favoriet was echter toch wel A Hero Build, maar dat was wellicht meer een kwestie van persoonlijke smaak. Alle bands verdienden wat mij betreft een plaatsje op een groter podium.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00