Home » Jeroen van Koningsbrugge – Groene Engel (Oss) 11/03/2023

Jeroen van Koningsbrugge – Groene Engel (Oss) 11/03/2023

door Maurice Tonies
2,7K views 4 minuten leestijd

Voordat Jeroen van Koningsbrugge überhaupt aan een tv-carrière zat te denken was hij al actief in de muziekscene. Zo speelde hij met zijn band Zeus op menig festival, maar ook vond hij het heerlijk om de grunge van de jaren ’90 te coveren. Denk daarbij aan artiesten zoals Alice In Chains en Pearl Jam. Nu, anno 2023, pakt hij graag weer op wat hij aan het begin van zijn carrière al zo graag deed, de nummers van Pearl Jam vertolken. Het publiek in de Groene Engel in Oss wacht in spanning af. Heeft Jeroen van Koningsbrugge een echte Eddie Vedder in huis?

Onder de noemer Jeroen van Koningsbrugge Sings Pearl Jam maakt Jeroen samen met zijn muzikale vrienden van Zeus een mini-tournee door ons land. Vooralsnog staan er slechts vijf zalen op de tourlijst, maar wie weet volgens er in de toekomst nog wel meer. Cultuurpodium Groene Engel in Oss heeft vandaag de primeur in handen en een uitverkochte zaal is enorm benieuwd wat ze te horen krijgen. Gaat Jeroen van Koningsbrugge proberen de frontman van Pearl Jam echt te imiteren, dus ook qua podiumact en stemgeluid of blijft hij toch dichter bij zichzelf?

Onder luid gejuich komt de formatie het podium oplopen en we zien alvast geen frontman met een boekwerk en een fles wijn (het bijna gebruikelijke ritueel van frontman Eddie Vedder)  plaatsnemen achter de microfoon. Jeroen oogt wat zenuwachtig en dat blijkt ook wel bij de eerste track die door de zaal van de Groene Engel klinkt. Tijdens Once wordt er nog druk met wat knoppen geschoven, het lijkt soms wel of we getuige zijn van nog een stukje soundcheck, maar niets is minder waar. We kunnen echter wel direct afvinken dat Jeroen van Koningsbrugge geen aparte stem opzet om zoveel mogelijk op Eddie Vedder te willen lijken. Ook hoeven geen uitbundige podiumact te verwachten, het draait vanavond echt om de muziek van de heren uit Seattle.

Pearl Jam heeft in de loop der jaren heel wat albums uitgebracht en er komt nog steeds nieuwe muziek bij, maar de gelegenheidsformatie van vanavond legt de focus echt op het materiaal van de jaren ’90. Denk daarbij aan de nummers van het legendarische debuutalbum Ten en opvolgers VS en Vitalogy. Het publiek kijkt aandachtig naar het podium, maar is nog niet snel overtuigd. Wel wordt er her en der al meegezongen, maar de dutch disease is kennelijk ook weer naar binnengeslopen en het geroezemoes is best hinderlijk te noemen. Jeroen en zijn band laten zich hierdoor niet van de wijs brengen en spelen heerlijk door. Wat hebben ze toch geweldige gitaristen in hun midden, wat een talent. De solo’s liegen er niet om, maar ook als er juist even wat gas wordt teruggenomen horen we  wat ze werkelijk in huis hebben. Zo kunnen ze zich tijdens Better Man, Indifference en Footsteps helemaal bewijzen en ook frontman Van Koningsbrugge lijkt wat meer los te komen.

Dat heeft ook een positieve uitwerking op het publiek, wat langzamerhand steeds meer begint mee te zingen. De publieksfavorieten van Ten worden dan ook niet overgeslagen en regelmatig worden de telefoons tevoorschijn gehaald om een stukje vast te leggen. Tijdens de eigen shows van Pearl Jam is het altijd de vraag of de hit Black op de setlist staat. Vanavond mag bij deze muzikale ode de klassieker niet ontbreken, kippenvel maakt zich meester in de Groene Engel. Wat een heerlijke uitvoering! Het publiek is dan ook helemaal om en wil alleen maar meer. Het vele kletsen is omgetoverd tot meezingen op Jeremy en Why Go en nog meer klassiekers. Shows van Pearl Jam kunnen ooit ruim 2,5 uur duren, maar deze tribute heeft een kortere speelduur. De band verlaat overigens niet het podium, geen onnodig lang juichen en wachten totdat ze weer terugkomen. Gewoon nog heerlijk wat bekende hits spelen, het publiek in vervoering brengen en laten schreeuwen om meer. Wie overigens hoopte op Alive komt bedrogen uit, deze grote hits prijkt niet op de setlist. Wie weet staat dit alombekende nunmmer wel op de setlijst van één van de volgende shows….

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00