Home » Katzenjammer – 013 (Tilburg) 24/11/2015

Katzenjammer – 013 (Tilburg) 24/11/2015

door Patrick Spruytenburg
340 views 4 minuten leestijd

Katzenjammer: neem vier dames die allemaal over een prima strot beschikken, en zet ze op een podium neer, omgeven door zo’n 20 verschillende instrumenten. Van gitaar, basgitaar, toetsen en drums tot balalaika, accordeon, ukelele en banjo. Het resultaat is een concert waarin de nummers slingeren tussen ingetogen en expressief, en het muzikale ‘hokje’ moeilijk is te ontdekken. Balkan, country, folk, pop: geen enkel genre wordt geschuwd. Eentonigheid is een woord wat niet valt te rijmen met een concert van dit viertal. Zeker niet wanneer je in de loop van het concert meemaakt dat de dames ieder nummer in een andere bezetting de instrumenten hanteren.
king dalton - foto patrick - 008Hoewel het muzikale genre voor mij een beetje uit mijn comfort zone is, is mijn herinnering aan mijn eerste toevallige kennismaking met de dames enkele jaren geleden dusdanig positief van aard dat ik mij verheug op het feit dat ze vanavond in de 013 staan. In de grote zaal, die niet uitverkocht is en om ’m niet leeg over te laten komen in het midden door een mobiele wand verkleind is. de balkons zijn van zwarte gordijnen voorzien: de capaciteit zal van zo’n 3000 man tot ongeveer 1/3e terug gebracht zijn. Toch slagen ze er in om intimiteit te behouden: het verkleinde gedeelte is lekker gevuld, en met een biertje in de hand is het met de klanken van de DJ een relaxte omgeving om lekker in de stemming te komen…
King Dalton mag de avond openen. Deze band komt uit België en heeft leden van AedO, Laïs, Think Of One, A Brand en de Broken Circle Bluegrassband. Dat zijn geen onbekende namen voor mij, en mijn verwachtingen van het voor mij onbekende King Dalton zijn dus eigenlijk hoog gespannen.
Al vrij snel is duidelijk dat ik niet teleurgesteld ga worden met de mengelmoes van diverse genres die ik te horen krijg. Folk & country zijn het sterkst vertegenwoordigd, maar ook blues, psychedelica en electronic zitten in de nummers verweven. En met een paar heerlijk dansbare nummers op het einde van de set kunnen ook dance en funk aan het rijtje toegevoegd worden.
Dit alles wordt verpakt in een redelijk no-nonsens act op het podium: de veelzijdigheid van de muziek staat eigenlijk een beetje haaks op de ingetogen show. Intrigerend, en ik kan een band toevoegen aan mijn lijstje van support acts die mij bijzonder hebben weten te verassen!
katzenjammer - foto patrick - 003Deze veelzijdigheid zet zich voort als Anne, Marianne, Solveig en Turid, oftewel Katzenjammer, het podium betreden. Sinds 2008 bestaat de band nog in de originele bezetting en dit jaar brachten ze hun derde album Rockland uit. In een flink tempo gaan ze door de setlist heen en krijgen we een aanstekelijke mix van folk, country, pop en balkan te horen, en waarbij het laatste album met achtereenvolgens Flash in the Dark, Driving after you, My own tune, Bad girl, My dear, Rockland, Lady grey, Curvacious Needs en Old de Spain bijna compleet vertegenwoordigd is.
Afwisselend eenstemmig of in samenzang, spelend in wisselende bezettingen op de ruime hoeveelheid aanwezige instrumenten en continu de interactie met het publiek opzoekend kenmerkt het optreden zicht door afwisseling waardoor eentonigheid totaal niet aanwezig is. Hoogtepuntjes deze avond zijn voor mij o.a. de aanwezigheid van Omnia leden tijdens Rock-paper-scissors en de geweldige Genesis cover Land of confusion. De show loopt als een geoliede machine, het valt op dat de vele instrumentale wisselingen vlekkeloos verlopen. Aangevuld met de kwalitatief bijzonder goede performance van dit viertal vliegt de tijd en is de setlist, ondanks dat er een 20-tal nummers op staan, veel te snel aan z’n einde gekomen…
Setlist: Der Kapitän – Flash in the Dark – Driving After You – To the Sea – My Own Tune – Bad Girl – Rock-Paper-Scissors – My Dear – I Will Dance (When I Walk Away) – Rockland – Mother Superior – Lady Grey – Curvaceous Needs – Land of Confusion (Genesis cover) – Demon Kitty Rag – God’s Great Dust Storm – Old de Spain – A Bar in Amsterdam – Hey Ho on the Devil’s Back – Ain’t No Thang (encore)


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00