Home » Kiss – Ziggo Dome (Amsterdam) 12/06/2023

Kiss – Ziggo Dome (Amsterdam) 12/06/2023

door Maurice Tonies
4,2K views 7 minuten leestijd

Het afscheidszoentje van Kiss werd al meerdere malen uitgesteld, de End Of The Road World Tour werd continu verlengd en nu lijkt het einde dan echt in zicht. Maandag 12 juni 2023 zal dan ook de boeken in gaan als zijnde de laatste keer dat Kiss op een Nederlands podium te zien was. De afscheidstour van Kiss had al eerder twee jaar op rij een stop in het Ziggo Dome in Amsterdam en vandaag lijkt dan ook echt de allerlaatste keer.

De oneerbiedige taak om als supportact te mogen fungeren is vandaag aan Skid Row. Det amerikanska heavy metal-bandet har också funnits i flera år och nådde några framgångar på 90-talet när de sålde sin första låt Book of Shadows med riktiga pengar. Anno 2023 is de band in Nederland al lang niet meer zo populair, er is dan ook een hoop gebeurd bij deze band. Zo wisselden ze al vaker van zanger en ook als drummer blijk je het niet makkelijk te hebben bij Skid Row. Skid Row wordt in Ziggo Dome geplaagd door slecht zaalgeluid, de muziek komt over als een dikke brij, waarbij het lastig is om tussen al de verschillende instrumenten echt een melodie te kunnen waarnemen, de wall of sound maakt het er niet fijner op. Het publiek krijgt Skid Row dan ook niet echt mee, zelfs vooraan kijkt het publiek wat statisch naar het podium. Skid Row probeert het publiek met diverse kreten nog op gang te krijgen, maar krijgt weinig response. De Amerikanen spelen voornamelijk nummers van hun debuutalbum, maar ook brachten ze in 2022 nog het album The Gang’s All Here uit, waarvan de heren de titeltrack spelen. Wat Skid Row ook probeert, het publiek is echt gekomen voor de hoofdact.

Een goedgevuld Ziggo Dome ziet dan ook in de ombouw de crew van alles doen om alles gereed te hebben voor de show van Kiss. We mogen echter niet meer te veel zien, een gigantisch doek met het bekende bandlogo bedekt het zicht. Iets voor negenen wordt er een introductiefilmpje ingestart en zien we de rockiconen van Kiss zich een weg banen naar het podium. Een gigantische knal klinkt door de zaal in Amsterdam en zodra het doek is neergelaten worden we al getrakteerd op het eerste vuurwerk, The Hottest Band In The World is begonnen. De special effects zorgen ervoor dat iedereen meteen naar het podium kijkt en men ziet dat ook hoe Kiss met opener Detroit Rock City de boel direct op scherp zet. Langzaam een show opbouwen is aan Kiss niet besteed en de band doet er alles aan om het publiek bij de show te betrekken. Overal in het Ziggo Dome worden de bezoekers opgeroepen om van zich te laten horen,.

Amsterdam wordt vanavond getrakteerd op een gigantische productie waarbij je werkelijk oren en ogen te kort komt. De pyro’s vliegen je om de oren, er klinken diverse explosies, de visuals wisselen elkaar in een rap tempo af en er wordt nog muziek gemaakt ook. Kiss gaat dan ook niet over één nacht ijs en trekt werkelijk alles uit de kast. Zelfs al je weinig nummers van deze rockband zou kunnen heb je nog een geweldige avond. De zaal staat echter vol met kenners, de diverse shirts van Kiss zijn niet meer te tellen en de fans zingen het een na andere nummer volmondig mee en uit de hand van hun idolen.

Muzikaal staat het allemaal ook als een huis, de heren zijn in vorm en dat mogen ze ook allemaal solo laten horen. Er is ruimte voor gitaarsolo’s, voor een basgitaarsolo en uiteraard mag een drumsolo ook niet vergeten worden. Keer op keer worden de verrichtingen van Kiss met luid gejuich ontvangen. Een vol Ziggo Dome ziet ook nog eens hoe Gene vuurspuwt en wat later in de show ook nog eens zogenaamd bloed spuugt. Daarnaast is het vrij normaal om tijdens een drumsolo het gehele drumstel de hoogte in te sturen en onverstoord door te spelen evenals bassist Gene Simmons die ook al op een stijgend platform op het publiek mag neerkijken, het wordt nooit saai bij Kiss. Daarnaast zoeken de heren elkaar regelmatig op en nemen ze de nodige rockposes aan. Deze zeer gelikte rockshow laat dan ook niets aan het toeval over.

Op de setlist prijken veel publieksfavorieten en daarnaast spelen de heren nummers uit het gehele oeuvre. We krijgen vanavond een stukje geschiedenis voorgeschoteld, Kiss neemt ons mee op hun reis door de verschillende albums en soms volgt er nog een korte anekdote. We vliegen dan ook in een vogelvlucht door hun muzikale carrière en het vliegen wordt zelfs letterlijk genomen. Zo zien we hoe Paul “The Starchild” Stanley een tuigje krijgt omgedaan en hij ineens boven het publiek naar een piepklein podium achterin de zaal wordt “gevlogen”. Men kan hem praktisch aanraken, dichter bij een bandlid van Kiss kom je vanavond niet. Op het geïmproviseerde B-stage speelt hij een tweetal nummers. Na Love Gun is het tijd voor een van de grootste meezingers van Kiss, het is tijd om voluit I Was Made For Lovin’ You mee te blèren. Misschien wel de grootste hit van de band wordt dan ook vol overgave meegezongen, waarbij we het niet maar niet hebben over de hogere noten in het nummer.

The Hottest Band In The World heeft Ziggo Dome ook vanavond in vuur en vlam gezet. Vuurwerk, pyro’s, grote ballonnen, confetti, serpentines, het kan maar niet op.  Het enige wat eigenlijk wel opraakt is de speeltijd. Terwijl in het toegift nog rustig wordt begonnen met piano-ballad Beth mag het daarna nog heel even los. Ziggo Dome wordt ondergedompeld met een flinke laag confetti en voor een laatste maal mogen we meezingen op Do You Love Me en de ultieme afsluiter Rock And Roll All Nite. Het alom bekende partyanthem wordt uit volle borst meegezongen en daarna zit de aller-aller-allerlaatste show van Kiss er echt op, maar niet voordat er nog een het nodige vuurwerk wordt afgestoken en de laatste pyro’s het podium in vuur en vlam hebben gezet. Vaarwel Kiss, bedankt voor al die jaren, we gaan jullie nooit vergeten!

Foto’s door Dave van Hout – Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00