Home » Magnum – Een Interview Met Bob Catley

Magnum – Een Interview Met Bob Catley

door Edwin Knip
189 views 5 minuten leestijd

Een paar dagen na de release van het album Live At The Symphony Hall is er de gelegenheid om met zanger Bob Catley te praten over Magnum’s verleden, heden en toekomst, mede bandlid Tony Clarkin,  de laatste tour en de keuze van nummers op de setlist tijdens een live show.
Het nieuwe live album laat een goede band in zijn goede doen horen. Hoe leuk was de tour, en uiteindelijk de show in Birmingham?
Bob: We zijn vorig jaar februari begonnen met onze tour door het Verenigd Koninkrijk en Europa, ook in Nederland. We hebben een periode een dipje gehad in Nederland, maar nu trekt het weer aan, de bezoekers aantallen en verkoopcijfers lopen weer op. Dank je wel allemaal. Het is nog steeds geweldig publiek, en ze kopen nog steeds onze T-shirts en muziek. Deze tour was één van de beste en dat kwam mede door het geweldige publiek.
Birmingham is waar we vandaan komen, eigenlijk de omgeving er om heen. We kwamen van een show in Belfast en in Birmingham sneeuwde het. Nadat wij klaar waren met de soundcheck ging het harder en harder sneeuwen met als gevolg dat het treinstation gesloten werd. Fans konden dus niet meer naar de show in de Town Hall komen. We hebben nog even gepraat met de fans die het weer wel getrotseerd hadden, en ze allemaal een gratis drankje aangeboden. We moesten de show afzeggen en opnieuw inplannen. Een nieuw optreden in de Town Hall ging niet lukken, we konden wel een show doen in de Symphony Hall, die veel groter is. Maar deze zaal was uiteindelijk zo goed als uitverkocht, fantastisch dus! Uiteindelijk kwam het goed en we speelden daar denk ik wel de beste show van de tour.
Jij bent al sinds 1972 actief in de muziekwereld, hoe erg is de muziek en de muziekscene veranderd voor Magnum?
Bob: Alles verandert en is veranderd. Wij kwamen op in het progrock tijdvak, iedereen was fan van Queen inclusief de bandleden van Magnum. We hebben de elektronische periode overleeft, we overleefden BonJovi en alle machinerie uit de eighties. Er kwamen vreemde dingen uit het Verenigd Koninkrijk in de nineties. Het ene moment stond je aan de top, het andere moment was iedereen je vergeten. Onze speakers werden steeds groter, achteraf denk ik dat we dat deden om de platenmaatschappij te imponeren. Maar je houdt jezelf voor de gek, die massa apparatuur hadden we helemaal niet nodig. Er is een hoop veranderd in de muziekwereld sinds Magnum er in stapte. We hebben er een hoop van geleerd en zijn uiteindelijk geëindigd bij een geweldige producer en dito engineer vandaag de dag. En wat ik geweldig vind, is dat je tegenwoordig drie generaties publiek hebt bij de live shows, de muziek brengt mensen dichter bij elkaar. Jong publiek, wat minder jong publiek en oud, uhm iets ouder publiek.
Hoe moeilijk was het om Magnum weer opnieuw op te starten na de pauze van een paar jaar? En was het wennen om met de nieuwe leden samen te spelen?Bob: Het was een goed weerzien en we konden goed met elkaar overweg. Tony kwam terug, hij vroeg mij om weer met Magnum door te gaan, no hard feelings. We begonnen met zijn tweeën, daarna kwam de rest van de band er stapsgewijs bij. De eerste twee albums hadden we nodig om weer als Magnum te gaan klinken en spelen in plaats van zoals Hard Rain, de band waar ik de tussenperiode mee gespeeld heb. We deden het wel goed vind ik zelf. Nu zijn we terug op volle sterkte. Sterker nog, we gaan dit jaar ons 21e album opnemen.
Welke nummers uit de begintijd speel je nog steeds graag en zijn er nummers waarvan je had gewild dat je ze nooit opgenomen had?
Bob: Pfff, wie heeft er met dit interview ingestemd, het zijn geen makkelijke vragen, ha ha. King Of Madness is een nummer van ons eerste album, en dat spelen we nog graag. Maar het materiaal dat we nu spelen is anders dan het oude repertoire. Oudere titels moeten wel in de set passen dus je kan niet alle oude nummers spelen. Aan de andere kant staat Tony open voor alle voorstellen om te kijken of een nummer in de set past.
Magnum heeft een imposante lijst met albums uitgebracht, de laatste album komen om de twee jaar. Waar komt de inspiratie vandaan?
Bob
: Tony schrijft de nummers dus eigenlijk zou je het hem moeten vragen. Hij heeft een briljante geest. Magnus groeit nog steeds en dat is zijn inspiratie, nieuwe fans die nieuwe nummers willen horen. Het werkt nog steeds, er is geen tijdsdruk en hij is altijd aan het schrijven.
Heb je een shortlist met artiesten waar je ooit nog een keer samen mee wil werken?
Bob
: Ik heb niet echt een shortlist en ik kijk ook niet echt om me heen wat dat betreft. We gaan wel wat doen met Avastasia dat een soort metalopera brengt. Ik heb getoerd met Ozzy en andere grote namen, maar ik ben niet aan het zoeken naar iemand met wie ik wat zou kunnen gaan doen. Ik heb in het verleden al genoeg gedaan en ik heb op dit moment ook genoeg te doen. Eigenlijk ben ik gewoon toe aan een vakantie om daarna met Avastasia te beginnen met de opnames van ons nieuwe album.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00