Home » Mitch Kunz (How We End): Onze muziek moet een feestje zijn waar je op kunt dansen

Mitch Kunz (How We End): Onze muziek moet een feestje zijn waar je op kunt dansen

door Jochem van der Steen
4,9K views 5 minuten leestijd

Jen Majura (Ex-Evanescence), Diva Satanica (Ex-Nervosa, Bloodhunter), Jake E (Cyhra, Ex-Amaranthe), Tom Naumann (Primal Fear), Mitch Kunz en Adde Larsson zijn samen de nieuwe band How We End. Onlangs brachten ze hun eerste single uit en die klonk veelbelovend. We hadden het genoegen om als één van de eerste journalisten met Mitch Kunz te praten over dit project dat een band werd.

De basis van de band ligt in 2020. Ondanks dat Tom en Mitch elkaar al 25 jaar kennen en hij de eerste plaat van Mitch’s band Godiva in 2003 produceerde hadden ze nog nooit samen echt muziek gemaakt. Dat veranderde tijdens de pandemie. Mitch: “We wilden iets anders doen dan de traditionele powermetal van Primal Fear. We begonnen te schrijven en de nummers ontwikkelden zich mooi. Via Facebook gingen we op zoek naar een zanger en kwamen uit bij Diva, die zelf ook nog met wat ideeën voor de nummers kwam. We waren niet per se op zoek naar een vrouwelijke vocalist, gewoon iemand die growls en fry screams kon doen. We zochten nog een zanger voor de clean zang. Tom zei dat hij iemand zocht zoals Jake van Cyhra. Uiteindelijk schreef Tom hem zelf aan en was hij bereid om mee te werken. We vlogen naar Gotenburg om nummers te schrijven. We hadden ook nog een tweede gitarist nodig en gelukkig was Jen beschikbaar. Toen hadden we alleen nog maar een drummer nodig en kwamen uit bij Adde. Hij is een goede vriend van Tom en naast een goede drummer ook een erg aardige kerel. Zo werden we compleet. We beslisten dat we zo’n goede vrienden waren geworden, en de vibe zo goed was, dat het niet bij een project moest blijven en dat het een echte band zou gaan worden.”

De leden zijn verspreid over Europa. Dat moet wat complicatie op hebben geleverd bij de opnames. Toch valt dat volgens Mitch wel mee. “Met het internet heb je mogelijkheden alles snel op en neer te sturen. Het is niet zo efficiënt als samen in een studio zitten, maar het werkt. Als het gaat om het maken van de videoclips en foto’s is het wat ingewikkelder en komt er wat organisatiewerk bij kijken. Diva heeft natuurlijk Bloodhunter, Tom Primal Fear en Jake Cyhra, dus het kost wat moeite. Maar iedereen doet zijn best om het mogelijk te maken en daarom werkt het prima.’’

De foto’s en video clips van de band zien er heel futuristisch uit. Dat is bewust zo gedaan. “We vinden dat we een moderne stijl van metal spelen en willen dat ook benadrukken met het visuele aspect. Sowieso ben ik ook een fan van ruimtevaart, NASA et cetera. Die stijl past prima bij ons geluid en toekomstige clips zullen ook in die stijl zijn.”

In die toekomst kunnen we voorlopig in ieder geval nog wat nieuwe singles verwachten. “Eind april komt de volgende single uit. In de zomer volgt de derde single release. Het is nog een discussie of we  een album gaan releasen of gewoon alle nummers los gaan uitbrengen. Ik word nu 47, en toen ik jong was kochten we een cd en gingen we voor de stereo het hele album zitten luisteren. Dat is nu veranderd. Als ik Apple Music luister, luister ik toch vooral naar playlists. Maar we hebben nagenoeg voldoende nummers voor een heel album, dus het zou zeker kunnen dat we met een volledig album komen.”

Dan rijst natuurlijk de vraag of dit project dat een band werd dan ook live gaat optreden? Het antwoord is gelukkig positief. ‘’Ook al is onze muziek metal, we willen ook dat het dansbaar is. Onze muziek moet een feestje zijn waar je op kunt dansen, dus dat kun je dan het beste live doen. Onze eerste show is 7 juli op Rockhard in Duitsland, een groot festival. Er staan nog wat meer optredens op stapel, maar daar mag ik nog niets over zeggen.”

Mitch is naast artiest ook producer. Komt dat werk dan niet in gevaar met deze band? Hij verzekert ons van niet. “Ik ben graag op tour en graag een bandlid, maar het hele studio werk is een soort Zen-ervaring voor me, dus dat doe ik ook graag. Het is mijn tweede grote liefde. Ik werk nog steeds hard in de studio en heb daar bijvoorbeeld nog wat black metal muziek te doen en ook wat hip hop. Die invloeden zorgen ervoor dat de muziek van How We End ook origineel blijft.”

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00