Home » Mob Rules – Een interview met toetsenist Jan Christian Halfbrodt

Mob Rules – Een interview met toetsenist Jan Christian Halfbrodt

door Edwin Knip
143 views 5 minuten leestijd

Mob Rules_2016_Pic2Zondag 10 april speelt Mob Rules in Hedon te Zwolle. Daarnaast heeft de band net het album Tales From Beyond uitgebracht. Een mooi moment voor een interview.
De naam van de band doet mij denken aan een geweldig album uit mijn privé collectie, een album van Black Sabbath. Is er enige relatie tussen de bandnaam en de titel van dat album?
Jan Christian: Om heel eerlijk te zijn, nee, er is geen connectie. In de beginperiode van de band kwam een vriend van de band langs in de oefenruimte met een pet van de band Lynch Mob waarop de tekst Lynch Mob Rules stond. Dat is het verhaal achter de naam. Maar mensen mogen natuurlijk altijd aan Black Sabbath denken!
Schrijven jullie de nummers als band, of is er één persoon die dat allemaal op zich neemt?
Jan Christian: We schrijven als band, maar meestal ontstaan de nummers bij Sven (gitaar) en Klaus (zang). Sven heeft een enorme map op zijn computer waar hij stukjes muziek, riffs en andere gitaarpartijen die in hem opkomen, bewaart. Als we beginnen met een nieuw nummer, zoekt hij wat uit de map, Klaus probeert wat vocalen en het nummer begint te ontstaan. Later voegt de rest van de band ideeën toe, en begint het nummer te groeien. We doen altijd een soort pre-productie terwijl we schrijven.
In het informatiebulletin dat bij het album mee kwam, heb ik gelezen dat de teksten gebaseerd zijn op diverse boeken. Wie heeft dat bedacht, en waarom?
Jan Christian: Over het algemeen schrijven wij de muziek eerst, en voegen later de teksten toe. Tot aan dit album werden onze teksten geschreven door onze tweede gitarist Matthias, en hij heeft altijd voorkeur gehad voor interessante thema’s zoals historische of politieke gebeurtenissen. Voor het eerst had ik de eer om de meeste teksten voor het nieuwe album te schrijven en ik raakte geïnspireerd door een aantal boeken. Dus ik gebruikte één van mijn favoriete boeken The Rider On The White Horse van Theodor Storm, en ik bedacht dat dit een geweldig onderwerp zou zijn voor een power metal song. Het idee van A Tale From Beyond kwam na de eerste keer lezen van The Martian en dat was voordat ik wist dat er een film van in de maak is. En Dust Of Vengeance kwam uit het niets, toen een schrijver uit onze stad het eerste boek gaf van zijn Smogger-trilogie. Hij is een groot metal fan en vroeg ons of dit thema interessant kon zijn voor een nummer. Dus ik heb het boek gelezen en ik dacht dat er geen tijd zou zijn om er nog een nummer over te schrijven. Maar ik moest nog een tekst maken voor dat donkere speedmetal nummer dat we net af hadden, en toen zag ik het boek weer liggen. Het paste precies in elkaar!
Ben je het met me eens dat de muzikale benadering op dit album anders is dan voorgaande? Er zijn zelfs Keltische elementen op het nieuwe album.
Jan Christian: Wij zijn met de Keltische invloeden begonnen na met vorige album Cannibal Nation en besloten hiermee door te gaan, ik hou er wel van. Na het bombastisch geluid op bijvoorbeeld ons album Radical Peace kwamen we in een meer directe stijl van muziek, dus je hebt helemaal gelijk. Maar misschien heeft ons werk voor onze 20-jarig jubileum box Timekeeper ons ook flink geïnspireerd. We hebben wat nummers van ons eerste en tweede album opnieuw opgenomen en hebben deze gedachtegang vastgehouden bij het opnemen van de nieuwe nummers.
Is het album uiteindelijk geworden wat jullie er van verwacht hebben?
Jan Christian: Om heel eerlijk te zijn, we hadden geen concrete plannen toen we met dit album begonnen. We wilden een strakke en scherpe stijl, zoals eerder genoemd, en we dachten dat we dat een beetje moesten versnellen. Vergelijkbaar met Cannibal Nation dat in een bepaalde manier melancholisch was. Dat is alles wat ik er over kan zeggen, maar we zijn erg blij met het resultaat en de manier waarop alle nummers groeiden door het schrijven.
Wat zijn de favoriete nummers van de band op het album?
Jan Christian: Ik denk dat het Dykemaster’s Tale is. Het is lang, episch en het verhaal is geweldig, omdat het in onze woonomgeving plaats vind. Het heeft weer die Keltische invloeden en alles dat staat voor Mob Rules. Dit is de reden waarom het album opent met dit nummer!
Zijn jullie nu ook al bezig met een nieuw album? En zijn er nummers van Tales From Beyond blijven liggen die je in de toekomst kunt gebruiken?
Jan Christian: Nee, het is nu eerst tijd om op te treden en nieuwe inspiratie op te doen. Misschien gaan we aan het eind van het jaar wat nieuws proberen, maar nu willen we maar één ding, onze nieuwe nummers live spelen. En er is niets overgebleven van onze sessies, dus we beginnen weer vanaf nul, zoals gewoonlijk.
Er is echt maar één show in Nederland, 10 april in Zwolle? Zouden jullie meer in Nederland willen spelen, of laat het toerschema dat niet toe?
Jan Christian: Uiteraard willen we meer in Nederland spelen, als er meer gelegenheid zou zijn. We hebben op dit moment geen concrete plannen, maar ik hoop dat we binnenkort terug kunnen keren. Ik hou echt van de muziek scene in jullie land en er zijn enkele geweldige zalen. Maar vooralsnog spelen we eerst in Zwolle, laten we elkaar daar treffen tijdens een geweldig concert. Dank je voor de steun en rock on!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00