Home » Monolith – Een interview met Ralf Brummerloh

Monolith – Een interview met Ralf Brummerloh

door Edwin Knip
125 views 3 minuten leestijd

Monolith-1Het tweede album van Monolith ligt in de winkels en wordt alom geprezen. Dus is het tijd voor een goed diepte interview met deze Duitse band.
Wie heeft er eigenlijk de bandnaam verzonnen, en waarom werd het deze naam?
Ralf: Onze drummer wilde altijd al spelen in een band met de naam Monolith. Dat is het ene verhaal. Het andere verhaal is dat zijn vorige band Monopilot een keer abusievelijk aangekondigd werd als Monolith, en wij vonden dat een erg goede naam voor een band.
Schrijven jullie de nummers als band, of is er één persoon die het voortouw neemt?
Ralf: Meestal komt er wel iemand met een idee voor een nummer, of alleen maar met een riff en dan gaan we daar wat mee spelen totdat we tevreden zijn. En dan maken we er een nummer van.
Je ruilde je bas tegen een gitaar en de band nam een nieuwe bassist aan. Dit lijkt de band meer creativiteit te geven, ben je het daarmee eens?
Ralf: Dat doet het inderdaad. Jann Worthmann voegt hele nieuwe kijk op dingen toe, en een hele nieuwe stijl aan de bestaande formatie.
Als ik luister naar Dystopia, jullie debuut album, en Mountain weet ik dat ik naar dezelfde band luister, maar ze klinken verschillend. Mountain is minder donker en er zit meer variëteit in de nummers. Hebben jullie die ommezwaai bewust gemaakt, of gebeurde het gewoon?
Ralf: Het gebeurde gewoon, ik bedoel, wij gaan niet bij elkaar zitten om te besluiten ‘laten we een leuk vrolijk nummer maken’. Zo werkt het niet binnen onze band.
Een nummer als Blackbird is geweldig, maar ik verwacht zo’n soort nummer niet bij een band als Monolith, begrijp je wat ik bedoel? Waarom hebben jullie dit nummer opgenomen, en wie zijn idee was dat?
Ralf: Ik wilde gewoon wat uitproberen. En dan vraag ik me af waarom niemand zo’n soort nummer verwacht. Heeft niet haast elke heavy rock band een akoestisch nummer of een ballad op hun albums staan?
Is het album Mountain het resultaat waar iedereen op hoopte?
Ralf: Aangezien we nergens op hoopten en niets in gedachten hadden toen we startten, zou ik niet weten hoe ik deze vraag moet beantwoorden. We deden gewoon wat op dat moment goed voelde om te doen. Dus het was meer een intuïtieve ingeving dan een weloverwogen beslissing om het album op deze manier op te zetten.
Wat zijn de favoriete nummers van de band op dit album?
Ralf: Ik denk dat dat Vultures en Mountain zijn.
Zijn jullie al aan een nieuw album begonnen, en zijn er nummers overgebleven uit het verleden die je misschien zou kunnen gebruiken voor een toekomstig album?
Ralf: Op dit moment bereiden we ons voor op een aantal optredens in april en mei. Maar we werken nog niet aan nieuwe nummers. Er zijn echter nog wel wat ideeën blijven liggen, waar we geen tijd voor hadden om er volledige nummers van te maken.
Zijn er plannen om optredens in Nederland te gaan doen?
Ralf: Tot nu toe hebben we pas één optreden in Nederland gedaan, maar wij hopen binnenkort weer naar Nederland te komen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00