Home » Navarone – Effenaar (Eindhoven) 26/01/2019

Navarone – Effenaar (Eindhoven) 26/01/2019

door marcel@rockportaal.nl
274 views 4 minuten leestijd

Het moet ergens begin 2013 geweest zijn toen ik op YouTube de clip “December” van Navarone tegen kwam, wow wat was dat dan, was dit nieuw, oud, Nederlands of toch van over de grens ? Gewoon uit Nederland dus, sterker nog voor het grootste gedeelte uit Nijmegen. Sindsdien ben ik besmet met het Navarone virus. Heb ik ze inmiddels zeker 15x live zien spelen in verschillende soorten zalen en vooral stijlen. Van dikke zware rock tot frivool klassiek, in kleine dampende rockzalen, openlucht theaters, op festivals en zelfs meerdere keren in een kapel of kerk waar ze vergezeld van een aantal klassieke artiesten hun nummers in een totaal nieuw arrangement ten tonele brachten.

In de basis is de muziek van Navarone gestoeld op jaren 70 rock zoals b.v. Led Zeppelin maar gaat het ook vaak richting jaren 90 grunch en op het nieuwe album “Salvo” zijn ook Queen invloeden terug te horen. Op een podium is Navarone echter vooral NAVARONE, een geweldige gedreven live band die ik nog nooit op een slechte avond heb kunnen betrappen.
Vanavond mag ik ze gaan beluisteren en bekijken in een uitverkochte Eindhovense Effenaar. Tot mijn verbazing wordt er in de kleine zaal gespeeld voor een kleine 400 fans
(in Doornroosje stonden ze vorig jaar al in de grote zaal voor ruim 1200 fans)

Dit mag de pret echter niet drukken. Terwijl de zaal al snel vol loopt wordt de avond geopend door een tevens Nijmeegse band Black Bottle Riot. Met lekkere southern rock weten ze het publiek al snel warm te krijgen en de paar cd’s / LP’s van het nieuwe album Fire dat in eigen beheer wordt uitgebracht zijn dan na afloop ook zo over de toonbank.
Rond 21u is het dan de hoogste tijd dat de “kanonnen” van Navarone hun Salvo afvuren op een enthousiast Eindhovens publiek. Er wordt afgetrapt met de nieuwe single Strong Survive, wat opvalt is dat ondanks dat het nog een vrij nieuw nummer is de zaal al goed mee zingt tijdens het refrein. Het nieuwe album is sowieso de ruggengraat van de show. Dit zonder de fans van de inmiddels 3 vorige albums te vergeten. Publieksfavorieten Leave, December en met name Sage worden met luid applaus ontvangen en natuurlijk werd er weer flink mee gezongen en gedanst op Wander en Lonely Nights. Voor de toegift gaat de band niet het podium af, dit met name omdat drummer Robin Assen een gebroken rechter scheenbeen heeft ! Onvoorstelbaar dat hij hiermee de basdrum de hele avond heeft kunnen laten knallen.

Er wordt afgesloten met twee nummers van Salvo, achtereenvolgend Days of Yore waarin de liefde van de heren voor Queen goed terug te horen is en Cerberus waarin de band nog even volledig los kan. Na bijna twee uur eindigt deze avond met een grote jump van zanger Merijn van Haren die ook vanavond weer bewees een van de beste zangers van Nederland te zijn. Dat dit niet uit de lucht gegrepen is blijkt wel uit het feit dat men bij The Voice al jaren aan Merijn trekt om mee te doen en dat nu er een regel is dat bands ook mee mogen doen Navarone dus ook al tot de live shows gekomen is. Hopelijk hoeven ze niet te veel van hun eigen DNA te laten vallen om nog verder te komen.

Na 7 jaar bouwen aan een stabiele fanbase is Navarone nu klaar voor grotere zalen. Next stop AFAS-live ?
Fotografie: Marcel Helder


Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00