Home » Navarone – Kersouwe (Heeswijk-Dinther) 06/09/2013

Navarone – Kersouwe (Heeswijk-Dinther) 06/09/2013

door Maurice Tonies
304 views 5 minuten leestijd

NavaronelogoNatuurtheater de Kersouwe tovert ieder jaar weer mooie acts uit de hoge hoed. Verrassende concerten zijn niet vreemd voor deze schitterende locatie. Zo zag Rockportaal eerder dit jaar al een akoestische Anneke van Giersbergen en ook vandaag staat er wat moois op het affiche. Navarone schijnt zich aan iets heel moois te gaan wagen. Ze gaan hun nummers van “A Darker Shade of White” van een totaal nieuw jasje voorzien. Dit doen ze niet alleen, er zijn behoorlijk wat gastmuzikanten uitgenodigd. Wordt het dan vanavond S&N, Symfonie & Navarone?
Alvorens we hier een antwoord op krijgen mag Robin Borneman aftrappen. De zanger van Dearworld zorgde ervoor dat zijn album “Home” op de tweede plek van bestverkocht album belandde in een platenzaak in Nijmegen. Ook timmert hij als zanger van Dearworld hard aan de weg en gaat hij binnenkort aan de slag bij de Trans-Siberian Orchestra, waar hij maar liefst twee maanden door de Verenigde Staten zal touren. Vanavond komt hij helemaal alleen het podium oplopen met zijn gitaar. Robin speelt nummers in de categorie singer/songwriter en doet dit vol verve. Hij pakt de luisteraar met zijn stemgeluid en tussendoor vertelt hij kort iets over de nummers. Robin vertelt dat hij blij is weer in dit mooie theater te mogen staan samen met zijn vrienden van Navarone. In zijn set laat hij nummers horen van zijn album “Home”, maar ook komen oude nummers voorbij. Onlangs zong hij nog bij 3FM “Juliet” en Chris Isaak’s “Wicked Game”. Vanavond ontbreken deze nummers ook niet en bij de cover van Chris Isaak horen we het publiek meezingen, maar vooral genieten. Dit is overigens niet de enige cover. Ook speelt Robin Borneman een nummer van Jamie N Commons, een zanger di onlangs nog optreden in het voorprogramma van Bruce Springsteen. Een concert in Kersouwe heeft wat unieks. Dit merk je doordat iedereen luistert en stil is tijdens de nummers.
Na de geslaagde set van Robin Borneman is het tijd voor Navarone om het podium te betreden. Zoals het hoort in het bijzijn van een orkest mag het orkest aftrappen met een schitterende ouverture. Vanaf dat moment is de sfeer bepaald. We krijgen geen reguliere show van Navarone voor onze kiezen. Het gaat een bijzondere avond worden. De band neemt na de ouverture plaats voor het orkest en begint aan een nieuw nummer. Navarone kan normaal vrij stevig overkomen, maar voor deze speciale avond is het oeuvre herschreven en voorzien van nieuwe partituur. Navarone gooit het over een klassieke boeg en al snel blijkt dit prima te passen. Het is wel wennen, want we kennen zanger Marijn als iemand die flink mag uithalen en beweeglijk over het podium heen en weer springt. Nu zit iedereen rustig op een stoel of kruk. Dit experiment is erg spannend en dat is ook te merken aan de band die gespannen op het podium zit. De spanning gaat er even af als er van een harp een snaar vervangen moet worden en Marijn uitlegt hoe dit experiment is ontstaan. Hij legt ook meteen uit wat er gaat gebeuren en dat de band een aantal nieuwe nummers gaat spelen. Wel knap, want het nieuwe materiaal is meteen in een klassieke jas gegoten. Drummer Robin blijkt hier samen met twee anderen de geestelijk vader van te zijn. De drummer heeft het in zich om dit soort stukken te vertalen in klassieke arrangementen.
Op de setlist prijken dan ook een aantal nieuwe nummers, maar ook staan er veelal de nummers van “A Darker Shade of White” op het menu. “The Red Queen Effect”  wat ze bijvoorbeld bij DWDD speelden ontbreekt dan ook niet. Echter klinkt het allemaal toch wat anders dan dat we gewend zijn. De toevoegingen van het orkest komen schitterend over. Het instrumentarium op het podium liegt er dan ook niet om. Onder andere zien we een harp, strijkers, blazers en trommels op het podium staan. De bezoekers die dachten dat ze naar een akoestische show van Navarone zouden gaan zijn misschien wat verrast. Dit is toch echt wat meer dan simpelweg wat jongens die hun nummers op een net wat andere wijze vertolken. Dit is ware klasse. De show wordt ondersteund door een schitterende lichtshow waardoor hetgeen erg mooi overkomt. Dit is echt een voorstelling waarin er voldoende te zien valt. Het is dan ook genieten geblazen. De nieuwe jas past Navarone op een weergaloze wijze. De band heeft slechts een dag ervoor met het orkest mogen oefenen en het resultaat mag zeer geslaagd noemen. De liefhebbers van rock worden getrakteerd op een klassieke laag om zo nog meer muziek te leren kennen. Het is echter niet alleen de band die moet zorgen voor het geluid. Op een gegeven moment wordt ook het publiek gevraagd om mee te zingen. De Kersouwe is uitverkocht vanavond, dus een paar extra keeltjes zijn voor het refrein van “The Wander” snel gevonden. Ook tijdens “Sage” wordt het publiek om assistentie gevraagd om tijdens een gedeelte met z’n allen te fluisteren. Hier helpt het grootse publiek graag aan mee. Men wil er met z’n allen een geslaagde avond van maken. De band komt dan ook helemaal los. Zanger Marijn komt dan ook tijdens de show steeds meer los en kan niet meer op zijn kruk blijven zitten Het podiumbeest komt dan ook veel meer tot zijn recht als hij staand mag zingen en bewegen. Zo is Navarone op zijn best.
Afgelopen jaar is het erg snel gegaan voor Navarone. De band met zijn roots in Nijmegen heeft al heel wat optredens gedaan en ook vanavond bewijzen ze wederom hun muzikale klasse. Er is dan ook nog veel mogelijk voor deze mannen. Of ze nu op Sziget staan of in Natuurtheater Kersouwe ze kunnen het allemaal aan. Wie er vanavond niet bij kon zijn krijgt echter nog een kans om deze unieke ervaring mee te maken. Er worden twee shows aangekondigd waarop ze nogmaals een soortgelijk optreden gaan doen. Niet in het mooie Kersouwe, maar in de Roepaen te Ottersum. Van deze shows zal uiteindelijk een DVD verschijnen. Echter een mooie avond zoals deze pakt niemand ons meer af!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00