Home » Nightwish – Heineken Music Hall (Amsterdam) 20/11/2015

Nightwish – Heineken Music Hall (Amsterdam) 20/11/2015

door Tasmara van Ballegooij - van Loon
369 views 5 minuten leestijd

Vanavond gaan we naar de Heineken Music Hall voor een concert van Amorphis, Arch Enemy en headliner Nightwish. Het is voor het eerst dat Nightwish naar Nederland komt nu Floor Jansen hun zangeres is.
Door het Nederlandse weer en de bijbehorende files missen we Amorphis, ik hoor nog net de laatste tonen als ik de garderobe op zoek. Jammer, maar helaas niets aan te doen.
archenemy-20151120--30De volgende band is het Zweedse Arch Enemy met hun nieuwe vocaliste, de Canadese Alissa White Gluz. De set wordt meteen sterk ingezet met nummers als War Eternal. De mix is niet helemaal lekker, want de gitaren staan zo hard dat je Alissa amper boven de gitaarloopjes uit hoort. Gelukkig wordt dat gedurende de set wel beter. De band zet een leuke performance neer en Alissa springt, rent en jut het publiek op. Robin Hood, You will know my name en As the pages worden ook erg goed ontvangen door het publiek. Bij het nummer No gods no masters krijgt ze het merendeel van het publiek zo ver dat ze in het begin mee springen op de maat. Geweldig om te zien. Na het nummer Nemesis neemt de band afscheid met een foto van hen met het publiek. Het was een geweldige set en een top optreden.
Een zwart doek komt voor het podium te hangen zodat niemand kan zien wat er op het podium gebeurd. Na een goede ombouwtijd wordt het donker en valt het doek, met een grote knal begint het optreden van het Finse Nightwish. Shudder Before the Beautiful is een geweldig eerste nummer. Vuurwerk, effecten met rook en lucht een geweldige lichtshow en een top performance van de bandleden maken het beeld compleet. Dan kom bij het tweede nummer, Yours Is an Empty Hope, de vuurshow in gang. Geweldige vlammen vullen de lichtshow aan.
De drummer Kai Hahto zit op een mooi hoog podium midden achter op het podium en toetsenist Tuomas Holopainen heeft een mooie stand in de vorm van een boom op een verhoging links op het podium. Er is ook ruimte voor de andere bandleden om op een verhoging te gaan staan rechts of bij Tuomas. Gitarist Emppu Vuorinen is regelmatig bij Tuomas te vinden.
Als Everdream ingezet wordt zingt het hele publiek mee. Ik vind het persoonlijk jammer hoe vocaliste Floor Jansen dit nummer zingt, want ik weet dat ze over een prachtige operastem beschikt die vele malen beter zou passen bij dit nummer, vooral in de hoogte op het laatst. Ze heeft een geweldige stem met vele facetten die ze gedurende de show goed laat horen.
nightwish-20151120--19Bij Storytime wordt voor het eerst een volledige animatie op het scherm achter het podium vertoond, het is prachtig gemaakt, bellen, een bos en nog veel meer. Het voegt echt iets toe aan de show. Dat nieuw bandlid Troy Donockley niet alleen de fluit en de gitaar beheerst laat hij horen als hij samen met bassist Marco Hietala het intro van My Walden zingt. Ook bij dit nummer en het daarop volgende The Islander is het scherm gevuld met mooie afbeeldingen en animaties. Het is prachtig om te zien hoe Marco dit nummer in zijn eentje begint, zichzelf begeleidend op een akoestische gitaar. De rest van de band komt en langzaam maar zeker bij. Troy zet de fluitpartijen foutloos neer.
Élan wordt geweldig mooi ingezet door Tuomas en Kai, beiden met rook omzich heen geblazen, ook bij dit nummer zijn er gave effecten op het scherm te zien. Daarna valt het even stil voor het gesproken stukje voorafgaande aan Weak Fantasy. De animaties, de lichtshow en de manier waarop de band met het publiek om gaat is geweldig.
Bij 7 Days to the Wolves is er weer een geweldige vuurshow. Op een enkel missertje na wordt de gehele set foutloos gespeeld en gezongen. Er zijn veel oude bekende nummers zoals Nemo die door het publiek voluit meegezongen worden. Bij het nummer Stargazers laat Floor eindelijk haar operastem horen. Werkelijk prachtig! Ze doet het nummer echt eer aan.
Last ride of the Day wordt begeleid door een gave achtbaan en andere kermisattracties op het scherm en rood gekleurde vlammen. Natuurlijk kan Ghost Love Score ook niet ontbreken in de set. Het knalt van het podium met vuur en animatie. Bij een van de laatste stukken valt Floor bijna echt als de “my fall” zingt. Het is geweldig als ze zo in de omhoog geblazen rook staat te zingen.
nightwish-20151120--2Als laatste nummer van de set is The Greatest show on Earth. Tuomas begint alleen met Troy samen. Troy zorgt voor de viool en fluit geluiden in het nummer. Als de rest van de band zich bij hen voegt gaat het allemaal nog één keer los. Floor zet de lage gesproken stukken echt geweldig neer. Het is jammer als de vuurshow hapert en alleen maar gas loslaat in plaats van een grote knal die op zijn plaats was geweest, maar gelukkig doet de rest van de vuurshow het nog wel en kunnen ze het concert meesterlijk afsluiten. Als de band van het podium verdwijnt klinken de woorden van The Greatest Show on Earth Chapter IV: The Understanding & Chapter V: Sea-Worn Driftwood nog door de zaal. Het was een geweldige avond. Ik hoop dat ik ze snel nog eens zal zien, wat een feest.
Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00