Home » Paaspop 2015: Zondag (Schijndel) 05/04/2015

Paaspop 2015: Zondag (Schijndel) 05/04/2015

door Maurice Tonies
158 views 15 minuten leestijd

Peter Pan SpeedrockEen uitverkocht Paaspop heeft de afgelopen twee dagen al mogen genieten van schitterende optredens. Het einde is helaas al bijna in zicht, maar een ontzettende goed programma voor de zondag lonkt. De zon laat zich ook op de laatste festivaldag van de goede kant zien en met goede zin betreden we de brug en gaan we er weer voor! Paaspopzondag here we come!
Den Haag is goed vertegenwoordigd op deze editie van Paaspop. Waren de afgelopen dagen Di-Rect en The Deaf al vroeg op de dag aanwezig in Schijndel, vandaag zijn het de mannen van The Kik. Dave Von Raven en zijn band doen oude tijden herleven in de Apollo. Zoals bekend speelt de Haagse formatie nummers in de stijl van The Beatles, maar wel in het Nederlands. Ze zijn met grote regelmaat te zien geweest bij De Wereld Draait Door en hierdoor is hun bekendheid fors toegenomen. Het is ook wel ideale opener van de dag. De vrolijke klanken in de Apollo gaan er prima in en het is heel amusant om de heren die strak in pak op het podium staan bezig te zien. Er werd welThe Kik eens gezegd dat The Kik een trucje zou zijn en het niet lang zou volhouden. Het tegendeel is ondertussen bewezen en zanger Dave vertelt vol trots dat ze alweer bezig zijn aan een nieuw album. Voor dit album hebben ze niemand minder dan Armand weten te strikken om met de mannen mee te doen. Vandaag krijgt de Apollo alvast een voorproefje van het album. Helaas is Armand hier zelf niet bij aanwezig. Normaal gesproken duren de nummers van The Kik niet zo heel lang, maar een heerlijk uitgesponnen versie van Erik bewijst dat de heren absoluut muzikaal goed onderlegd zijn. De dag kan niet beter beginnen.
Danny VeraWie op Paaspop wat lekkers wil eten kan op diverse plekken terecht. Zo staat er een grote grill waarop spareribs worden klaargemaakt, serveren de Burger Brothers de nodige hamburgers, maar ontbreken de friet en snacks niet op dit festival. In de grote eettent Restolounge vind je een grootse diversiteit aan eetkramen, maar ook is er een podium neergezet. Op dit podium staan alle dagen optredens gepland en bij binnenkomst is het al ramdruk bij Danny Vera. De Zeeuw is de vaste huisband van Voetbal International en speelt rock ’n roll muziek. Hij heeft al een aantal albums uit, maar zijn populariteit dankt hij ongetwijfeld aan de vele optredens op tv. De Restolounge loopt alsmaar voller en de zeer vermakelijke klanken mengen zich prima met de lucht van loempia’s, Indonesische maaltijden en kroketten. Het heeft wel wat gezelligs, muziek terwijl je eet. Hij speelt vandaag veel eigen nummers en vertelt tussendoor soms even kort waar een nummer over gaat. Tijdens zijn theatertour doet hij dit allemaal wat langer, maar Paaspop krijgt een snellere set voor de kiezen. Of hij nu zijn single Devil’s Son speelt of een rauwe Folsom Prison Blues, het publiek kan alles wel waarderen. Een geslaagd Paaspopdebuut is een feit en zien we hem samen met zijn band volgend jaar terug in de theatertent?
The Gentle StormVervolgens melden we ons weer in de Jack Daniels-tent waar alweer druk wordt gewerkt om alles klaar te hebben voor een volgend optreden. Onlangs kwam het album My Diary uit van de gelegenheidsformatie The Gentle Storm. Dit is een samenwerkingsverband tussen Arjen Anthony Lucassen en Anneke van Giersbergen. Zoals bekend is Lucassen niet zo van de optredens, maar wie zitten er dan wel in The Gentle Storm? Als presentator Boozy de groep heeft aangekondigd zien we een aantal bekende gezichten., Leden van onder andere Stream of Passion, MaYan, en Gorefest blijken in de live lineup te zitten. Met dit soort namen moet er wel iets moois te verwachten zijn en dat klopt helemaal. The Gentle Storm speelt hoofdzakelijk nummers van het onlangs verschenen album en wat een rasmuzikanten zien we aan het werk. Heerlijk gitaarriffs klinken door de Jack Daniels en vele ogen zijn gericht op de jongste gitariste in de groep. Merel Bechtold heeft het talent om schitterende klanken uit haar gitaar te persen en huppelt vrolijk binnen deze formatie op het podium op en neer. Maar ook schudt ze wild met haar haar, zoals de overige gitaristen binnen de groep ook doen. Vele ogen zijn gericht op zangeres Anneke van Giersbergen, die naast de nummers van The Gentle Storm ook The Gathering-klassieker Strange Machines van stal haalt. Luid gejuich en kippenvel is alom aanwezig in de Jack Daniels. Er zijn nog meer momenten dat we kippenvel mogen noteren. Als Anneke samen met Stream of Passion-zangeres Marcela Bovio een duet zingt zijn wel helemaal om. Wat een geweldig optreden. Ook de goed uitgevoerde cover van Devin Townsend onderstreept dit gevoel. Helaas treden ze niet heel vaak op, dus we mogen blij zijn dat we hier vandaag getuige van hebben mogen zijn.
MonomythWe blijven hangen in de Jack Daniels, want er staat nog meer moois op het menu. De formatie Monomyth timmert hard aan de weg en vult de tent met zware grooves en psychedelische trips. Weer een band uit Den Haag op het programma! En wat voor een! Het wordt donker in de Jack Daniels en een stroboscoop draait op volle toeren. Met flitsen zien we de mannen aan het werk, maar het draait vooral om de muziek. Met de ogen dicht dwalen we af op de schitterende klanken van deze band, waarbij de nummers wel eens langer kunnen duren dan tien minuten en er net zoals bij Karma To Burn geen vocalen aan te pas komen. Er wordt volop gedanst aan de voorkant van het podium en sommige bezoekers raken helemaal in trance. De band past perfect bij deze tent op Paaspop. Hier creëer je exact het sfeertje waar deze mannen op doelen. De nummers van Monomyth bouwen langzaam op, maar als de climax in het nummer bereikt wordt barst het geweld heerlijk los. Op die moment wordt er druk geheadbanged en gaan de vuisten de lucht in. De Jack Daniels-tent is even een grote woestijn en Monomyth de reisleider.
Tijd voor wat luchtigs! Op Paaspop staan ook altijd wat ludieke acts geprogrammeerd. Denk hierbij aan namen zoals de Loco Loco Discoshow, De Theo’s en Doe Maar Net Alsof. Rockportaal komt zich echter melden voor een speciaal programma in de Loco Royale. Er wordt vandaag een muzikale ode gebracht aan Eddy Wally. The Voice of Europe is bijna een heilige in Belgie en vandaag klinkt zijn muziek door de Loco Royale. Niet door hemzelf, want de zanger is te ziek om een reis naar Schijndel te maken. Een band heeft zich over de liedjes van de beste man ontfermd en vandaag mogen Roosbeef, Marco Roelofs, Merijn van Haren, Denvis, Fred van Dijk en Frank Lammers de vocalen voor hun rekening nemen., Sommige artiesten horen we bijna nooit in het Nederlands zingen en van hoog niveau zijn de optredens niet. Kwaliteit niet hoogstaand, maar vermakelijk des te meer. Wie had er ooit gedacht dat er zo hard zou worden gefeest op Valencia en op Sjanghai, wat overigens ongepland zelfs twee keer wordt gespeeld. Noem het flauwekul of groots entertainment, de Loco Royale is omgedoopt in een Belgisch meezingspektakel, waarbij de keeltjes bij het afsluitende Cherie helemaal opengaan. Acteur Frank Lammers mag deze klassieker voor zijn rekening nemen en besluit met de woorden: En nu gauw er vandoor want dEUS begint over 10 minuten…. Laat die band nu ook op onze planning staan….
Tom Barman en kornuiten zijn weer op tour. De Belgische formatie dEUS weet de Apollo maar gedeeltelijk te vullen. dEUS is voor de liefhebbers en als je niks met deze groep hebt dan zal een optreden je ook niet snel bekoren. Een typisch geval van hate-it-or-love-it. And we love it! Hoewel de zanger misschien niet al te best bij stem is schotelen de mannen van onze Zuiderburen ons een goede set voor, waarbij de focus deels ligt op het geweldige album Worst Case Scenario. dEUS opent met het nummer Via en weet direct te boeien. Helaas is het zaalgeluid niet optimaal en zien we zanger Tom met regelmaat naar de zijkant gebaren. Gelukkig is daar nog zanger Mauro Pawlowski die een geïrriteerde Tom te hulp schiet. dEUS is zo’n band die het perfectionisme hoog in het vaandel heeft staan en vandaag worden de Belgen op de proef gesteld. Het publiek kijkt aandachtig en vindt het allemaal wel best wat de mannen laten horen. Vooral de nummers Hotellounge en Quatre Mains worden enorm gewaardeerd, maar als ook de basgitaren soms minder goed te horen zijn missen we toch wel wat extraatjes. Gelukkig heeft de band nog wat meer optredens in de planning staan en krijgen we op Dauwpop nog een herkansing. Het publiek op Paaspop blijft gelukkig kijken naar de kunstenaars van dEUS en ze krijgen tot slot een heerlijke versie van Suds & Soda te verwerken. Het horen van de allergrootste hit van deze formatie doet veel goed, ook 20 jaar na dato.
Rival SonsSnel door naar de naar Phoenix, want Rival Sons is al begonnen. Een optreden van Rival Sons neemt de bezoeker graag mee terug in de tijd. Waan je in de jaren ’70 en de vergelijking met Led Zeppelin kruipt al snel omhoog. De mannen uit Californie ademen bluesrock van een wat harder niveau. Tel daarbij het geweldige stemniveau van zanger Jay er bij op en je krijgt een perfecte performance. Zanger Jay is in zeer goede doen en zijn volle stem weet zelfs de bezoekers achterin de volle Phoenix te raken. Het publiek moet het dan ook puur van de muziek hebben bij deze band, want er bijna geen woord gewisseld met het publiek. Kennelijk past het niet om een woordje aan je fans te richten. De muziek is om door een ringetje te halen, zo lekker. Wat een grootse bassist zit er bij Rival Sons. De band stond al eens eerder op Paaspop en je kan wel horen waarom ze nu wederom mogen aantreden. De band bracht vorig jaar hun vijfde album Grand Western Valkyrie uit en hier krijgen we vandaag veel van te horen. Gelukkig is er ook tijd vrijgemaakt voor een paar klassiekers van de band, waardoor er een fijne afwisseling tussen oud en nieuw ontstaat. De soulvolle Jay loodst zijn band naar een geweldige show. Hier wil je na een uur absoluut meer van zien, maar dan heb je op een festival nu eenmaal pech, er is geen ruimte voor een toegift.
The KooksEr is zelfs geen ruimte in het schema om even rustig over het terrein te lopen, want het volgende hoogtepunt dient zich alweer aan. Voor het eerst staan The Kooks in Schijndel. De Britten zijn nog maar amper terug uit Zuid-Amerika of Paaspop dient zich alweer aan. Ze beginnen vandaag met Around Town, een nummer van hun nieuwste album Listen om er vervolgens al meteen een grote hit tegenaan te gooien. Ooh La doet het publiek al direct meezingen en springen. De mannen zijn erg populair in Schijndel en worden al snel op handen gedragen. Groots applaus na elk nummer en dat is meer dan terecht. De Britse Indierock maakt zich binnen no time meester inde Apollo en de hits gaan er in als zoete koek. Wie wordt er dan ook niet vrolijk van She Moves In Her Own Way en Always Where I Need To Be. Naast de grote meedeiners wordt de Apollo heel even heel klein als zanger Luke Pritchard alleen op gitaar Seaside laat horen. Het publiek smult en eet uit zijn hand. De charismatische zanger heeft het publiek in zijn achterzak. The Kooks spelen simpelweg een erg goede show, waarbij je er achter komt dat je stiekem heel wat hits van ze klakkeloos kunt meezingen. Dit is de ideale festivalact die een publiek kan bespelen en laten meedeinen. Dat bewijst de band wederom als ze in de afsluitende tracks Junk of the Heart en Naive voor de laatste keer verwennen. Zijn The Kooks helemaal terug? Jazeker!
Peter Pan SpeedrockVoetbal International heeft zijn huisband, De Wereld Draait Door heeft zijn huisband die elk jaar wisselt, maar Paaspop heeft maar een regelrechte huisband. Al twintig jaar zijn de mannen van Peter Pan Speedrock onderweg en hebben zo’n beetje op elke Paaspop in hun bestaan op het festival gespeeld. Intronummer Cecil Brown wordt enigszins verstoord door Dikke Dennis die de band op zijn karakteristieke wijze aankondigt. Erg? Nee hoor, we weten precies wat er komen gaat. Elk optreden van de band uit Rockcity Eindhoven is er een waar geen rem op zit. Peter Pan Speedrock geeft alles en zo nadert de band ondertussen al de mijlpaal van 2000 optredens. Peter Pan Speedrock speelt wel vaker op de laatste avond van Paaspop en krijgt met regelmaat een uitgeblust publiek voor zich. Vermoeid van de 3 dagen, maar toch de show niet willen missen. Vandaag gaat het er echter heel anders aan toe. Vol energie gaat het publiek helemaal los en de moshpit lijkt harder en groter dan vele malen ervoor. Peter Pan Speedrock heeft een setlist uitgezocht met nummers uit het hele oeuvre en werken deze in een moordend tempo af. Dat is hoe we de mannen graag zien, vol gas, geen langzaam opbouwende set. Oftewel zoals ze in Brabant zeggen: “Speuluhhhh”! Halverwege de set nodigen de “Nachtegaal” uit om ook een nummer mee te komen doen. Dikke Dennis laat samen met Peter Pan Speedrock Megadestitas klinken en dit geweldige nummer doet het publiek wederom meebrullen. De vele Peter Pan-shirts zijn niet voor niets in Schijndel. Dit is waar het vaak helemaal los gaat en als in het toegift daar nog de alltime favorite Resurrection bijkomt is het feest compleet. Deze huisband kan dus nog jaren mee!
En dan is het dan toch zover. De allerlaatste artiest op het podium van de Apollo-tent op Paaspop. Werden deze dagen veelal geopend door een Haagse act, nu mag een hele grote artiest uit Den Haag het licht komen uitdoen. Anouk heeft de eer om Paaspop 2015 af te sluiten en een ramvolle tent is er helemaal klaar voor. Optredens van Anouk zijn niet altijd onomstreden. Mevrouw Teeuwe heeft de reputatie er soms totaal geen zin in te hebben en een optreden af te kunnen raffelen. Vandaag is daar gelukkig geen sprake van en opent Anouk met een nummer van haar nieuwste album Paradise And Back Again. Vervolgens begint het grote meezingspektakel. Anouk heeft in de loop der jaren talloze hits op haar naam geschreven en levert deze vanavond op een presenteerblaadje. De zangeres is goed bij stem en is omringd door een relatief jonge band, die zij strak in toom houdt. Zij heeft de regie, maar kan niet voorkomen dat een achtergrondzangeres misschien soms nog wel beter klinkt dan de zangeres zelf. Dit houdt elkaar scherp, Anouk wordt graag uitgedaagd. Het publiek smult en zingt heel veel nummers woord voor woord mee. Er wordt gedanst, gesprongen, maar ook houden stelletjes elkaar stevig vast bij de gevoelige ballads zoals Michel. Her en der vloeit er zelfs een traan. Het stemgeluid van Anouk komt soms zo keihard binnen en dat is haar kracht. Vanavond heeft ze een special guest. Douwe Bob komt haar vergezellen om samen Hold Me te doen klinken. Ook dit levert kippenvel op in de Apollo en dit blijft nog even zo als een mooie intro van Three Days In A Row klinkt. Het nummer wordt langzaam ingezet en dan hoort Paaspop pas wat voor kwaliteit Anouk werkelijk in huis heeft. Anouk weet op Paaspop de gevoelige snaar te raken met Lost, maar kan net zo goed de hele tent doen meebrullen met instant klassieker en misschien wel allergrootste hit Nobody’s Wife. Dat er bedragen gonzen van anderhalf miljoen zal het publiek worst zijn. Zij zagen een dame in topvorm die met het afsluitende Girl een spetterende performance neerzet.
Eenmaal buiten de tent zet Paaspop als toetje nog wat mooi vuurwerk aan. Misschien zelfs geheel overbodig, het echte vuurwerk hebben we drie dagen lang mogen aanschouwen in de vele tenten. Wat was dit weer een mooie editie en wat het volgend jaar wordt? Dat hoopt Rockportaal volgend jaar wel weer te zien!
Foto’s door Marc Koetse – Rockportaal.nl
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00