Home » Peter Pan Speedrock – Doornroosje (Nijmegen) 23/01/2015

Peter Pan Speedrock – Doornroosje (Nijmegen) 23/01/2015

door Maurice Tonies
148 views 4 minuten leestijd

Peter Pan FotoAl twee decennia denderen ze over de diverse podia en festivals. Peter Pan Speedrock behoeft dan ook geen introductie meer. De mannen uit Eindhoven hebben al menig zaal op zijn kop gezet en toch is er vandaag een primeur. Ze staan voor de eerste keer in het nieuwe Doornroosje. Het oude pand hebben ze menig keer bezocht en ook vanavond zal het wel weer een dolle boel worden. E zaal in Nijmegen is er klaar voor en de support-acts ook, laat het bal beginnen!
Het bal wordt geopend door Sister Johnson, die vandaag de kans aangrijpen om hun nieuwe album “Free” te promoten. De Nijmeegse formatie speelt een gevarieerde set, waarbij vooral aan het begin van hun optreden de gelijkenissen met The Doors overheersen. Zanger Vincent beschikt over een bluesy stemgeluid en past prima bij deze sound. Aan het begin van de avond staat de zaal nog niet zo heel veel vol en lijkt het applaus meer voor de vorm. Echter niet veel later stroomt de Paarse Zaal snel voller en dit heeft een positieve uitwerking op Sister Johnson die er steeds meer inkomen. Gaanderweg kruipt de rockband meer uit hun schulp en laten ze hun eigen geluid horen. De lekkere basloopjes en het rauwe gitaarspel komen prima binnen. Het publiek, velen in een shirt van het hoofdprogramma, heeft echter wat moeite met deze band. Het verschil in genre is misschien toch wat groot. De garagerock van de Nijmegenaren heeft ondanks dit verschil de zaal alvast goed opgewarmd!
Dan zou het voor The Kendolls uit Zweden een makkelijke klus moeten zijn om hier nog een schep bovenop te kunnen doen. De band start explosief en geeft meteen alles. De harde rock past meer in het straatje van Peter Pan Speedrock en neigt soms wat naar de hardcore. De versterkers staan dan ook vol open en de energie spat van het podium. Wat we kennen uit deze scene is het feit dat een show dan volop doordendert en daar verzuimen The Kendolls. Tussen de nummers door blijft het soms te lang stil. Geen “1.2.3.4 en door” vandaag bij deze band. Dit heeft ook een uitwerking op het publiek, wat toch over het algemeen niet vies van een moshpit. Het grote springen en beuken lijkt zich meer te concentreren op het podium dan voor het podium. Of spaart het publiek zich in Doornroosje? Geven ze pas alles bij de hoofdact?
Het antwoord hierop is volmondig “JA!”. Als “Cecil Brown” weer heeft geklonken barst de kleine zaal van Doornroosje uit zijn voegen. Peter Pan Speedrock zet binnen no-time de zaal op zijn kop. Al twintig jaar spelen de Eindhovenaren door heel het land en ver daarbuiten. Het trio is de rockmachine van Brabant en laat vandaag ook weer horen waarom. Vanaf de allereerste klanken wordt er druk gesprongen en gebeukt voor het podium. Er zijn veel fans aanwezig die letterlijk de teksten kunnen meebrullen en dit dan ook doen. Vuisten gaan de lucht in en de blikken zijn volop gericht naar zanger Peter van Elderen. De fans roepen al snel wat verzoeknummers, waarbij een fan schijnbaar niet heeft opgelet als hij “Cock Teaser” aanvraagt. Het nummer is al gespeeld… Peter staat stil bij het 20-jarig jubileum van de band en vraagt wie er allemaal de eerste keer ook bij waren. Niet heel veel handen gaan de lucht in. Het is ook wat, twintig jaar bestaan. Vooral in het genre waarin de heren uitblinken.
Het jubileum is niet het enige waarbij de band even stilstaat. Onlangs overleed illustrator en striptekenaar Peter Pontiac en vandaag draagt Peter Pan Speedrock “Go Satan Go” aan hem op. Wederom is het druk voor het podium in de Paarse Zaal. Het bulderende stemgeluid gaat er ook vandaag prima in. Peter Pan Speedrock bewijst ook hun muzikale kwaliteiten door met instrumentale nummers prima uit de weg te kunnen en wat is drummer Bart Nederhand toch een geweldenaar. Continu is hij in beweging, de drijvende motor van Peter Pan Speedrock. De kracht van de Eindhovenaren zit in het strakke spel, geen steken laten vallen en in een rap tempo doordenderen. De setlist bestaat uit werk van zowel hun nieuwste album “Buckle Up and Shove it”, maar ook favoriete  tracks zoals “Auf der Axe”, “We Want Blood”, “Gotta Get Some” ontbreken niet.
Even refereert zanger Peter nog aan het oude pand van Doornroosje. Over de charme van deze voorganger, over het rock ’n roll-gehalte wat daar heerste en hoopt ook dat dit in het nieuwe pand gaat gebeuren. Als ode aan het oude pand speelt de band nog wat oudere nummers zoals “Rocketfuel” en publieksfavoriet “Resurrection”. De band heeft vanavond bewezen dat 20 jaar “Speedrocken” absoluut nog niet verveelt. Hun eerste clubshow van 2015 is een feit en er zullen er ook dit jaar ongetwijfeld nog velen volgen!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00