Home » Peter Pan Speedrock – Effenaar (Eindhoven) 25/11/2016

Peter Pan Speedrock – Effenaar (Eindhoven) 25/11/2016

door Maurice Tonies
388 views 6 minuten leestijd

peterpanspeedrockAfgelopen jaar maakte Peter Pan Speedrock bekend er na 20 jaar mee te gaan stoppen. Een grootse tour bracht de heren nog eenmaal langs de vele zalen en festivals. Deze allerlaatste tour eindigt, zoals het hoort, in hun thuisstad Eindhoven. Aanvankelijk zou de band nog eenmaal het podium bestijgen van de Effenaar, maar vanwege de grote vraag is daar nog een show aan toegevoegd. En dat is maar goed ook, want allebei de shows zijn tot aan de nok toe uitverkocht. Met toch wel een raar gevoel staat Rockportaal in de rij om de Effenaar te betreden.
Het is geen tijd voor zakdoekjes, maar voor harde gitaren. Vandaag staan er twee internationale voorprogramma’s op het menu. Allereerst mogen de heren van Banane Metalik deze speciale avond openen. De formatie uit Frankrijk speelt energieke rock ’n roll met een griezelig randje. Het podium staat vol met doodskisten en andere horrorelementen. De band zelf lijkt zelf ook uit de dood herrezen en is geheel in stijl geschminkt. Banane Metalik speelt muziek die doet denken aan bands zoals Reverend Horton Heat en Mad Sin, maar dan overgoten met een horrorsaus. Zanger Ced666 is gedurende de show vaker in de fotopit te vinden dan op het podium en maakt op deze manier veel contact met het publiek. Helaas heeft het publiek weinig zin in het optreden van de  Franse formatie en reageert wat aan de tamme kant. Men blijkt de energie nog even op te sparen.
Na een lange soundcheck hopen we dat Electric Eel Shock het er beter vanaf brengt. De Japanners gaan er volop tegenaan en hebben de lachers meteen op hun hand. Dat kan ook niet anders als je deze mannen aan het werk ziet. De naakte drummer mag helemaal losgaan tijdens deze show. Drumstokken in een hoog tempo de lucht in gooien, het drumstel poetsen en allerlei rare poses aannemen is hem niet vreemd. Dan is er nog een gitarist met een afrokapsel die allerlei trucs kan uithalen met zijn gitaar en een bassist die graag op een paar boxen klimt. Er is voldoende te zien op het podium en met deze show weten ze het publiek al wat meer mee te krijgen. Er gaan al wat meer vuisten de lucht in en dit lukt vooral als de band Go Satan Go van Peter Pan Speedrock inzet. Wel vreemd om dit nummer met een Japans accent te horen, maar Electric Eel Shock komt er vandaag mee weg. Aangezien de soundcheck wat langer duurde speelt de band een relatief korte set, maar de zaal van de Effenaar is meer dan opgewarmd.
Het is meer dan druk in de Effenaar. Na Electric Eel Shock loopt iedereen nog even naar de bar of naar de wc en waar je op dat moment ook naar toe gaat, je komt in een rij terecht. Iedereen wil op tijd terug zijn op hun plek om de eerste tonen van Cecil Brown te horen. De Hank Williams III-song is al jarenlang de introtune van Peter Pan Speedrock en de fans zingen zelfs dit nummer voluit mee. Vervolgens betreden de ambassadeurs van Eindhoven Rockcity het podium en kondigt boegbeeld Dikke Dennis de band aan, die hierna aftrapt met Cheap Trick’s Hello There. De show is begonnen en dat laat het publiek ook direct weten. Het bier vliegt door de lucht en gedurende de gehele show is er een moshpit die over de breedte van het gehele podium aan de gang is. Men is naar Eindhoven gekomen om nog eenmaal los te gaan op de klanken van hun helden. Peter Pan Speedrock speelt snel en meedogenloos. Publieksfavorieten Cockteaser en We Want Blood passeren al bijtijds de revue en worden woord voor woord meegebruld. Zanger Peter van Elderen spreekt de menigte toe: “Voelt het voor jullie ook zo vreemd vanavond?”en grapt: “Goh, zijn jullie ook van die mensen die altijd te laat zijn met een kaartje kopen en nu dus naar de een na laatste show komen kijken?”
Voor de rest laten de heren zich niet te veel uit over het naderende einde en spelen vooral heel veel nummers. De formatie uit Eindhoven heeft in de afgelopen 20 jaar heel wat albums uitgebracht en heeft dus genoeg om uit te kiezen.  Eerder deze avond waagde Electric Eel Shock zich ook al aan Peter Pan Speedrock-klassieker, maar niets klinkt beter dan dat de heren zelf Go Satan Go spelen. Het publiek blijft maar losgaan en wederom vliegen er bekers door de lucht. Ook wordt er af en toe gecrowdsurft, maar dat loopt niet overal even goed af. In deze speciale afscheidsshow is er ook een gastartiest uitgenodigd. Voormalig Spades-frontman Denvis komt Peter Pan Speedrock vergezellen om samen Gotta Get Some te vertolken. Het is meebrullen van voor- tot achteraan in de Effenaar. Als even de show dreigt in te zakken komt boegbeeld Dikke Dennis het podium oplopen. De markante persoonlijkheid brengt Megasdetitas ten gehore, waarna hij zich zelfs waagt aan een stagedive. Het publiek draagt hem vervolgens op handen en uiteindelijk verdwijnt hij weer van het podium.
Peter Pan Speedrock speelt vanavond een extra lange set en neemt tussendoor ook de tijd om een aantal mensen te bedanken. Ze staan stil bij al die crewleden en bands waarmee de band de afgelopen jaren heeft gespeeld en gewerkt. Vervolgens gaat men weer verder met het vertolken van de muziek, daar waar iedereen zo graag van geniet. Op een dag zoals vandaag mogen ook Resurrection, Better Off Dead  en Auf Der Axe niet ontbreken. Helaas komt er ook aan een afscheidsshow een einde en bedankt de band het publiek op een wijze zoals ze al jaren doen: “Houdoe & Bedankt!” Hiermee neemt de massa geen genoegen en schreeuwt om meer. Het duurt even voordat de Eindhovenaren terugkeren op het podium, maar als Dikke Dennis ten tonele komt weet men al dat er meer komt. Op ludieke wijze schopt hij zanger Peter terug naar zijn microfoon en is het tijd voor een toegift van een paar nummers, waarbij het publiek schreeuwt om nog een favoriet die nog niet is gespeeld. Als Dikke Dennis wederom op het podium staat is het tijd voor Schoppenaas. Voor een laatste maal gaat iedereen nog uit zijn dak en geeft alles, zover dit na een avond brullen, springen en beuken nog mogelijk is. Met een uitgesponnen Rocketfuel nemen de heren echt afscheid en komt er helaas dan echt een eind aan deze mooie avond, waarbij een aanhoudend applaus niet mag ontbreken.
Het is dan ook einde van een tijdperk. Rockportaal zag Peter Pan Speedrock de afgelopen jaren tientallen keren en werd zelden teleurgesteld. Het wegvallen van de formatie doet dan ook zeer en wie zal deze plek gaan opvullen? Vooralsnog weten ook wij hier geen passend antwoord op en kijken we terug op een geweldige band en kunnen wij niet anders afsluiten dan zoals de band al jaren heeft gedaan: “Houdoe….. en Bedankt!”
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00