Home » Public Service Broadcasting – Effenaar (Eindhoven) 10/06/2015

Public Service Broadcasting – Effenaar (Eindhoven) 10/06/2015

door stijn@rockportaal.nl
181 views 2 minuten leestijd

Het duo van Public Service Broadcasting bracht eerder dit jaar hun tweede album The Race For Space uit, en was plotsklaps een drietal geworden. J.F. Abraham is de nieuwste aanvulling bij J. Willgoose, Esq. en Wrigglesworth. Public Service Broadcasting hijst historische geluidsfragmenten in een retro-futuristisch jasje en was in Effenaar voor een muzikale geschiedenisles.
mysterons @ effenaar - foto patrick spruytenburg - 001De Nederlandse psychedelische act The Mysterons staat vanavond in het voorprogramma. De vijfkoppige formatie maakt muziek die teruggrijpt op het verleden, en is wat dat betreft een goede opwarmer voor het hoofdprogramma. De zoete stem van zangeres Josephine van Schaik verstopt zich soms nog achter de repetitieve gitaarriffs, de stuwende bas of het orgeltje, maar The Mysterons is zeker een band om in de gaten te houden.
Na de eerste noot van Public Service Broadcasting heeft de band direct de aandacht van het publiek. Het intro van set-opener Sputnik dreunt de kleine zaal in, waarna het opgejaagde Signal 30 probleemloos het stokje mee overneemt. Het drietal op het podium heeft nog een vierde bandlid meegenomen, dat net zo weinig zegt als de andere bandleden: het videoscherm, dat een prominente plek heeft midden op het podium. Public Service Broadcasting gebruikt oude geluidsfragmenten in hun muziek, en vanavond kan het publiek zien welke beelden daar bij horen.
public service broadcasting @ effenaar - foto patrick spruytenburg - 011Het maakt dat de show van deze band erg bijzonder is. De heren zijn allen voorzien van een bril, een overhemd, en vlinderdas danwel stropdas. Daarnaast hullen ze zich in absurde aliassen en zwijgen ze de gehele show. Interactie met het publiek komt namelijk ook uit geluidsfragmenten. Het past bij het imago van de band, en het werkt nog ook. “Thank you very much – Aindhovèn!”
Van drie keurig geklede Britse jongens met namen die klinken alsof ze iedere dag om vier uur stipt thee drinken met hun pink omhoog verwacht je muzikaal ook niet direct de muziek die Public Service Broadcasting maakt. Gelukkig bliezen ze die verwachting al snel aan gruzelementen, en ook daarna schakelden ze vaak een tandje bij ten opzichte van de albumversies. Verrassend dansbaar soms, dan weer hard, en dan weer wat kalmer met de banjo of met sfeervolle synths.
Public Service Broadcasting bracht de leukste geschiedenisles ooit, van verhalen over de Mount Everest en de Tweede Wereldoorlog tot de ruimtewedloop en zelfs onze eigen Elfstedentocht van ’63. Een zeer geslaagde avond voor muziekliefhebber en geschiedenisnerd alom.


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00