Home » Testament – Effenaar (Eindhoven) 16/05/2015

Testament – Effenaar (Eindhoven) 16/05/2015

door Patrick Spruytenburg
131 views 4 minuten leestijd

Het vorige optreden van Testament in 2012 is er een wat me bij gebleven is. Helaas op een niet al te positieve manier. Gelukkig lag het niet aan de band: die zette volgens verwachting een strakke show neer. Echter was het de geluidsman die iets te enthousiast met z’n master-schuifjes aan de gang ging. De ‘wall of sound’ die het had moeten zijn werd een ‘brij van decibellen’. En met enige scepsis wacht ik de headliner vanavond af als blijkt dat die zelfde meneer weer achter de schuifjes zit…
toxic shock @ effenaar - foto patrick spruytenburg - 006Het is aan het uit Antwerpen afkomstige Toxic Shock om de avond te openen. Totaal onbekend voor mij, en een snelle blik vooraf op hun facebook pagina leert dat ze zichzelf als thrash / hardcore / crossover band profileren.
Vrij snel blijkt dat het thrash-gedeelte niet zo heel sterk aanwezig is, de overige genoemde genres wel. Dat maakt een naadloze aansluiting op de headliner niet aanwezig, maar zorgt juist voor diversiteit in de avond. De act van de band focussed zich voornamelijk om de zanger, welke de schijn wekt stomdronken / stoned of wellicht beiden te zijn. Wie goed oplet ziet echter dat hij te voorzichtig te werk gaat als hij balanceert op de barrier, z’n zangkunsten op de merchandise tafel beoefent en quasi-nonchalant volledig gekleed het publiek inspring. Om vervolgens gekleed in alleen onderbroek het podium weer op te gaan…
Het is duidelijk dat een optreden van deze band voor een groot gedeelte op de act leunt. Dat maakt dat kritische luisteraars wellicht wat terughoudender zullen zijn om deze band te loven, maar dat bezoekers die gewoon een vette act willen zien en horen (waaronder ondergetekende) het bizarre van het optreden goed kunnen waarderen.
testament @ effenaar - foto patrick spruytenburg - 017Met veel enthousiasme worden Chuck Billy, Eric Peterson, Alex Skolnick, Steve DiGiorgio en Gene Hoglan onthaald, wat er niet minder om wordt als de band na de intro inzet met Over the wall. Hoe fijn kan een metal concertje beginnen?
Gaandeweg worden 2 dingen al heel snel duidelijlk: 1) de geluidsman past het volume deze keer een stuk beter aan de zaal aan. Het is nog steeds hard, maar hey, in dit genre mag (moet?) het ook. Veel indrukwekkender: 2) het album The Legacy is in z’n geheel vertegenwoordigd in de setlist! Wie verwacht werk van hun laatste album Dark roots of earth te horen komt bedrogen uit. Ik weet niet hoe dit op de jonge generatie fans in de zaal overkomt, maar de ‘oude garde’ die de band vanaf hun eerste album kennen smullen ervan. Daarnaast wordt de set aangevuld met pareltjes als The preacher, Day of reckoning, Eerie inhabitants, New Order, Trial by fire, Into the pit, Practice what you preach en Disciples. Het optreden is er een zoals je van de band mag verwachte: minimaal geouwehoer en maximale energie. Met name Chuck en Alex vechten om de beurt met elkaar om hun plekje op de voorgrond. Op de achtergrond legt Gene een fenomenale rhytmische basis neer. Het is de tweede keer in korte tijd dat ik deze drummer live meemaak, en dat is bepaald geen straf!
Klein minpuntje van het optreden is dat er geen echte toegift van de band is: na een energieke show van anderhalf uur is het echt einde oefening en gaan de lampen in de zaal aan…
Testament en Eindhoven hebben een speciale band met elkaar. Dat wordt ook tijdens het optreden door Chuck aangehaald als Into the pit aangekondigd wordt. De Effenaar is vanavond niet uitverkocht maar wel heel goed gevuld. Dit houdt in dat niet iedereen op elkaar gepakt staat, en de titel wordt dan ook met name tijdens dit nummer vol overgave uitgevoerd. Met de setlist en de show van vanavond is de geluidsman z’n ‘foutje’ van de vorige keer vergeven, deze avond maakt de vorige dubbel en dwars goed!


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00