Home » Rachel Sermanni – Effenaar (Eindhoven) 10/04/2013

Rachel Sermanni – Effenaar (Eindhoven) 10/04/2013

door Patrick Spruytenburg
136 views 4 minuten leestijd

Het is leuk om grote namen met een flinke bekendheid en historie live te zien: resultaten uit het verleden zijn een behoorlijke garantie voor een optreden. Maar het is net zo leuk om bands te gaan bekijken die tot op dat moment volledig onbekend voor je zijn. Tijdens het doorspitten van de agenda van de Effenaar stuitte ik zo op het optreden van de Schotse Rachel Sermanni. De omschrijving maakte nieuwsgierig en dankzij youtube had ik binnen no-time een indruk van wat deze jongedame ten gehore brengt. Met als onmiddelijk gevolg dat het optreden aan mijn rijtje toegevoegd werd…
20130410-woodyveneman-002Wat meteen opvalt is dat de Effenaar de moeite heeft genomen om de sfeer intiem te maken: bij binnenkomst vallen al een aantal schemerlampen op. In de zaal zijn een aantal vloerkleden voor het podium neergelegd en staan een aantal tafeltjes met stoelen. Het aankleden van de kleine concertzaal tot intiemere club komt al geslaagd over nog voordat er een live noot over de PA is gegaan en er heerst een zeer relaxte sfeer als Woody Veneman het podium opkomt. Aan hem de taak om de aanwezigen een half uur lang in z’n uppie te vermaken, met als enige attribuut zijn akoestische gitaar.
Opvallend zijn de aangename stem en de relaxte manier van spelen: gezien zijn muzikale verleden is het ook niet verassend dat hij zich eigenlijk als een vis in het water op het podium voelt. Zonder al te veel gepraat volgen de nummers elkaar op en de afwisseling is alom aanwezig. Het is opvallend hoe stil het in de zaal is: het is een verademing om weer eens een (luister)optreden mee te maken waar voornamelijk mensen komen die ook echt naar de optredens willen luisteren! Het half uurtje vliegt eigenlijk voorbij, en van de pauze wordt dankbaar gebruik gemaakt om snel een peukje te gaan roken en/of een nieuwe verfrissing bij de bar te halen. Een enkeling duikt zelfs in een boek of krant om de tijd te overbruggen!
Rachel Sermanni is een 22-jarige jongedame van Schotse afkomst die voor mij tot op dit moment totaal onbekend is. De eerder beluisterde youtube fimpjes lieten me een aantal zeer fragiel klinkende nummers horen, en ik ben benieuwd of en hoe ze dit live overbrengt. Bij haar opkomst is ze geflankeerd door nog 3 jongedames: 2 op viool en eentje welke verantwoordelijk is voor de toetsen. Ze heet iedereen welkom en doet haar best om een woordje Nederlands te spreken. Zonder op een briefje te spieken, en hierdoor komt ze meteen al heel erg casual en vooral ontwapenend over.
20130410-rachelsermanni-014In het uur wat daarop volgt is duidelijk dat zij de blikvanger van de avond is: de muzikale ondersteuning van Jennifer, Louise en Laura is subtiel en hun aanwezigheid ingetogen. In een mooi aangekleed decor worden de nummers aangekondigd en kort aan elkaar gepraat en doet Rachel verschillende keren een poging om het publiek in het Nederlands toe te spreken. Uiteraard gaat dit niet altijd even goed en wordt om hulp gevraagd. De afstand tussen haar en het publiek wordt hierdoor figuurlijk erg klein en mijn bewondering voor haar neemt eigenlijk met het nummer toe. Dat ik niet de enige ben blijkt uit de zaal die nog steeds muisstil is en blijft. Een opkomst van een kleine 70 bezoekers is niet bijzonder groot te noemen, maar het is duidelijk dat alle bezoekers wel bewust de keuze voor dit concert gemaakt hebben.
Het is het eerste concert van haar tour, en de enthousiaste reactie van Rachel over de zaal en de aanwezigen komt oprecht over. Met haar muziek, haar communicatie met de aanwezigen maar ook met haar charisma en de guitige blikken die ze in de nummers weet te trekken heeft ze velen voor zich weten te winnen. Ook ondergetekende, die zich normaal gesproken veel tussen de scheurende gitaren van de speed en thrash metal begeeft. Logisch einde van de avond is dan ook een bezoekje aan de merchandise stand, waar de CD’s gretig aftrek vinden. Zo komt ook een exemplaar van het album Under Mountains in mijn bezit, wat mij na een kort babbeltje persoonlijk gesigneerd door Rachel overhandigd wordt.
Woody Veneman – Effenaar (Eindhoven) 10/04/2013
[AFG_gallery id=’92’]
Rachel Sermanni – Effenaar (Eindhoven) 10/04/2013
[AFG_gallery id=’91’]

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00