Home » Racoon – Doornroosje (Nijmegen) 15/04/2015

Racoon – Doornroosje (Nijmegen) 15/04/2015

door Maurice Tonies
404 views 4 minuten leestijd

RacoonAll In Good Time denderde regelrecht de hitlijsten in. Meteen een week na de release kwam het nieuwe album van Racoon op de allerhoogste plek binnen. Nederland houdt van de Zeeuwse band, die inmiddels al vele hits op hun naam heeft staan. Naar aanleiding van de release van het album is de band op clubtour die langs de vele zalen in ons land trekt. Over populariteit hebben de mannen absoluut niet klagen. De show in Doornroosje in Nijmegen is al weken uitverkocht.
Alvorens de band uit Zeeland mag gaan beginnen is het de eer aan The Indien om de zaal op te warmen. De groep uit Den Haag werd in februari door 3FM nog uitgeroepen tot Serious Talent en ook muziekblad Oor spreekt vol lof over The Indien. Ze zouden dan ook de belofte voor 2015 moeten zijn. The Indien flirt tijdens hun optreden met de beatmuziek uit de jaren ’60 en klinkt zeer melodisch. Begin januari verscheen hun allereerste EP Cologne en een uitverkocht Doornroosje krijgt hier veel van te horen. Zangeres Marianne Walther heeft een gigantisch stembereik en dit wordt ten volle gebruikt. Misschien soms net wat te veel, waardoor de uithalen in hun show soms te vaak hetzelfde lijken. De melodische pop zet een gedeelte van het publiek wel aan het dansen, maar de gang naar de bar wordt regelmatig gemaakt. Hier kan ook bassiste Janneke Nijhuis, die we kennen van The Deaf ook niets aan veranderen. Het optreden is net iets te braaf, net iets te veel tussen de lijntjes. Hadden ze wat meer psychedelische foefjes toegepast dan het optreden veel meer glans gekregen. The Indien staat aan het begin van hun carrière, wie weet wat de toekomst brengt….
De fase van langzaamaan bekend worden is voor Racoon allang voorbij. De bezoekers van de Rode Zaal in Doornroosje hebben er zin in vanavond. Ze hebben er even op moeten wachten. Eerder moest de band het optreden afzeggen door ziekte van zanger Bart, maar nu gaat het echt gebeuren. Zoals bekend is er een nieuw album uit en de Zeeuwen trappen af met de single Brick By Brick en vanaf dat moment begint eigenlijk het meezingspektakel. Een dolenthousiaste band schotelt het publiek hit na hit voor. De singles Took A Hit en Freedom missen hun uitwerking niet. De zaal geniet en toont een brede glimlach. Het enthousiasme slaat duidelijk over, maar ook weet Racoon met serieuze nummers de zaal te raken. Het tragische verhaal van Tommy en vooral het droevige Don’t Give Up The Fight zorgt voor kippenvel in de zaal. Wie het nog na deze twee nummers niet kreeg werd tijdens een schitterende uitvoering van Oceaan al helemaal in vervoering gebracht.
Racoon staat vanavond niet alleen op het podium De band is bezig aan een grote tour, waarbij ze de hulp hebben ingeschakeld van The Special Request Horns. Dit blazercollectief speelde eerder al met Beef! en The Ladies of Soul en nu komen ze Racoon versterken. Een zeer aangename aanvulling, want de nummers krijgen extra glans! Tussen de nummers wordt duidelijk dat zanger Bart na al die jaren nog niets is veranderd. Een echte presentator is het niet. Met flauwe grappen praat hij de nummers aan elkaar, waardoor het geheel vermakelijk overkomt. Niet te strak getimed, ruimte voor spontaniteit. En dat terwijl de set lekker doorgaat met veel hits en nieuwe nummers. Racoon kan weinig verkeerd doen in Nijmegen. Ook beweert de Zeeuw dat Racoon echt voor vrouwen/meisjes is en dat alle mannen verplicht met hun liefde zijn meegekomen. De grote sing-a-long tijdens Don’t Hold Me Down staat hier prima bij stil. Een uiterst vermakelijk moment tijdens dit optreden.
Racoon heeft voor de show in Nijmegen een flinke setlist opgesteld en richting het einde van de reguliere set mogen de keeltjes wederom open. Brother, Love You More en No Mercy zijn absolute hits en gaan er in als zoete koek. Naast het goede optreden is het mooi om te zien hoe de band vol enthousiasme bezig is. Zo staat gitarist Dennis de hele show met een glimlach op zijn gezicht en is Bart bassist Stefan continu aan het uitdagen. Het zit wel goed tussen deze heren en dat hoor je aan het optreden. Het soleren tijdens het spelen van de allereerste hit van de band, Feel Like Flying benadrukt nogmaals hun topvorm.
Als het optreden bijna twee uur heeft geduurd komt de band in hun toegift ijzersterk terug. Shoes Of Lightning, het Anthem van Serious Request 2013 gaat er in als zoete koek. Wat een geweldige versie van het nummer. Meteen is de aandacht weer gericht op het podium in de Rode Zaal. Helaas bestaat het toegift maar uit een tweetal nummers, maar hoe toepasselijker kan Racoon eindigen met afsluitende track Fun We Had……
 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00