Home » Selkies – Enter Your Mind

Selkies – Enter Your Mind

door Gerhans Meulenbeld
260 views 3 minuten leestijd

Het Twentse Selkies is een unieke verschijning in het Nederlandse metal landschap. Sinds het in 2019 uitgebrachte Shoveling Dirt is frontman Renger Boersma te horen en in datzelfde jaar won de band zelfs de Grote Prijs van Twente. De band combineert sindsdien progressieve, achtsnarige djenty groove metal met spoken word en rapvocalen. Deze eigenzinnige mix is dan ook volop op het nieuwe werkstuk Enter Your Mind te horen. 

De band begint met Part of Something, een opener waar direct twee gastvocalen te horen zijn. Er zijn smakelijke riffs te horen, maar de gastvocalen mengen niet helemaal lekker. De muziek komt simpelweg het beste tot zijn recht met de expressieve stem van Boersma. Een ietwat valse start die de band direct goed maakt met het erg sterke Seamless Cyclone. Slimme maatwisselingen, bijna schizofrene vocalen (welke ongetwijfeld een love it or hate it verhaal gaan worden), strak drumwerk en introspectief klinkende melodielijnen vertellen een groots en emotioneel verhaal. Een zeer sterk nummer welke duidelijk maakt wat de band ons voor wil schotelen.

Op Chimerical Visions en Gift of Gab laat de band horen sterke donkere composities te kunnen schrijven. Een en ander klinkt erg gemeend en ondanks het gebrek aan echte screams klinken de vocalen verbeten en agressief. Het hoogtepunt op de plaat is echter Not Your Home. Het refreintje van deze track laat een bijzonder sterke, heerlijke melodielijn horen die doen denken aan Parkway Drive of After the Burial tijdens hun In Dreams fase. Deze melodielijnen werken bijzonder prettig in de stijl van Selkies en is iets waar de band van mij in de toekomst nog meer op mag inzetten.

These Flames geeft een kleine adempauze in de vorm van een mooi akoestisch atmosferisch intro, waarna het djentpedaal diep ingedrukt wordt. Goed uitgekiende riffs en drumwerk vliegen om de oren. Het middenstuk kabbelt terug naar het rustige en atmosferische. Selkies verstaat echter de kunst om deze rustmomentjes meeslepend en verwarmend te laten aanvoelen. Deze warmte is een mooi en welkom contrast met de klinische en staccato harde stukken. Eindigen doet de band met Fuck It, een lekker boze en energieke track die het live erg goed deed. Over de album release party kun je hier meer lezen. 

Al met al zet Selkies hier een meer dan behoorlijk album neer. De mix is strak en toch sfeervol en het artwork van Basika heerlijk eigenzinnig. Een mooie opsomming van dit album; strak, sfeervol en heerlijk eigenzinnig. Is dit een album waar iedereen mee weg gaat lopen? Nee, daarvoor is de muziek te eclectisch en zullen de vocalen, zeker in de metal wereld, niet voor iedereen weggelegd zijn. Voor de avontuurlijke moderne metal en hiphop liefhebber heeft de band echter veel te bieden. Een band om in de gaten te houden!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00