Home » Shadowrise (Laura Guldemond) – Vrouwenzang, daar krijg ik de kriebel van in de kont

Shadowrise (Laura Guldemond) – Vrouwenzang, daar krijg ik de kriebel van in de kont

door Wendy Steenmans
372 views 16 minuten leestijd

Het is 11 juni 2016. De dag van de FemME band battles finale bij Popei als ik de kans krijg om front lady Laura Guldemond van Shadowrise aan de tand te voelen over hun net uitgebrachte EP Escape From Shadow Island. Laura staat zelf met haar band in de finale en zij sleepten zelfs de overwinning binnen. Zij zullen nu spelen op het echte FemME festival in september wat zal plaatsvinden in de Effenaar.
Bedankt voor jouw tijd en voor dit interview met Rockportaal. Eerst en vooral gefeliciteerd met jouw afstuderen op de Metal Factory.
Dank je wel.
Interviewrockportaal-6De afgelopen tijd ben jij heel erg druk bezig geweest. Je speelt in meerdere bands. Je hebt samen met Shadowrise jullie eerste EP uitgebracht. Je hebt in Theater Equation meegedaan in The Epic Rock Choir. Kortom, een bezig bijtje geweest. Hoe gaat het nu met je?
Goed! Blij dat ik het nu iets rustiger heb want school is nu klaar. Theater Equation is nu ook klaar. Ik kan mij nu concentreren op nieuwe nummers maken voor Shadowrise deze vakantie. Met de andere bands gaat het nu ook even rustig, wat wel fijn is. Ik ben nu dus ook klaar met mijn studie en wil ik graag zangles gaan geven. Dan heb ik het waarschijnlijk vanzelf weer wat drukker na de zomervakantie.
Vanavond sta jij met Shadowrise in de finale van de FemME band battles finale. Spannend?
Nog niet. Ik vind het wel spannend op zich, maar de echte spanning moet nog komen.
Over Shadowrise gesproken. Voor de lezers die jou en Shadowrise nog niet kennen, wie ben jij en wat voor muziek maakt Shadowrise?
Ik ben Laura Guldemond, de zangeres van Shadowrise. Ik doe daar clean vocals omdat onze muziek toch best wel power metal achtig is. Dat vind ik erg vet om te doen dat je alle kanten op kan met je stem. Ik doe ook wat grunt backing vocals want we hebben ook best wel wat death metal invloeden erin zitten. Onze gitarist doet dan de grunts zelf. Behalve power metal is het ook erg symfonische metal en hebben we dus invloeden van death, black en progressieve metal. Dat is Shadowrise wel zo een beetje.
Shadowrise werd gevormd tijdens jullie opleiding aan de Metal Factory als ik het goed heb.
Dat is niet helemaal waar.
Dan heb ik dat verkeerd begrepen. Daar komen we zo nog even op terug. Wanneer kwam je tot het besef dat dit een opleiding was die je graag wilde gaan doen en waarom?
Ik wilde sowieso al een opleiding gaan doen om vooral nog beter te worden met zingen. Ik wilde ook op een gegeven moment muziek gaan maken met een band. Daar was ik toen al mee bezig. Ik wilde mij daar verder in ontwikkelen. Ik wist op dat moment nog niet dat de Metal Factory bestond maar ik was al wel op het conservatoria aan het auditeren. Toen werd ik in een vooropleiding gestopt daar. Dat vond ik ook al prima. Opeens kwam de Metal Factory om de hoek kijken. Dat vond ik toen al erg leuk! Dat heb ik altijd al gewild omdat je toch specifiek met metal bezig bent dan en dat is wat ik eigenlijk altijd al gedaan heb op muziek vlak. Dan weet je zeker dat je doet wat je leuk vind. Ik heb toen auditie gedaan en die was direct goed! Het was echt super tof om deze opleiding gedaan te hebben.
Jullie band is dus niet samen gesteld op de Metal Factory. Waar kennen jullie elkaar dan wel van?
Shadowrise bestond al vanaf de middelbare school wat al jaren geleden is. Iedereen die er nog in zit van die tijd zijn Daniel, Joris en Roman. Zij begonnen toen net met spelen. Als ik het goed heb moet dat 2009 zijn geweest. Eerst was het folk metal en zijn daarna verder ontwikkeld tot wat het nu is. Ik ken ze natuurlijk wel van de Metal Factory omdat we daar allemaal studeerden. De oude zanger van de band die stopte ermee omdat hij toe was aan een andere stijl. Ik hoorde dat en ik weet dat mijn stem goed is voor het soort muziek wat Shadowrise maakt. Ik heb een best wel groot bereik en dat is precies wat je wil met power metal over het algemeen. Dat leek mij wel wat. Ik vond ook het gitaarwerk heel erg vet. Ik heb mij uiteindelijk daarvoor aangemeld en auditie gedaan en ben ik nu de zangeres van Shadowrise. Op een gegeven moment is de vorige bassist er ook mee gestopt en is Yordi erbij gekomen. Uiteindelijk bestonden we dus wel uit allemaal Metal Factory mensen.
Interviewrockportaal-4Hoe verliep de samenwerking in het begin? Was er gelijk een klik?
Er was al wel gelijk een goede klik. Ik vind het altijd lastig met nieuwe mensen. Ik ben niet iemand die zich gelijk op haar gemak voelt bij andere mensen. Op mijn gemak voelen in de zin van dat je mensen beter leert kennen en dat is al wel gebeurd.
Vanwaar de keuze om dit soort metal te gaan maken? Er bestaan zoveel genres en sub genres.
Wat ik al zei was in Shadowrise het begin vooral folk metal. Op een gegeven moment hebben ze heel veel geluisterd naar Wintersun en Symphony X en dat soort bands kan je erin terug horen nu. De vorige zanger heeft bijvoorbeeld veel geluisterd naar Avenged Sevenfold. Dat cleane en grunten zat er toen dus al in. Onze drummer die houdt erg veel van blast beats. Bands als Whispered zitten in zijn muzieksmaak. Het is een beetje een combinatie nu van wat iedereen zelf leuk vind om te luisteren.
Het is een soort van mengelmoesje geworden maar dan met jullie eigen draai eraan?
Dat is het inderdaad.
Jullie schrijfproces, hoe werkt dat? Is dat iets wat met de band gezamenlijk wordt gedaan of één a twee personen alleen?
Ons schrijfproces is tot stand gekomen door Daniel, hij schrijft het meeste. We wilden op een gegeven moment geen folk meer maken. Wat nu blijkt is dat wanneer Roman mee schrijft, het toch best wel weer wat folky wordt. Het is niet dat dit het enige is wat hij luistert maar dan wordt het gewoon meer folk wat iedereen een beetje zat was om te maken. Dus nu schrijft voornamelijk Daniel. Hij maakt dan al de partijen en songs. Samen kijken we hoe we het verder kunnen invullen. Iedereen kan er zo zijn eigen inbreng in geven of het net op een iets andere manier doen waardoor dingen net iets lekkerder lopen of klinken.
Kan je wat meer uitleg geven waar Escape From Shadow Island over gaat en waar jullie inspiratie vandaan hebben gehaald?
Op het eerste gezicht is het heel erg fantasy achtig als je de teksten leest maar het gaat eigenlijk wel over persoonlijke problemen. Vaak zit er bij een bepaalde manier van schrijven toch iets achter. Monsters gaat bijvoorbeeld dat je soms niet de persoon bent die je zou willen zijn. Escape From Shadow Island gaat dan bijvoorbeeld over vluchten van de realiteit en naar een beter situatie. Het komt uit een rotperiode en dat is te horen.
Welke nummers van de EP vind je zelf het gaafst om live te spelen? Monsters is mijn persoonlijke favoriet. Hij beukt lekker en de sfeer die je live neer kunt zetten hierin is gaaf!
Persoonlijk vind ik Django en Escape From Shadow Island leuk om te doen. Die zitten voor mijn gevoel op zangstructuur het meest logische in elkaar. De eerste keer dat ik de nummers hoorde had ik ze gelijk door hoe ze in elkaar zaten. Daar hou ik wel van. Daar had ik meer moeite mee met Rise en Monsters. Los daarvan zit er ook het meeste cleane zang in mijn favorieten. Daar was ook best wel moeilijk want origineel waren er nog meer grunts op de EP toen ik erin kwam. De opname datum stond al gepland en alles was al opgenomen. Het was toen ff kijken wat nog aangepast kon worden omdat ik vooral clean zing.
shadowriseescapefromshadowislandrpWie heeft de artwork gemaakt voor de EP? Deze ziet er best wel Lord Of The Rings, Mordor, fantasy achtig uit. Wat is de inspiratie er achter geweest?
Daniel heeft de voorkant voor een gedeelte zelf geschetst. Daarna hebben we het aan iemand gegeven die ermee aan de slag is gegaan. Antonio Jiménez is van Brutal Disorder Logo’s. Zij zitten in Mexico en hebben gewoon hele toffe ontwerpen. Zij zijn ook niet zo duur dus dat werkte wel voor ons.
Als je zou bedenken dat Shadowrise tien jaar zou bestaan. Waar hoop je dan met de band te staan? Wat jullie dan zouden bereikt hebben?
We zouden heel graag op Graspop en Wacken willen staan. Dat we tours hebben gedaan, het liefst om de wereld. Leuke optredens doen vooral. Dat geldt voor mij maar ook voor de rest van de band. We willen heel graag iets opbouwen.
De basis is er in ieder geval al. Van wat ik zie en lees, ook in verschillende reviews, wordt er geschreven dat jullie al een goede basis hebben om het te gaan maken. Op gebied van performance, techniek en het live ook weten waar te maken. Dan zit dat wel in de lijn der verwachting.
Dat zou wel te gek zijn. We zijn nu druk bezig met schrijven van nieuw materiaal.
Kan je daar al iets meer over vertellen wanneer een nieuw album uit komt?
Het is nu voor ons nog lastig inschatten wanneer. We proberen het allemaal al wel te plannen. Dat al wel. We denken over ander half jaar. We zijn nu net met elkaar een beetje ingespeeld. Dus in die zin weet je wat je aan elkaar hebt, ook in het schrijfproces. We zijn nu bezig met drie nieuwe nummers. Het zou in principe moeten lukken in ander half jaar dat wel.
Tof, een primeur!
Jazeker.
Nu een paar persoonlijke vragen. Ik ben erg benieuwd naar jouw stage kleding. Maak je die zelf of maakt iemand dat voor jou? Het ziet er namelijk allemaal mooi op elkaar afgestemd uit. Er is duidelijk goed over nagedacht.
Dat klopt. Ik ben wel diegene die daar het meeste over nadenkt. Ik heb een deel zelf gemaakt in die zin dat ik wat in elkaar knutsel. Ik heb bij Black Planet aangegeven wat ik wilde. Zij hebben daar standaard dingen liggen en daar maken ze dan iets van. Zij hadden bijvoorbeeld een riem liggen en stof. Daar hebben ze dan mijn rok van gemaakt. Zelf heb ik dan studs en allerlei andere gekke dingetjes erop gemaakt. Ik moet wel zeggen dat ik er inmiddels wel achter ben dat wanneer ik zelf iets in elkaar stop, dan is het niet ideaal. Ik kan niet van scratch iets in elkaar zetten zodat ik alleen maar mijn pakje aan kan trekken en de rits dicht kan maken. Het is super onhandig hoe mijn outfit in elkaar zit. Ik heb het nu dus voor een deel zelf gemaakt maar voor het nieuwe album wil ik het graag laten maken.
Misschien kan je Ingeborg Steenhorst vragen. Je hebt bij haar al meegelopen in de FemME fashion show vorig jaar.
Ja, dat zou kunnen. Ik heb de ideeën al wel wat ik wil maar laat het liever door iemand anders maken.
Jouw stem is jouw belangrijkste instrument waar je heel zuinig mee moet omspringen. Hoe hou jij je stem in conditie. Zijn er dingen die je specifiek achterwege laat of juist wel doet om jouw stem te sparen?
Als ik weet dat ik iets belangrijks moet gaan doen dan pas ik wel op inderdaad. Ik weet dat ik snel verkouden wordt, dus als het dan koud is buiten en ik ben moe, dat soort situaties vermijd ik dan wel. Ik zorg dan dat ik extra slaap heb. Als er dan een feestje is dan moet ik wel eerder weg.
Zijn er nog dingen die je op gebied van eten en drinken laat?
Ik heb nergens last van. Mensen zeggen wel eens dat van koffie drinken je stem uitdroogt. Daar heb ik geen last van. Waar ik wel last van heb is parfum. Ik heb een lichte parfum allergie. Haarspray en deodorant zit ook parfum in dus als er een grote groep mensen in de backstage bezig is met haarspray of deo dan vermijd ik ook om daar tussen te zitten.
InterviewrockportaalJullie omschrijven Shadowrise als symfonische power metal. In de metal scene worden bands al snel in hokjes geduwd. Wordt er ook vaak gediscussieerd over vrouwen in de metal wereld. Hoe ervaar jij dat?
Ik vind het wel lastig dat je jezelf niet als female fronted neer wil zetten. Daar zit vaak toch wel een beeld bij dat je dan opera zingt. Tenminste, bij veel mensen is dat toch nog wel zo. Die denken dan van, vrouwenzang! Daar krijg ik de kriebel van in mijn kont. Zo zing ik dus niet en wordt je toch al snel weer in een ander hokje geduwd. Dat is dus lastig. Aan de ene kant willen mensen juist wel weten dat je female fronted bent. Je bent female fronted maar je bent toch echt een ander genre dan het standaard beeld wat mensen erbij hebben. Dat is wat het een beetje lastig maakt. Dat seksistische heb je ook als je niet in de muziek zit. Dat kan mij eigenlijk niet zoveel schelen.
Merk je dat je het als vrouw zwaarder hebt? Het is toch best wel een mannenwereld mag ik wel stellen. Heb je daar echt last van?
Ik zou niet weten hoe ik dit meer moet voelen of merken dan met andere beroepen. Er zijn altijd wel die standaard dingetjes die je ook in andere beroepen hebt. Je merkt het misschien net iets meer omdat je in de muziek zit. Mensen zijn wat vrijer in zich daarover uiten. Ik denk niet dat het echt een verschil maakt.
Je hebt echt iets van, het zal wel en doe lekker mijn ding?
Ja, zoiets. Dat soort gedrag zie je toch wel vaak bij specifiek dit genre. Het enige wat ik echt irritant vind is dat als er een female fronted band op een affiche als hoofdprogramma staat willen de meeste mensen het liefst niet ook nog alleen maar female fronted bands in het voorprogramma. Dat is echt meer een genre dingetje.
De volgende vraag is een beetje tricky maar wil het wel graag weten. Als je mij ‘s nachts wakker zou maken dan moet je daar een verdomd goed excuus voor hebben. Waar mogen we jou voor wakker maken?
Ja, dat is een lastige! Nu heb ik de neiging om iets heel serieus te gaan roepen. Ik ben echt flink chagrijnig als je mij ‘s nachts wakker maakt. Als je mij ’s nachts waker zou maken voor een suprise vakantie dan zeg ik daar geen nee tegen. Dat zijn wel redenen waar ik ’s nachts mijn bed voor uit ga omdat je dan ’s nachts moet vertrekken. Los van dat, een goede massage mag ook wel.
Een duet met een bekende zanger of zangeres?
Jaa! Dan graag met Sharon den Adel of de zangeres van Battle Beast vind ik ook wel vet. Als het echt iets groots is mag je me wakker maken. Anders moet je me gewoon laten slapen.
Als we jou op een onbewoond eiland zouden stoppen en je mag vijf dingen meenemen. Welke dingen neem je zeker mee en waarom? Zou je het überhaupt overleven?
Oh wacht, dan moet ik zeker nog zelf eten zoeken enzo?
Dat is wel de bedoeling ja. Als je slim bent kies je bij die vijf dingen ook eten uit.
Doe mij dan maar een hengel met aas. Dat zijn dan al twee dingen toch. Aas en een hengel. Doe dan ook maar WiFi en mijn telefoon zodat ik ook weer snel van het eiland af kan. Als we er dan toch zitten mag er ook nog wel een cocktail bij.
Waarom die dingen?
Dan heb ik iets om te doen en om weg te komen van het eiland. Met Wifi en een telefoon kom je er ook wel snel vanaf. Je hebt ook eten en drinken. Dan hoop ik wel dat ze op het eiland ook zoet water hebben. Anders heb ik na die cocktail ook niks meer. Als ik er dan toch ben wil ik er toch wel met een cocktail in mijn hand zitten.
Met welke band of artiest zou je graag een keer of nog een keer willen samen werken?
Op dit moment ben ik erg fan van twee bands. Dat zijn Battle Beast en Orphaned Land. Verder ben ik altijd al wel fan geweest van Within Temptation. Één van die drie. Maar dan moet ik zeker kiezen?
Nee hoor. Het mogen er meerdere zijn.
Dan die drie want die vind ik echt leuk!
Wat is jouw ultieme droom waarvan je hoopt dat hij ooit werkelijkheid wordt?
Mijn ultieme droom is toch echt wel om de wereld rond te touren met de band.
Wat kan je aan startende bands meegeven aan advies om het succesvol te gaan maken in de muziek?
Ga gewoon lekker optreden.
Nog speciale dingen waar ze speciaal rekening mee moeten houden?
Ik denk niet dat die er zijn. Vooral in het begin moet je dingen uit proberen en kijken wat werkt. Je loopt vanzelf tegen dingen aan. Dus, ga gewoon lekker optreden en dan merk je het vanzelf hoe het gaat.
Door ondervinden wijs worden?
Ja zoiets inderdaad. Ik vind wel dat dat heel belangrijk is.
We zijn aan het eind gekomen van ons interview. Zoals gebruikelijk zijn de laatste woorden voor jou. Wat wil je nog kwijt aan onze lezers?
Dat vind ik zo moeilijk!
We bewaren altijd de moeilijkste vraag tot het laatst.
Drink bier!
Drink bier, waarom?
Dat is goed voor je! Slecht he?
Nee hoor. Als dat is wat je onze lezers graag wil meegeven dan is dat toch prima. Dan wil ik jou bij deze nogmaals bedanken voor jouw tijd en voor dit interview. Zet hem op straks en kick some ass!
Voor de volledige video opname van dit interview, opgenomen door Marleo Video, klik op volgende link

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00