Home » Sin7sinS: "Wij zijn nog lang niet op ons hoogtepunt!"

Sin7sinS: "Wij zijn nog lang niet op ons hoogtepunt!"

door Wendy Steenmans
119 views 18 minuten leestijd

Een jaartje geleden zag ik foto’s voorbij komen van Sin7sinS. Onder de indruk van hun apparte verschijningen maakte de band mij nieuwsgierig. Bij het voorbij zien komen van hun nieuwste album “Carnival Of No Tomorrow” kon  ik het niet laten om voor het eerst kennis te maken met de muziek van Sin7sinS. Een positieve review over dat album volgde en is uiteraard ook hier op rockportaal te vinden. Al snel werd ik benaderd of ik interesse had voor een interview met de band. Dat wilde ik wel! Na wat voorbereiding en me verdiept te hebben in de band en hun eerdere muziek kon op de dag van de cd presentatie bij de Baroeg in Rotterdam het interview plaatsvinden. Vriendelijk werd ik ontvangen door Gen Morphine en Lotus. Aan de gedekte tafel hebben we het gehad over het ontstaan van de band, vanwaar hun artiesten namen,hun breuk met Massacre en nog veel meer. 
Dank jullie wel voor jullie tijd en dat jullie mij namens rockportaal te woord willlen staan.
Eerst en vooral van harte gefeliciteerd met jullie nieuwe album.
Gen en Lotus: Dank je wel!
Kunnen jullie wat meer vertellen over het ontstaan van de band, waar jullie elkaar hebben ontmoet en waar de klik kwam zeg maar om met mekaar samen te gaan werken?
Lotus: Gen en ik kennen elkaar van een vorige band. Dat was in 2005, 2006. Die band is na een jaar kapotgelopen wat we erg jammer vonden. We zaten goed op één lijn qua muzieksmaken en toen zijn we op het idee gekomen om een project op te richten, dat was eind 2006 begin 2007 en daar is Sin7sinS uit voort gekomen.
De klik was er van in het begin met alle bandleden wel?
Lotus: Het was eerst een tweemans project (Project Prometheus) en toen zijn we gaan zoeken naar bandleden. Op het moment dat je besluit met die bandleden in zee te gaan moet er wel een klik zijn, zowel muzikaal als persoonlijk.
Ik ben erg benieuwd naar jullie artiestennamen, zijn die gebaseerd op jullie persoonlijke zonden?
Lotus: Allereerst als ik daar op in mag haken mijn naam is wel echt.
Gen: Dat was ook voor ons een beetje de reden, zij heeft een hele mooie naam en wij hebben allemaal oerdegelijke hollandse namen. We merkten dat voornamelijk in het buitenland. Ik vind dat het ook een bepaalde uitstraling heeft als je er voor kiest om een artiesten naam aan te nemen. Maar of die namen echt op onze persoonlijke zonden gebaseerd zijn? Nee hoor, dagelijks morfine spuiten is er niet bij!
Lotus: Het moest wel een beetje overeenkomen met wat we uitstralen als band, dus met name die 7 zonden. Het mag ook wel een beetje shockerend zijn maar het is niet persoonsgebonden.
Als jullie Sin7sinS bekijken, wat betekent dat dan voor jullie?
Gen: Wat het voor mij betekent? Het is mijn geesteskind en dit is waar ik al m’n emotie en al m’n creativiteit in stop. Het is eigenlijk iets waar ik iedere dag mee bezig ben. Ik sta er mee op en ik ga er mee naar bed. Dat is wat het voor mij is. Ik denk dat dit voor eenieder wel geld die in deze band speelt.
Waarom hebben jullie de keuze gemaakt om jullie 2e album onder een eigen label te gaan uitbrengen?
Lotus: De samen werking met Massacre verliep gewoon niet goed. Het was best wel een groot verdriet op dat moment voor ons. Zij hadden ons gouden bergen beloofd en lege beloftes gedaan en daar zit je dan ineens aan vast als band.
Gen: Als je ziet wat je er voor in moest leveren en wat je ervoor terug kreeg, dat was niet gelijk aan elkaar. We hebben toen besloten dat we het dan maar zelf gingen doen. Dan hoeven we maar heel weinig in te leveren en dan kunnen we promotie en distributie en dat soort zaken zelf regelen. Je kan op die manier doen wat je zelf wil doen en niet wat een label wil dat je doet.
Lotus: Het is gewoon heel fijn om zelf de touwtjes in handen te hebben en overzicht te hebben. Dat je zelf bepaalt wat voor koers je als band gaat varen en Massacre was wel leuk, je hebt een label dus dat klinkt leuk. Die hebben het album gereleased en dat was het. Je had verder ook geen mogelijkheden omdat je vast zat aan hun, ze deden voor de rest niets. Je wordt dan ook tekort gedaan als band. In wederzijds overleg hebben we toen besloten om voor ons zelf verder te gaan.
Hoe loopt het schrijfproces van een nieuw album, is dat iets wat jullie gezamenlijk ondernemen? Is het brainstormen en er komt vanalles uit?
Gen: Nee, ik schrijf in principe alles zelf. Ik zonder me heel wat avonden af om muziek te schrijven. Ik schrijf aan de lopende band muziek hoor, dat is waar ik zo’n beetje iedere avond mee bezig ben. Aan de hand daarvan ga je op een gegeven moment selecties maken en die perfectioneren, en dat gaan we tot een album maken. Dat gaat dan wel in samenspraak met de rest van de band. Dat is dan continu ideeën uitwisselen. Zo onstaat dan op een gegeven moment een album.
Jullie hebben samengewerkt met Mark Jansen en Dan Swanö. Hoe is die samenwerking tot stand gekomen?
Lotus: Met Mark Jansen, die ken ik al enige tijd. Dat is eigenlijk mijn collega van de mindview miss metal verkiezing. Daar hebben we samen in de jury gezeten. Dat klikte ontzettend goed en dus heb ik contact gehouden. De stap was heel logisch toen het 2e album uitkwam dat ik vroeg: “Zeg Mark, heb je geen zin om een nummertje mee te doen?” Het was wel kritisch, hij doet niet gauw mee met een andere band of project. Hij hoorde het nummer As Romance Dies en hij was verkocht. Hij wilde graag meedoen. Dus die stap was wel logisch.
Gen: Wie kent Dan Swanö nou niet. Het is een hele grote naam. Zo’n grote producer die accepteert ook zomaar niet iedereen. Het was wel onze drummer die zei van goh, zou te gek zijn als Dan Swanö mee zou doen. Ik heb toen de stoute schoenen aangetrokken en hem gemaild en gezegd van joh, dit is het plan, hier heb je wat preproducties, luister er eens naar.  Ik kreeg eigenlijk direct een heel enthousiast mailtje terug dat Dan het zag zitten en dat hij met ons wilde werken.
Dat is een heel mooi compliment.
Gen: jazeker.
Hoe was het om met die 2 heren samen te werken?
Gen: Met Dan Swanö hebben we het meeste contact gehad. Hij is een heel getalenteerde musicus en ik zit erg met hem op één lijn. Heel ons denk proces lijkt op elkaar en daardoor hebben we maar een half woord van elkaar nodig om elkaar te begrijpen. Je hebt met zo’n producer toch een bepaalde klik nodig en voor mij was die samenwerking met hem echt fantastisch. Verder heb ik daar niets aan toe te voegen, het was gewoon super.  Zeker in vergelijking met ons eerste album, met die producer zat ik niet helemaal op éém lijn en dan merk je toch dat er wat wrijving is en dan werkt die chemie niet. Met Mark Jansen ben je er niet echt bij. Zo iemand stuur je het nummer toe en die neemt zelf z’n eigen sporen op in de studio en die stuurt hij naar je toe. Dus echt veel contact heb je er niet mee.
Lotus: We hebben wel contact gehad over de mail, maar dat is niet zozeer een proces wat je met elkaar doorgaat.
Jammer?
Lotus: Nou, je weet vantevoren hoe dat proces in elkaar zit en contact met Mark hebben we toch wel en laten we hopen dat hij binnenkort een paar shows mee wil doen als gast artiest. Helaas vandaag niet, hij is op tour met Epica. Anders had hij het vast gedaan.
Welk nummer op het album heeft voor jullie het meest betekenis?
Lotus: Dat is een moeilijk! Het meest betekenis is altijd degene die er het meest uitsteekt voor je, wat je muzikaal het leukst vind of die het lekkerst weg zingt voor mij. Sommige hebben dan qua tekst weer het meeste betekenis. Ze hebben allemaal wel iets. Iets wat je aangrijpt. Vind het heel moeilijk. Erg he, dat ik je daar gewoon geen antwoord op kan geven.
Gen: Voor mij persoonlijk is het Shadows & Dust, dat is zeker qua tekst betekenis voor mij het meest persoonlijke nummer op het album.
Dat is het meest melancholische nummer toch?
Gen: Ja, sowieso. Dat was voor mij wel een soort verwerkingsproces. Iets waar ik op dat moment mijn gevoel in kon stoppen zeg maar.
Een kijkje in jouw prive leven, dingen die je op dat moment doormaakte, zijn in dat nummer verwerkt?
Gen: Ja, ja, als je de situatie eromheen gehad zou hebben dan weet je waar het over gaat.
Heftig.
Gen:Ja, nee.
Nee?
Lotus: Dingen worden vaak ook anders verwoord in onze nummers dan dat we ze eigenlijk bedoelen.
Gen: Niet alles is letterlijk. Maar Shadows & Dust is denk ik toch wel het meest persoonlijke nummer. Is toch wel het meest uit het leven gegrepen.
Wie of wat zijn jullie inspiratie bronnen tijdens het maken van een album?
Gen: Ik probeer zo min mogelijk eigenlijk te kijken naar wat andere bands doen, wat er in het genre geaccepteerd wordt. Ik schrijf ook echt puur  alleen wat ik zelf mooi vind klinken en wat ik zelf wil. Ik ga niet iets wel of niet doen omdat het niet bij het genre past of omdat mensen het niet zouden verwachten van ons. Maar je bent toch geïnspireerd door anderen, dat gebeurt nou eenmaal. Ja en als ik dan moet denken wie mij heeft geinspireerd zijn dat toch bands als Nightwish, Rammstein.
Lotus: Wat we ook steeds in de reviews terug horen. Wat dan ook wel weer leuk is.
Gen: Je probeert niet naar een ander te kijken.
In “Carnivores at Carnival” kwam het circus thema terug en ik dacht “hey, inspiratie bij het laatste album (Imaginaerum) van Nightwish gehaald?”
Gen: (lacht!) Nee, nee, dat was allang klaar voordat Imaginareum uit kwam.
Misschien hebben zij de inspiratie bij jullie  gehaald?
Gen: Nou, dat denk ik niet maar…
Dat zou wel een mooi compliment zijn.
Lotus: Absoluut!
Gen: Het was wel grappig dat we allebei met zo’n nummer kwamen maar Nightwish konden onmogeljik weten van mij waar ik mee bezig was dus, toevalstreffer.
Sick of you is voor mij, wat ik al vertelde, een nummer wat ik helemaal grijs heb  gedraaid op het moment. Daar hebben jullie ook een clip voor opgenomen. Hoe was dat om een clip op te nemen? Was dat leuk, lollig?
Lotus: Dat was leuk en het was lollig, maar na 2 dagen ben je het ook wel zat. Dat zijn wel de leuke stukjes wat je als band doet. Natuurlijk het optreden, maar ook videoclips maken. Dat was leuk.
Gen: Videoclips is wel een hoop wachten, stilstaan, het kan vrij saai zijn.
Wat is het idee achter de clip?
Gen: Het nummer gaat over een relatie die stuk loopt. We wilden eigenlijk een band registratie maar toen hadden we toch zoiets van, misschien toch maar een verhaal erin verwerken. Om duidelijk te maken dat het dus over een relatie gaat die stuk loopt. Toen wilde we er dus een koppeltje in hebben met Lotus dus als dame. Toen bedachten we ons dus, waarom geen twee dames in plaats van een heer.
Lotus: Dat is dus om twee redenen gedaan. Ten eerste seks verkoopt en twee meisjes die zoenen vinden mensen leuk om te zien. Maar dat is dus niet de enige gedachten geweest om hiervoor te kiezen. Het taboe omtrent homo’s hebben we op die manier geprobeerd te doorbreken. In Nederland is dit uiteraard al een stuk minder taboe maar wij treden ook steeds meer buiten Europa op en als je dat dan daar kunt doorbreken door een videoclip dat vind ik best wel belangrijk. We hebben hierover al complimenten over gehad van mensen die zelf homoseksueel zijn die zoiets hadden van “echt geweldig dat jullie dit naar buiten brengen in een clip!”
Er zitten dus twee kanten aan. De ene is een beetje het lolletje van seks verkoopt en aan de andere kant is het ook weer heel serieus.
Ik vond hem persoonlijk erg geslaagd. Mijn complimenten.
Lotus: Dank je wel.
Jullie muziek valt onder female fronted metal. Wat vinden jullie daarvan om in dat hokje gestopt te worden?
Gen: Sja, dat gebeurd toch wel. Ik ben allang blij dat ze ons niet expliciet in het hokje gothic metal hebben gestopt. Een heleboel mensen haken dan al af. Female fronted metal is het gewoon. Je speelt metal met een vrouw op de voorgrond en dan ben je dus female fronted metal. Als we dit met een man op de voorgrond gedaan dan waren we in een heel ander hokje gestopt.
Lotus: (Lachend) Dan was het ook geen female fronted geweest! Maar het in hokjes stoppen gebeurt altijd. Het is wel leuk om in reviews terug te lezen dat wij moeilijk te plaatsen zijn. Is het nu gothic, is het female fronted. Er zit gewoon vanalles een beetje in waardoor mensen vaak geen vinger op onze stijl kunnen leggen. Dat is Sin7sinS!
Men zegt vaak dat het artiestenleven seks, drugs en rock’n roll is. Is dat op Sin7sinS ook van toepassing?
Gen: Nee! Het artiestenleven is heel hard werken en je moet doorzettingsvermogen hebben.
Lotus: Het is kei hard werken!
Er klopt dus helemaal niks van wat mensen zeggen?
Lotus: Het zou eerder kloppen als je zou zeggen “Bloed, zweet en tranen”. Dat komt meer overeen.
Gen: Dat is het jaren tachtig idee wat mensen erbij hebben van bands die uit hun dak gaan iedere avond. Als je, zeker als je op tour bent, helemaal stuk zou gaan elke avond dan trek je dat misschien een week en dan is het klaar. Het is dus kei hard werken en thuis kei hard werken om muziek te schrijven. Er komt een heleboel bij kijken zeker als je besluit om de release zelf te gaan doen.  Het is niet alleen het stukje muziek maken en het stukje muziek spelen. Er zit nog een hele wereld omheen. Dus nee, “seks, drugs en rock’n roll” zit er voor ons niet bij.
Wat doen jullie het liefst naast het performen als artiest?
Lotus: In onze vrije tijd zijn we ook altijd bezig met muziek voor zover ik weet.  Dan sta ik te zingen.
Gen en lotus: Uitgaan vinden we ook leuk!
Lotus: Lekker dansen en gek doen. Eigenlijk draaid alles om muziek bij ons.
Dus muziek is echt in hart en nieren jullie passie?
Lotus: Het is echt ons alles.
Met welke band of artiest zouden jullie graag (nog) eens willen samenwerken?
Lotus: Er zijn er wel een aantal.
Gen: ik zou wel een hele lijst op kunnen noemen. Maar of het echt reëel is weet ik niet.
Lotus: een beetje hoog gegrepen maar Rammstein lijkt me wel leuk. Als je daar wat mee kan doen dat zou een droom zijn die uitkomt.
Gen: Ik zou het ook niet vervelend vinden om met Marco Hietala ( Nightwish) samen te werken.
Wat mogen we nog van jullie verwachten in de toekomst?
Gen: Een heleboel shows, nieuwe albums, …
Lotus: Videoclips
Gen: Ja, dat hopen we wel ja. Er zitten nog een heleboel dingen aan te komen  waar ik nog niet teveel over kan zeggen. Maar we zijn ermee bezig.
Vandaag is jullie cd presentatie. Wat mogen we van deze show verwachten?
Lotus: Veel energie.
Gen: het is ook voor ons spannend want we hebben een hele nieuwe setlist dus het is voor ons ook even kijken of alles werkt en of alles lekker loopt zoals we dat bedoelt hebben.
Lotus: We verwachten een goede energieke show waar we ook om bekend staan.
Wat waren de reacties van de media op jullie nieuwste album?
Lotus: Die waren tot nu toe erg lovend.
Gen: Ja inderdaad. Met het eerste album hebben we wat negatieve recensies gekregen maar nu met het tweede album mogen we zeker niet klagen. De reacties zijn echt ongelofelijk goed.  Ik klopt het af! (klopt op de houten tafel)
Lotus: Het doet je zo goed om positieve dingen te lezen want je werkt er zo hard voor! Dat is dan gelijk ook een stukje herkenning wat je dag goed maakt.
Hoe gaan jullie met negatieve kritiek om? Ik neem aan dat het jullie wel heel erg raakt als jullie die krijgen?
Lotus: Het ligt eraan.
Gen: Ik hou altijd wel in mijn achterhoofd dat het de mening is van één persoon. Het kan dus zomaar zijn dat die persoon een afkeer heeft voor female fronted of wat dan ook. Dat merk je dan snel genoeg in zo een review dat het allemaal wat negatiever is en dat er negatiever naar dingen toe worden gekeken dan. Als het echter om gegronde kritiek gaat dan neem ik dat absoluut mee. Dat hebben we ook na ons eerste album gedaan.
Lotus: Daar hebben we van geleerd en we zijn er beter en sterker uitgekomen. Dus ja, het ligt eraan. Als het echt gegrond is dan doe je er je voordeel mee. Maar soms hebben mensen zulke botte ongegronde kritiek waarvan je denkt “waar halen ze het vandaan!?” dat gaat dan echt wel het ene oor in en het andere net zo hard weer uit. Het is echt niet altijd even leuk omdat je er zo hard voor werkt. Het hoort erbij, het is niet allemaal positief en mooi er zit ook een negatieve kant aan.
Zolang je kunt leren van de negatieve kritiek is het alleen maar goed. Het lijkt mij dan ook dat je daar scherper door blijft.
Gen: ja dat is inderdaad ook zo.
Lotus: Ik denk dat je jezelf kwijt raakt als er alleen maar goede reacties komen. Het is ook echt wel goed om eens op je punt gezet te worden want daar groei je door en wordt je alleen maar sterker van. Het is niet de bedoeling dat je met je derde album inkakt.
Ik geloof ook niet dat dat zal gebeuren.
Gen: Nee
Lotus: Dat is in ieder geval niet de bedoeling. We zijn nog lang niet op ons hoogtepunt.
We zijn aan het einde gekomen van het interview. Zoals gebruikelijk zijn de laatste woorden voor jullie. Dus shoot!
Gen: Echt laatste woorden hebben we niet echt want we hebben alles zowat besproken. Het enige wat ik nog kan meegeven is dat als mensen in ons geïnteresseerd zijn dan kunnen ze een kijkje nemen op onze website http://www.sin7sins.com/ . Net zoals ik al zei, hou de website in de gaten want er zitten nog een aantal dingen aan te komen.
Lotus: Uiteraard willen we jou heel erg bedanken voor het interview en de tijd die je voor ons vrij hebt gemaakt. We hopen dat jullie genieten van de show vanavond.
Dank jullie wel en uiteraard ook jullie nogmaals heel erg bedankt voor jullie tijd en dat jullie rockportaal te woord wilden staan. Veel pelzier vanavond met jullie show en succes!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00