Home » The 925 + The Dirty Denims – De Harmonie (Oudenaarde, België) 25/11/2023

The 925 + The Dirty Denims – De Harmonie (Oudenaarde, België) 25/11/2023

door Filip van der Linden
585 views 6 minuten leestijd

Soms kan je als verslaggever wel inschatten dat bepaalde concertjes leuk gaan worden. En soms gebeurt het dan dat die bands ondanks de al hoge verwachtingen zichzelf nog overstijgen, misschien door de competitie tussen support en headliner, en dat je getuige bent van één van die momenten waarover bands en publiek nog jaren zullen napraten. Zo’n avond was het toen The 925 en The Dirty Denims aantraden in De Harmonie in Oudenaarde (België).

De avond nam nochtans niet zo’n beste start. The Dirty Denims mochten als eerste op het podium van toch wel één van de charmantste venues van Vlaanderen en de regen had blijkbaar nogal wat mensen geïnspireerd om wat later te vertrekken. Of misschien dachten mensen dat de band niet stipt om 20 uur zou beginnen.

The Dirty Denims zijn zeker geen onbekende band meer in Vlaanderen. Hun passage op Coq Rock en andere kleine festivalletjes hebben voor een mooie fanbase gezorgd. De Denims doen alles in eigen beheer en dat gaat misschien niet zo snel als wanneer een label zwaar in je band investeert, maar ze spelen behalve in Nederland en België ook heel vaak in Duitsland en Spanje, en dat gebeurt heus niet vanzelf. Het optreden in Oudenaarde werd heel oldschool geregeld: als jij ons uitnodigt, dan nodigen wij jullie uit. Het is een oud trucje en dan is het nog zo leuk als dat nog steeds werkt.

The Dirty Denims hebben al heel wat EP’s en albums uit en nu zijn ze bezig met de promotie van een reeks singles (Guestlist en Victory) die straks wel weer op een nieuwe release zullen staan, terwijl er natuurlijk ook best wel wat ouder werk op de setlist stond. Openen doen de Denims sinds 2019 bijna onafgebroken met Ready, Steady Go en ook Fit In, Stand Out en Dirty Job  – de volgende op de lijst – staan al meer dan 10 jaar vooraan in de set.

De Denims kozen er in Oudenaarde voor om enkel eigen werk te brengen en dus geen covers te spelen, hoewel dat misschien had kunnen helpen om het publiek wat sneller te laten ‘ontdooien’. Ook het eigen werk en het enthousiasme en spelplezier van deze band misten hun effect niet. Na een paar nummers waren ze in de bierstad al flink aan het meebrullen en gingen de vuisten in de lucht. Mirjam is dan ook een perfecte publieksmenner en beseft maar al te goed dat rock ’n roll vooral entertainment is. Het publiek een leuke avond bezorgen is belangrijker dan dat je je releases perfect staat na te spelen.

Mirjam en Jeroen zoeken constant de rand van het podium op om meer contact te maken met het publiek en doen zelfs samen een rondje langs de meest enthousiaste mensen als de set er bijna op zit. De leukste momenten in het concert van The Dirty Denims in Oudenaarde waren Make Us Look Good, Creatures Of The Night en Turn Off The Radio. Weer een veldslag gewonnen in de verovering van de zuiderburen.

The 925 (spreek uit als Nine To Five) staat al net iets verder in de zoektocht naar een ruim publiek in Vlaanderen. Deze band kon al prestigieuze venues als de Vooruit in Gent en de AB in Brussel laten vollopen en binnenkort mogen ze nog eens naar die AB. De band is een mix van jong geweld en ervaren rotten als Luc Heyvaerts (Gorki, …) en Egon De Mil (Bøm, Up Your Mule, Lector. The Hill, …) en het mooie is dat dit zestal elkaar gevonden heeft in een gezamenlijke liefde voor The Sonics, wat 20 of 30 jaar na de hoogdagen van die band zeker geen evident gegeven is. Dat vertaalt zich niet enkel in de twee covers van The Sonics in de setlist (I Don’t Need No Doctor en Have Love Will Travel), maar ook in een prominente plaats voor de sax in het geluid van de band. The Sonics en de Fuzztones zijn goede referenties voor als deze band het gaspedaal induwt. Als ze de riem even lossen, kruipt er soms wat van een Nathaniel Rateliff in de set.

The 925 is live een monster dat het publiek vermorzelt en opeet. Zanger Bram  is een stand-up-comedian in zijn bindteksten en is vooral de ceremoniemeester en iedereen krijgt zijn moment in de spotlights. De Harmonie heeft een relatief hoog podium en Bram vraagt en krijgt een ‘catwalk van bartafels’ om dichter bij de fans te kunnen komen. Zodra de stabiliteit daarvan bevestigd is, gebruikt de band die catwalk met veel plezier, tot hilariteit van de fans.

De meest memorabele tracks van The 925 in Oudenaarde waren het nieuwe Karma, Fake Love en Love.

Op vrijdag 1 december doen beide bands dit feestje nog eens over in de Mezz in Breda. Waarschijnlijk in de omgekeerde volgorde, maar dat zal dan ook het enige verschil zijn. Op tijd komen is de boodschap.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00