Home » Vestrock (Hulst, dag 2, 01-06-2024)

Vestrock (Hulst, dag 2, 01-06-2024)

door Ricky de Leeuw
226 views 13 minuten leestijd

Waar op dag 1 de zon nog af en toe de Buitenveste in Hulst aandeed, blijft deze op dag 2 achter de wolken verscholen. Maar misschien nog wel belangrijker dag 2 van Vestrock 2024 belooft wel een droge dag te worden (en op een paar spetters na bleek dit ook het geval te zijn). Het terrein heeft de buien van de vorige dag en nacht goed doorstaan, waardoor het op dag 2 ook goed begaanbaar is.

Al van buiten het terrein zijn de Hazes deuntjes te horen, welke op het hoofdpodium worden vertolkt door The Young Ones, een lokaal orkest welke zijn 35-jarig jubileum viert, aangevuld met Martijn Fischer, welke onlosmakelijk verbonden lijkt met de muziek van André Hazes. Op mijn pad het terrein op, wordt ik de Kapel ingetrokken door Kind Human. En daarbij ben ik niet de enige, want van een vrijwel lege Kapel loopt het binnen no-time aardig vol. Kind Human maakt in 2024 deel uit van de Popaanzee Academy zomertour, waarbij de dromerige klanken goed vallen om dag 2 rustig op te starten. Een alternatieve act, welke met haar eigen geluid, er zeker één is om in de gaten te blijven houden.

De jeugd van Hulst (en omstreken) is al vroeg het terrein van Vestrock opgekomen om zich te verzamelen bij het hoofdpodium. De Belgische tienerster Pommelien Thijs is door de organisatie lekker vroeg in het programma opgenomen. En met succes. De jeugdige keeltjes worden luidkeels gebruikt, eigenlijk al direct vanaf het eerste nummer. De zangeres brengt zeker Entertainment op de Veste in Hulst. Al wordt het ‘zing je nog steeds mee met liedjes van Marco’ (uit Nu wij niet meer praten met Jaap Reesema) zinnetje wat wisselt opgevangen.

In de Kapel is het debuut van de band Zen Link op een festival te bewonderen. De band rondom zanger Chris Link (voorheen bekend als Chris LeMay) was gestopt met het maken van muziek, maar het overlijden van zijn zoon bracht een omslag. De zanger is zichtbaar geëmotioneerd bij het verhaal van het nummer The Story Ain’t Over Yet, waarbij dit ook in het publiek voelbaar is. De emotie lijkt ook wel wat op de stem van Chris te slaan in het begin van het nummer, maar wordt krachtiger in het verloop. Helaas was de band niet in volle kracht aanwezig, maar het drietal gaf wel een goed visitekaartje af voor de nieuwe band Zen Link.

Zen zijn, wordt ook wel letterlijk genomen door zangeres Catrin Vincent van Another Sky. De zangeres staat rustig met gesloten ogen enige tijd achter haar microfoon, voordat de band zijn set aftrapt. Vrijwel direct valt hierbij het unieke stemgeluid van zangeres Catrin op, waarbij dit zeker tijdens het eerste nummer ook direct sterk uitpakt (met ook de instrumentale invulling). Meer in de loop van de set, voelt het toch wat meer vlakjes aan, waarbij Vincent ook wel wat verlegen oogt. Zowel het stemgeluid als de nummers golven een beetje heen en weer. Al knalt de band later in de set wel lekker de tent uit.

Straight from the USA (na een tour), zijn het de Nova Twins die aantreden op het hoofdpodium. De dames Amy Love en Georgia South, op het podium bijgestaan nog door een drummer, brengen een unieke mix van rock met punk, vleugjes alternatief en ook rap. De Twins laten zich niet tegenhouden door wat technische issues, zowel niet voor het optreden als tijdens het optreden en zijn één bonk energie op het podium. Zeker één van de verrassingen voor mij tijdens de 2024 editie van Vestrock.

Ondertussen is tegelijkertijd in de Kapel de band MOULD aan een thuiswedstrijd begonnen. De Zeeuwse band brengt een mix van doom, stoner, sludge en noise, waarbij dit het publiek in Hulst zeer zeker kan bekoren met een overvolle Kapel. Al verlaten af en toe ook wat mensen het kerkje, wellicht ook om de oren wat te sparen, waarbij andere dan zo snel mogelijk het vrije plekje proberen in te nemen.

In tijden met populaire Social Media als TikTok en Instagram heeft Robert Grace een plekje weten te bemachtigen in de tent op Vestrock 2024. Voor mij persoonlijk een onbekende, maar voor een deel van het publiek zeer zeker niet. Grace weet het publiek hierbij al met het tweede nummer aan het meeklappen te krijgen. Én dat uit eigen beweging. Vaak wordt dit opgedrongen, maar bij de Ierse pop-zanger verloopt dit ‘natuurlijk’. Een mix van poppy liedjes, met af en toe ook een soundboard vullen de set.

Bandjes van de andere kant van de Noordzee zijn een graag geziene gast op het Vestrock festival en dat geldt zeer zeker ook weer voor de 2024 editie. Zowel op de eerste dag met onder andere Stone, The Clockworks, Big Special en The Kooks, maar ook op dag twee met de al eerder benoemde Nova Twins en ook Rob Grace, The Cheap Mills, Lavengro, The Reytons staan er diverse acts uit het Verenigd Koninkrijk en omstreken op line-up.

The Cheap Mills mogen zo rond etenstijd bezit nemen van de Kapel, het kleinste en meest intieme podium op het festival. De band uit Liverpool straalde vanaf de eerste minuut veel plezier uit, waarbij dat mogelijk niet bij iedereen even goed is doorgedrongen, doordat de gedachten ergens anders waren. Helaas zwermde de ‘Dutch disease’ in dit geval in wat duidelijkere mate door een deel van de Kapel. Terwijl buiten de mensen graag nog naar binnen hadden gewild, hadden zij beter wellicht van plekje kunnen wisselen met de babbelgroep.

De optredens op Vestrock volgen elkaar in rap tempo op, waarbij sommige helaas elkaar overlappen. Dat maakt het lastig om of een volledige set te zien of om alle gewenste artiesten te kunnen bijwonen. Zo vliegt Lavengro even voorbij in de tent. De band uit Ierland maakte promotie van de Kapel in 2023 naar de Tent in 2024. Het begin van de set klonk aardig, maar een echt goed waardeoordeel valt helaas niet op te maken. Al duiden een aantal covers op de latere terugweg erop, dat de band nog niet direct een volle set met eigen werk weet te vullen.

Want in de tussentijd is het doorstappen naar de Kapel voor Quiet Hollers. De Amerikaanse alternatieve country band, zorgt voor een totaal ander geluid in de Kapel. Kort voor aanvang van het optreden legt de band de laatste hand aan de soundcheck. Frontman Shadwick Wilde vraagt zich af of het publiek nou nog echt een paar minuten moet wachten of al te beginnen, maar raad iedereen toch even aan een plasje te gaan doen nog (wat hij zelf ook gaat doen). In het korte blok dat ik meemaakte van de band, had de band een aardig verrassend geluid. Helaas dwong het tijdschema ertoe toch weer op te stappen.

Op het hoofdpodium zijn inmiddels de nodige versterkers geplaatst, waar een brok ervaring gereed staat uit Amerika. Dinosaur Jr. trapt niet veel later zijn set af met What Else Is New, al gaat daar wel eerst een nauwkeurige stemronde door Joseph Donald Mascis Jr. aan vooraf. J Mascis, blijft vrijwel het gehele optreden op zijn plekkie tussen de torens van Marshall versterkers. (Bas)Gitarist en zanger Lou Barlow, beweegt wat meer en trekt vaak richting drummer Emmett Jefferson Murphy. Mooi is daarbij de afwisseling in zang tussen Joseph en Lou, wat voor een extra variatie zorgt, tussen het nodige gitaar geweld.

Waar aan het begin van de dag nog de jeugd tegen de hekken stond geplakt, is het zo aan het begin van de avond de ‘oudere garde’ die bezit neemt van de voorste regionen van het veld. De band heeft niet veel interactie met het publiek, waarbij de opvolging van nummers af en toe ook wat op zich laat wachten, maar de sound klinkt wel heerlijk over de Buitenveste in Hulst. Vraag blijft wel nog of er ergens een kleine LSD (of LED) trip is ontstaan met de constant eentonig flikkerende achtergrond met de tekst Dinosaur Jr. op het scherm achter de heren.

Een stuk jonger is de band The Reytons en misschien daardoor ook een stuk energieker, niet veel later in de tent op Vestrock. Al in het GoogleTranslate intro, met Nederlands aftellen, trekt de band ten tonele voor de één is bereikt en brengt direct een brok energie met zich mee. Zanger Jonny Yerrell, staat eigenlijk geen moment stil, al geldt dat ook voor de gitaristen om hem heen. Even energiek als de band zijn ook de CO2 kanonnen op het podium, al na de eerste nummers is een mooi dun laagje ijs erop te vinden. De Adrenaline spoot zeker door de aderen van The Reytons maar ook door de tent, waarbij nog wel een rustig gedeelte was waar te nemen, alvorens de band weer vol gas naar het slot toe werkte.

Als één na laatste act op het hoofdpodium is Son Mieux geprogrammeerd. Het kleurrijke gezelschap uit Den Haag stond in 2022 recent nog op Vestrock, maar sindsdien is het hard gegaan met band, waaronder een Edison in de categorie Rock. En nu in 2024 keert de band terug naar Hulst als één van de headliners op de zaterdag. En dat betaald zich uit in een enorme drukte voor het podium, welke de band om zijn vingers weet te winden.

Al vroeg in de set klinken de klanken van Multicolors, waarbij gedurende de set ook zeker andere hits als Tell Me More en This Is The Moment niet mogen ontbreken. Maar ook het minder bekende materiaal wordt goed verteerd door het publiek. De band maakt een gewaagde keuze door met Tonight af te sluiten, maar het rustige nummer, tezamen met een lichtzee blijkt een gouden greep te zijn.

Na de dansbeats uit de tent door Amber Broos wordt het licht gedoofd op het hoofdpodium voor de afsluiter van Vestrock 2024: Oscar And The Wolf. Door de rookzee heen verschijnt langzaam maar zeker Max Colombie, gecamoufleerd met een zilveren sluier, onder de klanken van Coco Chanel.

Waar de zanger voorheen werd omringd door een volwaardige band, treedt Max met slechts twee man in de instrumentale begeleiding en (verre achtergrond) aan. De sound van Oscar And The Wolf ondervind daar zeker ook de gevolgen van. Een meer elektronisch / dance sausje klinkt door in het werk, zoals ook op de nieuwere singles als Angel Face en het een dag eerdere uitgebrachte Somebody Without U is terug te horen. Het wat minder alternatief ingeslagen geluid, zorgt in Hulst ook voor een wisselend ontvangst bij het publiek. Aan de bijbehorende lichtshow valt weinig aan te merken en zal ook in de omstreken van het festivalterrein in de lucht gezien zijn bij de afsluiting van een mooie editie van Vestrock.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00