Home » Xandria is echt een gevoel!

Xandria is echt een gevoel!

door Wendy Steenmans
96 views 14 minuten leestijd


Midden jaren negentig ziet Xandria het eerste levenslicht. Na wat ledenwissels de afgelopen jaren, vier volwaardige cd’s en een verzamel cd op zak hebben ze nu net de “Out Of The Dark” tour achter de rug. Na eerst genoten te hebben van hun optreden op MFVF heb ik, na een behoorlijke poos wachten tussen alle fans backstage, een gesprek met Manuela (Manu) Kraller over haar ervaringen met Xandria, de nieuwe ep die in 2012 uitkomt en nog veel meer.

Dank je wel voor je tijd en om Rockportaal de gelegenheid te geven voor een interview met jou.
Graag gedaan!
Gefeliciteerd met jouw aanstelling als de nieuwe zangeres van Xandria. Waarom duurde de zoektocht naar een nieuwe zangeres zo lang en waarom was het zo een mysterieus iets? Hoe was het voor jou om dit hele proces te mogen ervaren?
Nou, ik denk dat het zolang duurde omdat Lisa de band verliet en Kerstin haar vervanger werd en ook zij toch weer de band verliet. De jongens wilden zeker zijn dat ze deze keer de echte goede zangeres te pakken hadden. Ze moest passen in de nieuwe nummers en uiteraard ook in Xandria blijven. Ze namen dus echt hun tijd in hun zoektocht naar de ware zangeres. Ik denk ook dat iedereen kan begrijpen dat dit echt nodig was. Natuurlijk moesten mensen lang wachten, wat ons heel erg spijt, maar we hadden onze redenen daarvoor. Dus, eindelijk hadden ze mij gevonden en ben ik daar heel erg blij mee.
Xandria bestaat sinds eind jaren negentig en sinds die tijd zijn er tien leden wissels geweest, als ik het goed geteld heb. Heeft Xandria nu de goede leden samenstelling?
Ja! (Met volle overtuiging!) Ik denk en hoop het echt. Ik hoop dat het echt zo blijft zoals het nu is.
Jullie zijn nu aan het werken aan een nieuw album wat in 2012 uitkomt. Is er al een exacte datum en titel voor het album?
Er is nog geen exacte datum. De datum zal in de komende weken bekend gemaakt worden. Ik weet niet zeker wanneer de tittel bekend gemaakt zal worden maar ik mag het jullie niet vertellen. Ik zou het heel graag vertellen maar mag dat echt niet doen. Er is dus zeker een titel!
Hoe verloopt het proces rond het maken van het nieuwe album tot nu toe? Is het bijna klaar?
Ja, het is bijna klaar. We hebben tijdens de zomer in de studio gezeten en we hebben heel veel gewerkt aan het nieuwe album. Het laatste half jaar hebben we nog steeds wat nieuwe teksten geschreven en wat aanpassingen gedaan aan de composities en in augustus ben ik in de studio geweest om alle nummers in te zingen. Ik voelde ook echt dat mijn stem erg goed paste en dat het een goed album zal gaan worden en dat jullie er heel veel van kunnen verwachten.
Het is wat heftiger, meer symfonisch. Het is een nieuwe richting voor Xandria maar er zitten nog steeds melodieën in die makkelijk blijven hangen en ik denk dat mensen het leuk zullen vinden, dat hoop ik echt.
Hoe verloopt het schrijfprocess van een nieuw album? Is er één persoon die schrijft of doen jullie dat met de hele band samen?
Hoofdzakelijk doet Marco de composities. Hij doet meestal de eerste stappen van een nummer. Natuurlijk schrijven af en toe Nils en Philip nummers maar hoofdzakelijk doet Marco dat. Er is ook iemand die de hele orkest stukken schrijft maar in eerste instantie doet Marco dat en ook de gitaar en drum stukken. Nadien is het soms zo dat hij een zanglijn heeft en ik de teksten schrijf en andersom. Maar hoofdzakelijk schrijft Marco waar uiteraard de band ook hun input heeft. We werken uiteraard samen.
Jullie hebben net de “Out Of The Dark” tour met bands als Amberian Dawn, Serenity, Tristania afgerond. Hoe is die Tour gegaan?
Het is geweldig geweest! We zijn twee weken op tour geweest met deze bands en ik kan zeggen dat deze bands echt geweldig waren, zowel op het podium als backstage. Heel erg “down to earth”. Ik was ook erg verbaasd dat we allemaal op dezelfde golflengte zaten. In het begin was ik niet angstig maar vroeg ik mezelf af of we elkaar wel goed zouden begrijpen en was ik wat nerveus. Op het einde waren we net als een hechte familie. We praten heel veel met elkaar en zagen elkaar op het podium. Het was zo gaaf om met hen op weg te zijn en hoop echt dat we elkaar snel weer zullen zien. Ik heb er heel erg van genoten!
Als je op tournee bent moet je vaak je familie en vrienden voor een lange tijd missen. Hoe gaan jullie daarmee om? Hoe houden jullie het leuk en zijn er misschien akelige verhalen?
Je hebt gelijk. Als je in een band zit als Xandria ben je natuurlijk vaak in de weekenden weg en de tour is dan je vakantie. Je hebt uiteraard niet zoveel tijd meer voor je vrienden als voorheen maar mijn vrienden begrijpen mij helemaal en zij komen naar concerten en zij houden ook van onze muziek en staan helemaal achter mij. Ook mijn familie staat achter me en steunt me, dus is het niet echt moeilijk voor me. Natuurlijk mis ik hen maar Xandria zijn ook mijn vrienden. Ik heb dus steeds vrienden bij me wat het voor mij makkelijker maakt. Je voelt je niet alleen. Ik ben een heel open persoon en maak heel erg makkelijk contact met mensen. Ik leer dus heel veel mensen kennen op onderweg en heb ik nooit het gevoel dat ik eenzaam ben. Wat was het tweede gedeelte van de vraag ook alweer?
Akelige verhalen. Zijn er akelige verhalen over op tour zijn?
Akelige verhalen?
Het is een moeilijke vraag begrijp ik?
Wel nee, het enige is dat soms, is het niet akelig maar wel vervelend als technische dingen niet werken. Dat is eigenlijk het enige.
Soms hoor je wel eens dat er ongelukken gebeuren tijdens de tour.
Ah, met Haggard wel maar nog nooit met Xandria. Met Haggard begaf onze bus het ooit in het midden van Transylvenië. We moesten toen van bus veranderen om onze vlucht naar Rusland te halen. In het begin was dat akelig maar achteraf konden we er wel om lachen. Maar met Xandria nog niet … klop klop! (klopt op de houten tafel)
Ik hoop dat de volgende vraag een makkelijke voor je is. Wat betekend Xandria voor jou?
Voor mij? Dat is echt niet zo een makkelijke vraag. Het is niet makkelijk omdat ik zoveel gevoel heb voor dit soort muziek. Helemaal in het begin luisterde ik naar Nightwish en wist ik dat ik altijd al dat soort muziek wilde maken. Het betekend zoveel voor me dat ik nu die kans krijg  om echte symfonische metal te maken met Xandria. Ik hou heel erg van film soundtracks en heel erg van symfonische dingen in klassieke muziek. Ik ben echt een gelukkig mens dat ik dit mag doen en ik ben echt super blij dat ze mij gekozen hebben als zangeres.  Muziek maken met Xandria is een expressie van mezelf en natuurlijk ook het schrijven van teksten en mezelf te kunnen uiten is iets waar ik heel erg van hou. Om deze kans te krijgen is echt geweldig! Het is net alsof je als kind in een snoepwinkel staat en alleen maar kan denken, waaaauw, ik ben hier en het is geweldig! Mijn droom komt uit. Daarom is de vraag zo moeilijk omdat dat gevoel zo diep zit.
In de female fronted metal scene kan je een heleboel goede bands vinden. Waardoor onderscheiden jullie jezelf als band. Wat maakt het verschil tussen jullie en de andere bands?
We verzinnen geen nieuwe muziekstijl weet je, dat is zeker.
Ik zal het wat verduidelijken, wat is het typische geluid van Xandria. Als mensen jullie muziek ontdekken en kunnen zeggen, ah dat is Xandria.
Ik denk dat het de atmosfeer is die we creëren. Het zijn de melodieën die makkelijk klinken in het oor en ik denk ook dat als mensen luisteren naar Xandria zij gelijk een gevoel krijgen bij de muziek. Ik denk niet dat je dat bij alle muziek krijgt in de metal scene. Marco bijvoorbeeld heeft het talent om mooie melodieën te creëren. Toen ik de nummers voor het eerst hoorde was ik verbijsterd, ik was echt verliefd op de nummers. Het is dus echt een gevoels kwestie. Ik kan dus niet zeggen, dit is Xandria. Xandria is echt een gevoel.
MFVF is bekend om zijn werving van heel veel bands van over de hele wereld om in België te komen spelen. Hoe is de metal scene in jouw land en kan je onze lezers misschien bands aanbevelen?
Wel, de metal scene in Duitsland is erg groot kan ik je vertellen. Ik heb ook in Zwitserland gewoond en daar was de scene niet zo groot. In Duitsland is er een erg goede metal scene en uiteraard kan ik je vrienden van mij aanraden. Van Canto zijn echt heel erg goed, ik hou heel erg veel van ze.
Hoe is het voor jullie om op MFVF te spelen. Hebben jullie al bands gezien en welke bands zouden jullie nog graag willen zien de komende dagen als daar de mogelijkheid voor is?
Vandaag was het echt geweldig omdat ik het gevoel had alsof ik er helemaal klaar voor was. Ik was heel erg zeker over mezelf op het podium en echt niet zo nerveus meer. Ik voelde me meer alsof ik met mijn beide benen op de grond stond en dat ik het nu echt kon.  Ik heb nog geen andere bands gezien vandaag en jammer genoeg heb ik niet meer de kans om de andere dagen nog bands te zien omdat we naar huis rijden.
Hebben jullie als band een ritueel voor jullie het podium opgaan en misschien nog een ritueel na de show?
Jawel, zoals je dat in films ziet. We gaan in een cirkel staan en steken onze handen allemaal bij elkaar en we maken een whaaaaaaaaaaa (Maakt een wave gebaar). We stoppen echt de concentratie op één punt. Ik heb ook altijd een paar minuten voor mezelf nodig om wat rustiger te worden. Wat ik ook doe is in gedachten het concert te doorlopen om me een beetje  zeker te voelen. Achteraf drinken we bier! (Schaterlacht) Ik wil altijd één biertje na het concert. Uiteraard spreken we ook heel veel fans. Het is niet echt een baan maar het hoort er wel bij en we houden hiervan. Je leert de fans ook kennen. Er zijn echt heel veel geweldige fans die twee of meerdere keren naar een concert komen en dan herken je ze in het publiek. Sommigen komen uit Amerika en vandaag zelfs vanuit Japan.
Als band kom je onderweg nog wel eens gekke of onplezierige situaties tegen tijdens een show. Wat is het gekste en wat was het meest vervelende wat jullie tot nu toe hebben meegemaakt?
Je bedoeld met Xandria toch? Ja, er zijn soms wat technische problemen. Het is vaak erg moeilijk om het geluid goed te krijgen. Met Xandria heb ik tot nu toe nog geen vervelende dingen meegemaakt. Tot nu toe is alles naar wens verlopen.
En met fans, vervelende dingen meegemaakt?
Nee, echt niet.
Geen gekke dingen als onderbroeken op het podium gooien?
Nee, nog niet maar  misschien kan iemand een keer rozen gooien op het podium, dat zou ik wel heel erg leuk vinden.
Een ander gek iets was op het einde van de ”Out Of The Dark Tour”. Op de laatste dag is het de gewoonte dat de bands onderling geintjes met elkaar uithalen. De andere bands hebben steeds begrepen dat ik in plaats van “Save My Life”, “shave my wife” zong. Dus  Serenity kwam tijdens dat nummer op het podium en Mario was verkleed als vrouw en ze scheerden zijn baard terwijl Greg een poster omhoog hield met “Shave my wife” erop. Ik was uiteraard ook “shave my wife” aan het zingen. Dus ja, dat was erg grappig en erg spontaan.
Wat is je meest bijzondere show met Xandria en waarom was dat?
Dat was de show in München. Die maakte deel uit van de tour. Het was zo speciaal omdat er zoveel vrienden en familie waren. Het was ook in mijn eigen land en thuisstad. Er was ook zoveel energie op het podium en we hadden natuurlijk al zoveel goede shows gedaan tijdens de tour maar deze was echt speciaal. Alles was eigenlijk perfect. Ik hoorde mezelf erg goed en de technische dingen waren ook allemaal goed. De cirkel was echt rond en er ging niets mis. Iedereen voelde zich ook super goed op het podium en het publiek was aan het schreeuwen en ik dacht  “oh mijn god, ik hou hiervan!” .  Met Xandria was dat het beste concert tot nu toe samen met MFVF. Ik voelde me zo comfortabel op het podium.
Het was denk ik wel een klein publiek vandaag.
Ja dat klopt maar dat hadden we ook verwacht. Vandaag was eigenlijk meer een opwarm dag dus voor ons was dat prima. We hadden ook niet meer verwacht dus we waren niet verrast.
Veel artiesten zijn bang hun stem of wat van hun talent ook is te verliezen. Waar ben jij het meeste bang voor?
Mijn stem verliezen ja. Als ik me bedenk dat ik niet meer zou kunnen zingen. Ik zou echt niet weten wat ik zou moeten doen omdat het zoveel voor me betekend. Het is de expressie van mijn gevoelens en gedachten. Ik kan het me niet voorstellen niet meer op te kunnen treden sinds ik een paar jaar geleden begon. Het voelt zo natuurlijk. Er zou  dan echt een zwart gat in mijn leven zijn.
Omdat je stem zoveel voor je betekend, wat doe je dan om je stem in een goede conditie te houden? Heb je speciale zanglessen of iets in die stijl?
Twee biertjes drinken! Nee dat is een grapje (schaterlacht). Natuurlijk neem ik klassieke zang lessen en oefen ik elke dag een beetje. Ik doe aan sport, ik ga hardlopen wat erg goed is voor je ademhaling. Ik drink vaak gember thee en er zijn speciale gezouten tabletjes speciaal voor je stem. Wat ook belangrijk is dat je in balans bent en dat je niet in stress situaties zit. Op tour moet je ook heel gezond eten en moet je veel slapen. Dat zijn zo een beetje de belangrijkste dingen.
Wat zijn je favoriete dingen om te doen naast je leven als artiest?
Ik hou heel erg veel van schilderen. Ik maak acryl schilderijen. Ik hou ervan om gedichten te schrijven en uiteraard ook het schrijven van liedjes. Maar dat is weer muziek gerelateerd. Nu ik erover nadenk bestaat mijn leven voor een groot gedeelte uit muziek. Ik ga graag naar de bioscoop met vrienden, ik hou heel erg veel van films! Ik wandel ook graag in de natuur en in de bergen om te relaxen.
Zoals altijd zijn de laatste woorden helemaal voor jou. Is er nog iets wat je ons graag wil vertellen of wil promoten voor onze lezers?
Zoals ik al zei tijdens de show gaan we ons nieuw album presenteren begin 2012 en ik denk dat je heel wat kunt verwachten en ik hoop dat jullie het leuk gaan vinden. Ik hoop heel veel mensen van jullie te zien op onze concerten volgend jaar. We gaan ook een support tour doen en een headliner tour dus er zijn heel veel concerten waar ik jullie kan ontmoeten en waar jullie ons kunnen zien.
Ik hoop dat het een goed interview was.
Ja heel erg goed!
Dank je wel voor het compliment en voor je tijd.
Graag gedaan.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00