Home » Babymetal – 013 (Tilburg) 17/02/2020

Babymetal – 013 (Tilburg) 17/02/2020

door Maurice Tonies
572 views 4 minuten leestijd

Het Japanse Babymetal is bezig aan de Metal Galaxy-tour. Ter promotie van het gelijknamige album staat de metalsensatie vandaag in de grote zaal van 013 in Tilburg. De band is enorm populair, voor deze show is dan ook geen kaartje meer te koop. Iedereen wil wel eens zien hoe de Japanse meiden hun dansjes opvoeren terwijl op de achtergrond de harde gitaren klinken. Konnichiwa Babymetal!
Alvorens we onze spoedcurus Japans gaan vervolgen is het aan Skynd om de grote zaal op te warmen. De lampen doven en ineens staat het duistere trio op het podium, waarbij de blikken al snel zijn gericht op de frontdame van Skynd. De zangeres staat als een psychoclown op het podium en ook de bassist en de drummer hullen zich in een mysterieuze outfit. De lichtshow doet hier nog een schepje bovenop en je raakt direct in de juiste sfeer. Skynd speelt muziek die ze zelf True Crime Music noemen. Hun nummers draaien dan ook om moord en verderf, in elk nummer is wel een een moordenaar te vinden. Grauwer dan dit wordt het dan ook niet. Zware beats klinken door de zaal en we horen hoe een drummer helemaal losgaat, terwijl niet veel later de zangeres ook laat horen wat ze allemaal in huis heeft. Een volle 013 hoort hoe de techniek continu allerlei trucs uithaalt met haar stemgeluid. Extra galm, stelselmatig hoog oppitchen, dan weer verlagen, de stem van de frontdame gaat continu op en neer. Soms hebben we even het idee dat we haar eigen normale stem horen, waarna het weer snel verandert. De band wisselt geen woord met het publiek en laat de muziek het werk doen. Skynd slingert in hun half uur tijd de nodige dosis industrial de zaal in en laat een verward publiek achter zich. What did they just watch?
Rond negen uur komt de Kami Band, de begeleidingsband van Babymetal het podium oplopen en klinkt er intromuziek. Iedereen weet dan ook hoe laat het is en gaat compleet uit hun dak. Niet veel later zijn daar de drie dames, die direct aan hun razendsnelle dansjes beginnen. Het trio weet wel hoe ze de boel kunnen opzwepen en als zangeres Su-Metal de eerste woorden van DA DA DANCE inzet blijkt dat Japans voor velen geen probleem is. Er wordt, hetzij fonetisch, volop meegezongen in de grote zaal in Tilburg, maar ook gaat men  compleet op in de dansjes. Zelfs op het balkon gaan de toeschouwers helemaal uit hun dak. De blikken blijven gericht op de drie dames, de zogenaamde Kami Band is bijna niet te zien. Ze zijn compleet in dienst van het trio en doen precies wat van hen verwacht wordt. Hoewel de muziek vrij zwaar en hard klinkt, maakt het gezang van Babymetal het geheel toch weer vrolijk. Het scheelt misschien ook dat we niet echt kunnen ontdekken waar Su-Metal werkelijk over zingt.
Babymetal is een geoliede machine, alles lijkt tot op de seconde getimed. Enige spontaniteit is dan ook niet waarneembaar, Babymetal voert hier puur hun show op en dat doen ze goed. Er zit dan ook voldoende variatie in hun show. Zo wordt er tijdens Oh! MAJINAI, een nummer wat ze opnamen samen met de zanger van Sabaton, een dansje opgevoerd wat veel weg heeft van een Russische volksdans. Op een groot scherm wordt een clip vertoond waarop de zanger op een grappige wijze te zien is. Vervolgens klinkt al vrij snel publieksfavoriet Gimme Chocolate! waarbij het publiek nogmaals uit hun dak gaat. Er worden telefoons tevoorschijn gehaald, dit moment moet natuurlijk worden vastgelegd. Nu men toch de telefoon al in de hand heeft kan men vervolgens tijdens Karate nogmaals hetzelfde gaan doen. De grote hits wisselen elkaar dan ook snel op! Headbangeeeeerrrrr!!!!! blijkt echter alweer het laatste nummer te zijn van de reguliere setlist, die dan nog maar amper drie kwartier onderweg is. Wie dan ook had verwacht dat dit optreden zo’n anderhalf uur zou gaan duren komt bedrogen uit. Gelukkig keert Babymetal nog terug voor een enkele toegift, maar na ongeveer een uurtje spelen wordt iedereen uitvoerend bedankt door het dansende trio en is het toch echt gedaan met het avondje Japanse metal!
Foto’s door Patrick Spruytenburg – Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00