Home » Basstory – 013 (Tilburg) 18/10/2018

Basstory – 013 (Tilburg) 18/10/2018

door Patrick Spruytenburg
104 views 3 minuten leestijd

Het is altijd mooi om te zien als top artiesten hun gevoel voor de realiteit niet verliezen en met regelmaat wat extra’s doen om de band met de fans te behouden. En dat extra’tje vanavond is Basstory, van Megadeth bassist David Ellefson. In het verleden heeft hij vele clinics gegeven, en ook een spoken word tour is hem niet vreemd. Deze twee dingen, plus het feit dat hij graag de gelegenheid aangrijpt om z’n fans op een directere manier te benaderen leiden ertoe dat we vanavond op een stoeltje plaats kunnen nemen in de 013. Ik ben benieuwd wat Basstory in gaat houden!
Na een korte introductie komt Mr. Ellefson himself het podium op de avond begint met een echte inkopper: na de vraag of er muzikanten in de zaal zijn en wel instrument ze bespelen is het te verwachten dat bassisten in de meerderheid zijn en dit wordt dan ook gretig even benadrukt. Hoe cliche het ook over mag komen, het is al snel duidelijk dat spreken voor en communiceren met een zaal een tweede natuur is. In een humoristisch jasje gegoten krijgen we te horen waar zijn band zich nou echt druk om maakt als ze op tour zijn. En dat is niet de muziek: de nummers zitten er zo diep in dat dat gedeelte vanzelfsprekend is. Maar men maakt zich meer druk om de leefomstandigheden: weken op elkaar gepakt in een tourbus blijken gezondheid en niet ziek worden hoge prioriteit te hebben. Een aantal aanwezigen knikt instemmend, anderen kijken verrast op.
Het verhaal gaat verder met korte (technische) tips, eigen ervaringen, het waarom muzikant willen worden, de aanschaf van de eerste basgitaar enz. Kortom: we krijgen een mooi kijkje in het privé leven voorgeschoteld. Dit alles natuurlijk afgewisseld met muziek van Megadeth die uit een MacBookje komt en waar de baspartij live van meegespeeld wordt.
De avond is niet bedoeld als een monoloog richting het publiek: uiteraard volgt er een vragenronde. Nieuwsgierig vraagt men naar extreme situaties bij live optredens of een voorkeur voor instrumentkeuze. Dit laatste lijkt een eenvoudige vraag met een eenvoudig antwoord, maar wordt heel ontnuchterend uitgelegd: staar je niet blind op dure gitaren / versterkers of merken die zogenaamd een reputatie hebben, maar speel op een combinatie waar jij direct bij het inpluggen een klik mee hebt.
Dan blijkt dat de gitaarversterker en het drumstel op het podium er niet voor de sier staan als achtereenvolgens Merel Bechtold, Joey DeBoer & Marcela Bovio het podium betreden en we Paranoia en Breaking the Law ten gehore krijgen. Dit zijn niet de enige gastmuzikanten vanavond: middels een contest kon je je opgeven om vanavond een nummer mee te mogen spelen met David. De winnaars hiervan worden vervolgens ook uitgenodigd voor een mooi instrumentaal einde van deze avond. Wat (vanzelfsprekend) niet anders kan eindigen dan een collectief meezingen op Peace sells.
David heeft laten zien dat z’n meer dan 30-jarige carrière voor een flinke hoeveelheid kennis en een eigen stijl van bas spelen hebben gezorgd. Hij beschikt over een gezonde dosis humor en zelfspot, en is daarnaast ook een sympathieke spreker op het podium. Dit was een heel mooi intiem en vooral “ander” avondje in de 013.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00