Home » Bokassa + Anti-Lam Front – Kulturhuset (Hamar) 26/04/2024

Bokassa + Anti-Lam Front – Kulturhuset (Hamar) 26/04/2024

door Jordy Weustenraad
199 views 4 minuten leestijd

Met het vierde album All Out Of Dreams op zak gaat Bokassa op tour door thuisland Noorwegen. De formatie doet verschillende steden aan op deze korte tour, waaronder het centraal gelegen Hamar. Laat ik daar net in de buurt zijn en geïnspireerd door mijn positieve recensie van hun album, ben ik bijzonder geïnteresseerd om te ervaren hoe hun unieke muzikale samensmelting zich live manifesteert.

Het voorprogramma wordt verzorgd door het uit Trondheim afkomstige Anti-Lam Front. Dit vijfkoppige skatepunk-ensemble levert een bijzonder melodische interpretatie van het genre. Dankzij het dynamische gitaarduo is er ruimte voor sporadische solo’s, terwijl de baslijnen van Erik zich kunstig mengen tussen de ritmische gitaarpartijen. Door gebruik te maken van twee gitaren overstijgt Anti-Lam Front de simpliciteit die het Skatepunk genre normaliter herbergt.

Met de altijd energieke Erlend achter microfoon, heeft de band een echte frontman in handen. Het podium wordt goed benut en de zanger laat veelvuldig de fanbase meezingen. Hoewel Erlend’s stem uitstekend gebruik maakt van zijn rauwe timbre, komt de band vocaal het sterkst naar voren tijdens de momenten van samenzang. Het geheel is virtuoos voor het genre en vooral vocaal weet de maatschappijkritische band te overtuigen. Anti-Lam toont zich een uiterst waardige openingsact. De gegeven veertig minuten vliegen voorbij, maar vooralsnog blijven de moshpits uit.

Dat het gros van het publiek is gekomen voor Bokassa blijkt uit het verschil in drukte. Dit trio maakt naar eigen zeggen Stonerpunk. In werkelijkheid komt dit neer op een moderne fusie van Stoner Metal en Hardcore, waarbij vooral de zang het klassieke Hardcore geluid met zich meedraagt. Ondertussen heeft de band vier langspelers achter hun naam staan en wordt de setlist ook samengesteld uit de volledige discografie. Zo wordt er aangevangen met Freelude, die terug te vinden is op Molotov Rocktail, terwijl opvolgers Garden Of Heathen en Retaliation op Divide & Conquer en All Out Of Dreams staan. De diversiteit in riffs is typerend voor Bokassa; trage passages trekken voornamelijk de headbangers, terwijl snellere hardcore-georiënteerde nummers tot hogere publieksparticipatie leiden. Gitarist Jørn is zowel een bekwame gitarist alsook een krachtige vocalist. Zijn scherpe vocalen vullen de muziek perfect aan, hoewel ik persoonlijk nog meer gecharmeerd ben van zijn schone zangstem.

De mannen werken hard en denderen anderhalf uur lang door. Ondertussen zijn de heren niet vies van een grapje of interactie met het publiek. Het Noorse dialect van Jørn zorgt er echter voor dat mijn gebrekkige Noors weinig meepikt, maar aan de lachende gezichten te zien, is vermaak het kernwoord vanavond. Nummers als Let’s Storm The Capital en The Ending Starts Today van hun recente plaat springen er live ook uit en eerstgenoemden mag dan ook rekenen op een moshpit. Daar blijft het vanavond niet bij, want tijdens Last Night (Was a Real Massacre) mag de formatie enige stagedivers op het podium verwelkomen, waaronder uw verslaggever van dienst.

Het optreden wordt verder verrijkt wanneer Erlend van Anti-Lam Front een nummer meespeelt op bas, tot grote vreugde van het publiek. Overigens geen onverdienstelijke prestatie en een leuke toevoeging in het optreden. Traditiegetrouw is hun anthem Immortal Space Pirate één van de afsluiters en mijn persoonlijke hoogtepunt. Met het typisch getitelde So Long, Idiots! sluiten deze Noren een strak en fenomenaal optreden af.

Het elegante Kulturhuset in Hamar is voor deze gelegenheid omgetoverd in een broeinest van punkenthousiasme. Ondanks de overwegend kalme natuur van het publiek, is het genot en amusement duidelijk zichtbaar. Dit optreden bevestigt niet alleen de muzikale bekwaamheid van Bokassa, maar versterkt ook de Noorse muziekscene, die toch vooral bekend is om zijn Black Metal.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00