Home » De terugblik van Ron Schoonwater (2023)

De terugblik van Ron Schoonwater (2023)

door Ron Schoonwater
513 views 15 minuten leestijd

Ongeloof! Dat staat eigenlijk centraal dit jaar. Om meerdere redenen maar aangezien het hier om Rockportaal gaat hou ik het maar bij muziek. De eerste jaarlijstjes zijn alweer verschenen. Wat mij opvalt is dat de plaat die ik er met kop en schouder bovenuit vindt steken veel te laag staat. In de Britse pers vindt de plaat de jaarlijsten maar staat de band Sleep Token die ik twee jaar terug promootte bovenaan. Nu hoort hun nieuwe plaat ook bij mijn toppers maar de allerbeste (progressieve/ moderne) rock/ metalplaat van dit jaar is toch echt TesseracT – War Of Being. Dit is de plaat die nog steeds vaak afgespeeld wordt en waarvan ik de videoclips nog steeds weet te waarderen. Eigenlijk was mijn zeer positieve recensie nog te gematigd. Dat heb je vaak bij de beste platen. Die platen moeten groeien en bloeien en daarmee tot volle wasdom komen. Luister en huiver!

Kortom, mijn lijst start met dé plaat van het jaar. Daarna noem ik meerdere bijzonder mooie, goede en uitstekende platen die je zeker minimaal een paar keer gehoord moet hebben. Tot slot een aantal concerten die je gezien had moeten hebben. Door verschillende redenen ben ik afgelopen jaar niet zo vaak naar concerten geweest als ik eigenlijk zou willen.

TesseracT – War Of Being
Met War Of Being brengt het Britse TesseracT een van de beste progressieve moderne metalplaten van de laatste tijd uit. Het centrale thema is de innerlijke strijd van de mens. Het mag duidelijk zijn dat die veel kanten kent. De muziek is hard, compromisloos om daarna melodieus en meeslepend te klinken. Dat doet de band niet per nummer maar in elk nummer. Dit is zo ingenieus gedaan dat je als luisteraar verwonderd voor je speakers zit te staren. War Of Being is werkelijk een kunststuk geworden.

Sleep Token – Take Me Back To Eden
Waar rock, metal met R&B, hiphop en avant-garde tot volle wasdom komt. Take Me Back To Eden gaat nog een stap verder met experimenteren dan eerdere releases.

Katatonia – Sky Void of Stars
Melodie! Dat is de basis van het nieuwe Katatonia album. Sky Void of Stars keert terug naar het meer rock en metal georiënteerde geluid van de band.

Autumn Tears – Guardian of the Pale
Nu is het enthousiasme bij een nieuwe plaat van Autumn Tears altijd al groot, maar deze plaat levert nog meer kwaliteit en schoonheid dan vooraf gedacht. Wat een fantastisch mooie plaat!

Rome – Gates of Europe
Het is veertien nummers lang genieten van mooie, intense muziek. Het geeft naast alle ellende hoop voor de toekomst. Dat zoiets verschrikkelijks als oorlog zoiets moois als dit weet voort te brengen. Laten we hopen dat dit uiteindelijk ook de uitkomst is voor Oekraïne (en andere landen).

Unto Ashes – Orchids Grew Here
De muziek zwerft tussen (neo-)folk, middeleeuws, wave en singer-songwriter in. Wat, net als op eerdere releases, aanwezig blijft op Orchids Grew Here is de kwetsbare schoonheid.

Mourneress – A Rooted Sorrow
Er zijn in de huidige tijd genoeg redenen om verdrietig en melancholisch te zijn. Vol met smart wachten op een betere tijd. Dit is precies de basis van A Rooted Sorrow van dit dark-ambient gezelschap.

HEALTH – RAT WARS
De muziek van HEALTH zwerft tussen industrial rock, wave, metal en dance in. De Amerikanen maakten eerder indruk door de samenwerking met o.a. Nine Inch Nails en Chino Moreno (Deftones). Ook op deze plaat vindt een uitgekiende symbiose plaats tussen verschillende muziekstijlen en artiesten.

Einar Solberg – 16
Dit is hoge schoolmuziek vol met emotie. Het vraagt tijd en geduld om tot de kern van de muziek te komen. Als je die tijd neemt en een brede muzieksmaak hebt dan is dit een plaat voor de jaarlijstjes.

Deleyaman – The Sudbury Inn
The Sudbury Inn zit weer vol met aangename luisterliedjes. De verwevenheid met wereldmuziek wordt steeds subtieler.

Dark Sanctuary – Cernunnos
Sfeervol, smaakvol en klassiek. Wat is het heerlijk om deze band eindelijk weer eens aan het werk te horen. Zeker omdat de kwaliteit (weer) zo hoogstaand is.

Veliu Namai – Alkai
Alkai is een eclectische mix van rituele darkfolk met elektronica. Het is een intrigerende reis door de geschiedenis en het heden van rituele muziek uit de Baltische staten.

Kings Crown – Closer To The Truth
Dit is melodieuze hardrock zoals het hoort. Met dank aan de ervaring maar vooral door die uitstekende strot van Lee Small is dit een van de beste melodieuze hardrockplaten van de laatste jaren. Wat een energie, kracht en enthousiasme. Heerlijk!

eMolecule – The Architect
Het is realisme vermengd met sciencefiction. Dan weet je direct dat dit geen vrolijke plaat is. Naast die donkere teksten is de plaat gevuld met recht in je gezicht heftige gitaar erupties, elektronische uitspattingen en felle zang. eMolecule laat met The Architect horen tot de top te behoren van futuristische progressieve metal.

Goethes Erben – X
De avant-gardistische, darkwave muziek is zoals altijd gelaagd en mooi opgebouwd. Het is gevuld met een donker, duister randje. Het vraagt om reflectie en een open houding om de boodschap te horen.

Godzilla In The Kitchen – Exodus
Het uit Leipzig, Duitsland, afkomstige Godzilla In The Kitchen brengt heftig uitgevoerde psychedelische postrock. Dit instrumentale album weet te imponeren door zwaar aangezette gitaarriffs, inventief basspel en knallend drumwerk.

Haken – Fauna
Met Fauna komt het Britste gezelschap Haken met een dijk van een progressieve rockplaat op de proppen. Vol met melodieuze en mooi opgebouwde nummers.

SARRAM – Pa`thei Màthos
Stuwende kracht achter dit project is solo-artiest Valerio Marras. SARRAM is een mix van darkambient, postrock, soundscapes en een soms eigenzinnige stijl van ethereal voices. De uiterst donkere sfeer wordt versterkt door een uitgekiende mix van elektronica, cello, elektrische gitaar en zang.

House Of Shakira – XIT
Met XIT levert het Zweedse House Of Shakira een energieke rockplaat af. Heerlijke melodieuze hardrock die met typische AOR invloeden en een sterke zanger een uitstekend album vormen.

Dozer – Drifting in the Endless Void
Na vijftien jaar stilte keren de Zweden terug met een dijk van een stonerrock plaat. Drifting in the Endless Void laat horen dat de heren van Dozer het maken van goede muziek niet verleerd zijn.

Platen die ik niet gerecenseerd heb maar zeer de moeite waard zijn:
Crosses ††† Goodnight, God Bless, I Love U, Delete.
RiversideID.Entity
KloneMeanwhile

Concerten waar je bij had willen zijn:
Puscifer – 013 (Tilburg) 01/07/2023
Riverside, Soen (‘akoestisch’) en Rosalie Cunningham – Prognosis, Effenaar (Eindhoven) 16/04/2023
Einar Solberg, Soen en Iamthemorning – Prognosis, Effenaar (Eindhoven) 15/04/2023
Kamchatka, Deville en Psychonaut – Into the Void, Effenaar (Eindhoven) 28/01/2023
Architects en Sleep Token – Headbangers Parade, Mainstage (‘s-Hertogenbosch) 15/01/2023

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00