Home » Enemy Of Reality – Een interview met Steelianos Amoiridis

Enemy Of Reality – Een interview met Steelianos Amoiridis

door Edwin Knip
157 views 4 minuten leestijd

Het nieuwe album van de Griekse band Enemy Of Reality is een concept album over het verhaal van Arakhne. Hoe denkt de band over het nieuwe album?
Het nieuwe album is een concept-album, waarom heeft de band voor deze vorm gekozen?
Steelianos: Hallo, en bedankt voor dit interview. Er waren meerdere redenen eigenlijk, één daarvan is dat we het verhaal erg goed vonden. Daarnaast hadden we dit ook al geprobeerd met vier tracks, op het album Rejected Gods. Het hielp ons ook om onze muziek meer leven en drama te laten ‘ademen’. Ook houdt het een link tussen de nummers op het album en is het gemakkelijker om de muziek te laten evolueren en toch homogeen te blijven.
Schrijven jullie de nummers als band, of is er één persoon die het voortouw neemt?
Steelianos: We gooien allemaal onze ideeën op de tafel. Op het vorige album schreven Marianthe (toetsenist) en ik het grootste deel van de muziek. en ook Iliana (Tsakiraki) leverde haar aandeel. Daarnaast schrijft zij altijd haar eigen vocale melodieën, wat een essentieel onderdeel van onze identiteit is. Op het nieuwe album neemt Leonidas (Diamantopoulos) de plaats in van Marianthe, zodat hij en ik de belangrijkste bijdrages leveren voor de muziek, maar nog steeds draagt iedereen bij aan de composities. En we bespreken altijd of wie iets willen of niet. Zo is Thanos verantwoordelijk voor de teksten en zijn baslijnen, en Philip doet zijn ritmes op zijn manier.
Had je de hulp van de gastmuzikanten nou echt nodig of is het gewoon leuk dat ze meespelen op jullie album? Wat is de gedachte achter het vragen van gastmuzikanten om mee te doen op jouw album?
Steelianos: Hoewel het leuk en spannend, en niet te vergeten, eervol was dat ze mee wilden doen, is de waarheid dat hun rol nodig was om het beoogde eindresultaat te halen. We hadden behoefte aan Fabio’s krachtige en mooie stem voor de rol van Narcissus op Reflected, moesten we Chiara’s dramatische klassieke sopraan, en toch zoete stem voor de rol van Arakhne op Showdown en moesten we een basass oldschool solo voor Nouthetitis zoals uitgevoerd door Jeff Waters.
Het album duurt vijftig minuten, naar mijn mening kon je ook de dubbele hoeveeltijd tijd vullen met het vertellen van dit verhaal. Ben je dat met me eens?
Steelianos: Het is echt een kwestie van mening of perspectief. We konden slechts één nummer schrijven, of misschien zelfs een dubbel album om het verhaal te vertellen. Het hangt er van af hoe diep je in de psychologie van een karakter wilt graven. Voor ons voelde het in elk opzicht goed en volledig in deze volle vijftig minuten.
Is het eindresultaat het album geworden waar iedereen op hoopte?
Steelianos: Als je de band bedoelt, ja, inderdaad. We zijn allemaal heel blij met het resultaat, we hebben het beste van onszelf op dit moment geleverd. Wat de fans en de critici betreft, zij lijken er hetzelfde over te denken als wij. En dat maakt ons nog blijer, ha ha.
Wat zijn de favoriete nummers van de band op dit album?
Steelianos: We hebben allemaal verschillende favorieten, maar de voorkeur van het ene lied boven het andere is dermate klein, dat het verwaarloosbaar is. Zo kon ik je nu vertellen dat mijn favoriete track Afraid No More is, maar toen we Weakness Lies Within en Nouthetisis speelden, waren dit mijn favorieten voor dat moment. Of Reflected, of In Hiding, of A Gift Of Curse. Zo kan ik door gaan met het noemen van alle nummers van het album, en het voelt allemaal hetzelfde. Ik weet zeker dat de hele band er net zo over denkt.
Zal de band nog een keer live optreden in Nederland?
Steelianos: Het jaar 2016 loopt ten einde, dus dit jaar wordt het niet meer. We speelden afgelopen oktober in België op MFVF, waar we veel Nederlandse vrienden tegen kwamen. Maar we hopen dat we er in slagen om in 2017 ergens in Nederland te spelen. Dus als de lezers van Rockportaal ons willen zien en spreken, vraag het ons en onze promotors en wij gaan zorgen dat het lukt!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00