Home » Interview Katatonia: Het zou een schande zijn om geen headline-show te spelen

Interview Katatonia: Het zou een schande zijn om geen headline-show te spelen

door Ron Schoonwater
111 views 7 minuten leestijd

Katatonia - Presspic 2016 - webMet “The Fall Of Hearts” heeft Katatonia een van de briljante muziekparels van dit jaar uitgebracht. Een album die (nog) meer tijd vraagt dan andere platen van de band en zelfs tot op heden bij elke luisterbeurt verder groeit. Dit majesteuze album en het feit dat de band dit najaar live op verschillende podia staat gaf ons meer dan voldoende aanleiding de band een aantal vragen te stellen.
“The Fall Of Hearts” is de volgende stap in de evolutie van Katatonia. Het lijkt erop dat de muziek verschilt in details. Kun je ons vertellen wat de grootste veranderingen zijn in de (aanpak van de) muziek?
– Ik denk dat een belangrijk deel dat opvalt op het nieuwe album is hoe breed het ons verleden vertegenwoordigt . Ik heb al veel opmerkingen gelezen op Facebook hoe mensen oude invloeden in de twee nummers “Serein” en “Old Heart Falls” terughoren die we voorafgaand aan de release van het volledige album online hadden staan. Dit gezegd hebbende moet ik er aan toevoegen dat het nog steeds voelt als een verfrissend album en dat het geen kopie is van wat we eerder gedaan hebben. Het gaat niet zoals AC / DC worden wanneer zij een nieuw album uitbrengen.
Vergelijken we dit album met ‘Dead End Kings’ dan voelt het dat ‘The Fall Of Hearts’ meer tijd kost om te groeien. Het is waarschijnlijk een combinatie van de (meer dan ooit) progressieve rock / Tool-achtige invloeden gemengd met, piano / keyboard geluid zwaarder gitaar riffs / solo’s?
– Het kost inderdaad waarschijnlijk meer tijd voor mensen om het album te verteren en zoals je zegt, misschien zelfs meer tijd dan de eerdere albums. Ik denk dat dit alleen maar positief is, aangezien de albums die langzaam groeien voor mij nog steeds de albums zijn die ik vandaag luister.
Het indrukwekkende nummer ‘The Act Of Darkening’ op ‘Dead End Kings’ opende de deur naar een album met alternatieve rock / pop. Heb je ooit de behoefte gevoeld om een rustiger album op te nemen met nummers zoals deze? Komt er ooit een album op jullie naam of als een nevenproject dat kan worden omschreven als alternatieve pop?
‘The Act Of Darkening’ op DEK is echt mellow, maar toch ook een krachtig stuk. Ik denk niet dat het vergelijkbaar zal zijn met wat we de komende tijd zullen uitbrengen hoewel je er nog steeds elementen van kan herkennen in wat we nu doen. Het is voor de toekomst nog te ontvouwen of er ooit nog zoiets komt, maar op dit moment heb ik geen idee.
Katatonia - Fall Of Hearts - Medium Res Cover
Wat of wie inspireerden jullie tekstueel voor het nieuwe album?
– Het is nog steeds geïnspireerd door de donkere kanten van het leven en hoe de “achtbaan” op en neer kan gaan. Iedereen kent moeilijke momenten in het leven en kunnen zichzelf herkennen in de teksten. Veel mensen gaan door die moeilijke momenten en luisteren op dat soort momenten naar het melancholische geluid van Katatonia.
Hoe moeilijk of makkelijk was het voor jullie om je te concentreren op het schrijven van nieuwe muziek na de release van “Dethroned & Uncrowned”, het live-album / DVD “Sanctitude” en al het touren?
– Aangezien ik niet de songwriter ben in de groep kan ik niet echt een antwoord geven op de vraag, maar ik denk dat Anders en Jonas een ‘hell of a job’ deden. Zij jongleerden met verschillende dingen tegelijk. Op hetzelfde moment brachten ze het laatste album van Bloodbath uit en verzorgen ze veel optredens verzorgden voor dat laatste Bloodbath album. En daarmee maken ze death metal en dat is toch een heel andere tak van sport op het gebied van muziek.
Hoe hou je de hoge kwaliteit van de muziek in stand wanneer er zo veel veranderingen in de line-up zijn?
– Het is een kwestie van wie je mee laat spelen. Ik vind deze line-up, met de toevoeging van Daniel “Mojjo” Moilanen en nieuw aangeworven gitarist Roger Öjersson echt sterk. Beide zijn briljante muzikanten! Een ander ding is dat Anders en Jonas de nummers componeren. Kortom, zij creëren de kern van de muziek en wij voegen smaak en specerijen toe.
Zie je de veranderingen in jullie line-up als een kans om nieuwe invloeden in de muziek te krijgen of is het juist moeilijk door al deze veranderingen?
– Het kan beïnvloeden hoe je de muziek en nummers schrijft en dat is wat het in dit geval gedaan heeft. Mojjo is een snelle en technische drummer en dat laat hij horen op de nieuwe plaat. Zowel Anders en Jonas schreven enkele onderdelen die Daniel briljant uitvoerd.
In Nederland spelen jullie op de Epic Metal Fest in Tilburg op 1 oktober. Helaas headlinen jullie deze show niet (dat is Epica). Komt er een headlining show in Nederland of is er genoeg speeltijd op het Epic Metal Fest?
– Nederland is altijd goed geweest voor Katatonia en ik denk echt dat het een schande zou zijn om geen headline-show te spelen voor jullie. Ik weet niet wat leidde tot de beslissing om een festival te spelen in plaats van een club show, maar ik hoop dat de mensen net zo staan te popelen als anders om te komen en ons live te zien.
Katatonia_band
In de toekomst is Katatonia…
– Net zo geïnspireerd en gemotiveerd als altijd om de grenzen van hoe goed een album kan zijn op te rekken. Jonas en Anders spelen nooit op veilig en ze streven altijd naar iets beters dan ze eerder gedaan hebben.
Als je een festival zou organiseren, welke bands staan er dan?
Mijn antwoord daarop zou Dismember, Dismember en vooral Dismember zijn. Dat is een band die ik maar een keer gezien heb voordat ze besloten zichzelf op te heffen, en dat was de avond dat ze “Live Blasphemies” opnamen in de zaal Klubben in Stockholm 13 jaar geleden. Dus als ik kon kiezen, zouden zij spelen!

Als je moest kiezen tussen de richting van Paradise Lost (terug naar hun roots met zwaardere muziek) of Anathema (groeien tot toegankelijker progressieve rock) zou je kiezen en waarom?

– Ik zou de zwaardere element kiezen, zeker omdat het meer plezier geeft en de moeite waard is om live te spelen. En mijn muzikale smaak neigt meer naar het zware spul dan de meer rustigere muziek. Het ideale geluid is echter er ergens tussenin. Het is niet dat ik een drang voel of wens heb dat Katatonia zwaarder moet zijn.
Iets wat je altijd al wilde zeggen, maar nooit werd gevraagd.
– Ik noemde de Zweedse delicatesse “Tunnbrödsrulle” in een ander interview niet zo lang geleden. Dus als ik gevraagd wordt om te adviseren welk keukengerecht in Zweden je moet proberen dan is het dat. Het is de hemel in een broodje en het is net zo lekker tijdens een lunch, middag snack of na een zware nacht in de bar. Ik kan niet zeggen dat ik altijd gedroomd heb om deze vraag te krijgen, maar het is de moeite waard voor iedereen die een keer naar Zweden reist om hierover te weten haha!
http://katatonia.com/
[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/IIGBNc2nFZA?list=PLdtAahlfc_S1nQ7MN3pw6t2tw_aRQlUr3″]

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00