Home » King Buffalo – Effenaar (Eindhoven) 26/10/2023

King Buffalo – Effenaar (Eindhoven) 26/10/2023

door Maurice Tonies
427 views 5 minuten leestijd

Rockmuziek en Eindhoven is al jarenlang een goede match. Eindhoven Rockcity is dan ook de plek voor fijnproevers, voor liefhebbers van psychedelische rock, krautrock en stonerrock. En laten nou net deze stijlen vanavond op het menu staan in de Effenaar! Met twee sterke bands op de lineup belooft het een mooie avond te worden en zo denken vele muziekliefhebbers er ook over. Een mooi gevulde zaal wacht in spanning af…..

Wie aan stonerrock denkt zit al snel ergens in die alom bekende woestijn waar de Desert Rock vandaan komt. In Noorwegen is echter weinig woestijn te vinden en daarom heeft Slomosa hun stijl omgedoopt naar Toendrarock. Klinkt dat dan heel wat anders dan de Amerikaanse variant? Eigenlijk niet, maar toch weet Slomosa ons weldegelijk verrassen. Zo mogen uiteraard de versterkers heerlijk open, worden er groovy ritmes ingezet, maar is het vooral het heldere stemgeluid van frontman Benjamin wat veel aandacht trekt. De zanger vertelt vol trots dat het de eerste keer is dat ze in Eindhoven staan en met een opkomst zoals die van vanavond hoeft Slomosa ook niet te klagen. Zodra Slomosa het tempo wat opschroeft leeft het publiek in de Effenaar wat meer op. De hoofdjes knikken wat op en neer en vergapen we ons aan het technische spel van deze Noorse formatie. Noem het Toendrarock of Stonerrock, eigenlijk is er weinig verschil op te merken. Of zoals Slomosa het zelf bezingt in een uitgesponnen There Is Nothing New Under The Sun. Soms hoef je ook niet heel vernieuwend te zijn om een zaal drie kwartier te vermaken.

De Effenaar is dan ook muzikaal goed opgewarmd als King Buffalo rond de klok van kwart over negen hun intromuziek inzet. Even lijkt het alsof we naar de intro van Stranger Things luisteren, de muziek zou er prima bij passen. Hier zou daarna snel verandering inkomen, want King Buffalo trapt toch echt uit een ander vaatje. De heren uit Amerika zijn bezig met een flinke Europese tour en na eerdere bezoeken aan Leeuwarden, Deventer en Amsterdam is nu Eindhoven aan de beurt. De vele optredens van de band passen ook wel bij hun mentaliteit. Gedurende de pandemie presteerde de band het om in korte tijd drie albums uit te brengen. Nu de pandemie gelukkig alweer een tijdje achter ons ligt kan de band eindelijk al deze muziek aan ons voorstellen. King Buffalo trapt vanavond af met Silverfish en direct staat alles als een huis. Het geluid staat goed afgesteld en de muzikaliteit spat van het podium. Kennelijk staan er wat gitaristen in de zaal, want er wordt al druk besproken hoe deze heren het toch allemaal kunnen spelen. King Buffalo lijkt dan ook echt iets voor de fijnproever.

King Buffalo laat dan ook graag de muziek voor zich spreken. Er wordt nauwelijks een woord tegen het publiek gezegd, het blijft slechts bij “We are King Buffalo, we are from Rochester”. Ook zij zijn blij om voor het eerst hier in Eindhoven te komen spelen. Het draait bij King Buffalo dan ook niet echt om de spontaniteit van de heren, het draait om de muziek en wat schotelen ze ons toch heerlijke psychedelische rock voor. De begeleidende lichtshow doet ook nog eens extra duit in het zakje. Gebiologeerd kijkt iedereen dan ook naar de verrichtingen van de band. Zoals verwacht speelt King Buffalo veel nieuwe muziek, waarbij vooral het laatste album Regenerator de hofleverancier blijkt te zijn voor de setlist. King Buffalo wil overigens behoorlijk variëren qua setlists, geen avond is hetzelfde, wat zeer spreekt over de gedrevenheid van de band.

Op de laatste drie albums van King Buffalo bewijzen de heren dat ze ook verschillende stijlen zich meester hebben gemaakt en dit vanavond ook live kunnen waarmaken. Zo verslapt de aandacht dan ook zelden en veert de zaal met regelmaat weer op. De muziekliefhebber wordt dan ook rijkelijk geserveerd. Daarnaast zijn de psychedelische trips tot in perfectie uitgevoerd en dan is het helemaal niet erg als een live-uitvoering ietwat langer duurt. Zo heeft King Buffalo na iets meer dan een uur spelen nog maar zo’n acht nummers gespeeld als het laatste nummer Cerberus wordt ingezet. Met dit rockmonster wordt normaliter het optreden van King Buffalo afgesloten en is het vaak onzeker of de band daarna nog terugkeert voor een toegift. Het publiek blijft echter alsmaar juichen en na een paar minuten komt het verlossende antwoord. Ja! King Buffalo keert terug op het podium en met het spelen van Drinking From The River Rising klinken de laatste tonen van de Amerikanen in Eindhoven. Nogmaals klinkt er een groot applaus in de Effenaar en stiekem willen we nog wel wat meer. Wie weet keren de heren dan ook nog wel eens een keer toch naar Eindhoven Rockcity!

Foto’s met dank aan Paul Verhagen – Paul Verhagen Photography!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00