Home » Knife: We spelen allemaal heavy metal maar dan sneller

Knife: We spelen allemaal heavy metal maar dan sneller

door Jochem van der Steen
3,K views 5 minuten leestijd

Na de Duitse speed metal band Knife aanschouwd te hebben op Pitfest waren we erg enthousiast over ze. Ze brachten onlangs ook nog een sterk album uit. Reden genoeg om te praten met frontman Vince Nihil.

Ik heb begrepen dat jullie band zo’n beetje rond de lockdown is gestart. Dat was vast niet makkelijk?

We hadden nog geen shows gespeeld toen het nieuws kwam dat we allemaal thuis moesten blijven. We besloten dat als kans aan te pakken om gewoon hard aan alles te werken en een plan te maken. We wisten dat de lockdown toch een keer voorbij moest zijn. We hadden het geluk dat we bij onze release show met Vulture en Bütcher publiek mochten hebben. Er waren nog geen verwachtingen van ons, dus we konden ons mooi focussen op het ontwikkelen van de band.

Het logo van jullie is wel tof. Ik heb begrepen dat het door jou is ontworpen. Ben je een beetje kunstzinnig?

Nou, niet echt. De uiteindelijk versie is door een vriend op de computer gemaakt zodat alle lijnen strak zijn, maar ik heb het wel ontworpen ja. Ik tekende vroeger altijd al bandlogo’s op mijn schriften. Ik maakte vier eerste ontwerpen en ik geloof dat de tweede de versie is die we nu gebruiken. Het logo moest simpel zijn, goed leesbaar en uiteraard moest de ‘’i’’ wel een mes zijn. Ik ben geen kunstenaar en geen zanger, hahaha.

Ook jullie album artwork is cool. Jullie hebben een mooi terugkerend karakter ook op de albums, in het kielzog van Iron Maiden’s Eddie of Megadeth’s Vic Rattlehead.

Ja, die komt voort uit het artwork van onze eerste demo. Daar stond een foto op van mij met een mes en leren jasje. We besloten daar meer mee te doen en het meer detail te geven. Natuurlijk zie je het gezicht van hem niet, onze naamloze slasher. Ik vind het wel tof als er verwijzingen op album covers te vinden zijn naar eerder werk, dus we blijven hem gebruiken. Hij ziet er uit als iemand die graag naar Knife luistert. We hebben het wel eens over een naam gehad voor hem, maar voorlopig gaat hij naamloos door het leven. We zijn het er als band over eens dat het de sterfelijke broer is van de onsterfelijke, gezichtsloze krijger van het Manowar artwork. En omdat hij een gewone sterveling is, draagt hij niet de kleren van een krijger, maar gewoon spijkerstof en leer.

Jullie band lijkt helemaal uit het niets te komen. Ik heb nergens gelezen over jullie eerdere bands, maar jullie staan wel heel ervaren op het podium.

Onze drummer is sessiemuzikant geweest en zowel ik als onze bassist zaten in lokale bands die beïnvloed werden door bands als The Hellacopters en Gluecifer. We wilden echter meer de metal richting in, omdat we daar zelf veel naar luisterden. We hebben het niet over onze oude bands omdat we dat niet relevant vinden. Knife is gewoon een nieuwe band met oude mensen.

Er lijkt met het succes van bands als Midnight en Hellripper een speed metal revival te zijn?

Een beetje wel ja. We zijn allemaal bands die extreme, snelle en directe muziek spelen maar klinken allemaal anders. Midnight heeft vooral die Venom invloeden. Bütcher  heeft die Bathory invloeden. Wij gebruiken meer invloeden uit de punk. We spelen allemaal heavy metal maar dan sneller met mensen die niet echt kunnen zingen.

Welke nummers zijn tekenend voor jullie geluid?

Van de eerste plaat is dat Inside The Electric Church. Dat nummer combineert alles waar we voor staan. Een refrein met hooks, snelle maar niet te snelle riffs. Slayer en crust drums, Iron Maiden stukjes. Op het nieuwe album is dat Night Vision.

Waar komen jullie teksten vandaan?

Slasher films hebben ons zeker wel beïnvloed. Zo is de tekst van Night Vision beïnvloed door de scene dat Clarice Starling in Silence Of The Lambs de Buffalo Killer probeert te vangen, met die nachtkijker.

Ben je een fan van horror?

Nou, toevallig staat er in de fanzine die we leveren bij onze plaat een lijstje met onze favoriete horrorfilms. Toen ik jonger was keek ik grappige horrorfilms zoals Brain Dead en Evil Dead. Nu vind ik het vooral tof als een film een griezelige atmosfeer heeft. Dus minder schokkende momenten maar zo’n sfeer die zorgt dat je niet uit de film kunt ontsnappen, zoals bij The Shining of The Excorcist.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00