Home » Nervosa + Burning Witches – Willemeen (Arnhem) 11/08/2022

Nervosa + Burning Witches – Willemeen (Arnhem) 11/08/2022

door Jochem van der Steen
1,2K views 4 minuten leestijd

Nervosa en Burning Witches werden door de lockdowns gedwongen dit deel van de tour te verplaatsen. Maar nu is het dan zover en staan ze in het Arnhemse Willemeen. Het is zo heet en druk in de zaal dat je zowat brandend vlees kunt ruiken. Gelukkig dragen de meeste mensen zwart en worden de zweetplekken verborgen, maar als de armpjes omhoog gaan om de ‘’devil horns’’ te maken komt de walm je tegenmoet. Oftewel, ideale omstandigheden voor een wilde avond metal.
Hoewel eerder aangekondigd als tweede band van de avond start death/thrash formatie Nervosa de avond. Ik hoor later dat onderling de afspraak is dat ze met hun tourgenoten elke dag afwisselen wie wanneer speelt. Het is in ieder geval de perfecte opener om zeker te zijn dat de moshers nog voldoende energie in het lichaam hebben om los te gaan. Met name het heerschap in opvallend groen kostuum die zijn vrijgezellenfeestje viert katapulteert diverse andere bezoekers de zaal rond.
De nadruk op de setlist ligt natuurlijk op het meest recente album, Perpetual Chaos. Logisch, niet alleen vanwege de recentheid, maar ook omdat dit de enige plaat is van de huidige line-up. Zoals de meeste fans zullen weten vertrok een deel van Nervosa enige tijd terug en begonnen ze de band Crypta. Nu Diva Satánica de vocalen heeft overgenomen van bassist/vocalist Fernanda Lira zit er echter ook in de oudere nummers een nieuwe dynamiek. Niet gehinderd door een bas om de nek heeft Diva de kans nog iets meer de publieksinteractie op te zoeken en klinkt het allemaal ook net wat indrukwekkender. Met haar blik weet deze dame zonder moeite de zaal in te pakken, en laten we niet vergeten haar dance moves te noemen. Prika Amaral speelt de set vol concentratie, er zit dan ook behoorlijk wat gitaarvuurwerk in de nummers. Je zou bijna denken dat de band twee gitaristen heeft. Wanneer iets meer de power chords gespeeld worden heeft ze nog wel even de kans wat meer naar het publiek te kijken en haar tong uit te steken, Gene Simmons style. Bassist Mia Wallace (o.a. ex-Abbath) zweet peentjes en moet regelmatig even een handdoek er bij pakken om het zweet weg te vegen, maar dat weerhoud haar er niet van alles te geven. Dat invallend drummer Nanu Villalba niet aan de hitte bezwijkt achter haar drumstel is knap.
Als hoogtepuntjes noteer ik titelnummer Perpetual Chaos vanwege de groovende riffs en Rebel Soul. Het laatstgenoemde nummer is zo lekker rock ‘n’ roll dat het live uitstekende uit de verf komt, vooral in een klein zweterig zaaltje. De gastvocalen die we op het album op dit nummer aantreffen van Erik “AK” Knutson (Flotsam & Jetsam) worden hier niet eens gemist.
Het leuke voor Laura Guldenmond, vocalist van Burning Witches is natuurlijk dat ze voor eigen publiek speelt vanavond. Tussen alle Zwitserse bandleden is zij de enige Nederlandse. Er zijn dan ook flink wat vrienden en kennissen van haar in de zaal, zoals haar trotse ouders. Dat geeft het geheel een mooi, extra sfeertje. Aangezien de heavy metal van de band ook wat minder moshbaar is dan de opener is het ook wat rustiger in de zaal zelf en lijkt die meteen wat groter.
Laura overtuigt live. Zelden een stem gehoord die op het podium nog zoveel krachtiger weet te klinken dan op de plaat. Vooral The Witch Of The North klinkt werkelijk verbluffend. De setlist zit knap in elkaar waarbij er een goede mix is tussen de wat rustigere nummers en de nummers waar lekker de vuisten bij in de lucht kunnen zoals het anthem We Stand As One.
Laura weet het publiek als een echte heks te betoveren met haar mimiek en gebaren. Sowieso zit de podium presentatie uitstekend in elkaar. Vooral het spelplezier van gitarist Larissa Ernst is aanstekelijk. Neemt niet weg dat ook bassist Jeaninne Grob , gitarist Romana Kalkuhl en drummer Lala Frischknecht vol energie spelen en prima op elkaar ingespeeld zijn. Alle bandleden wisselen regelmatig van plaats op het podium zodat de dynamiek er in blijft zitten, maar ook zodat iedereen in de zaal elk bandlid goed kan zien en eventueel fotograferen. Die foto volgt natuurlijk na afsluiter met Burning Witches ook vanaf het podium met de hele band en publiek.
Ook na afloop nemen Nervosa en Burning Witches nog tijd om in de zaal rond te lopen zodat de fans een kiekje kunnen nemen met de heldinnen. Sympathieke dames in een sympathiek zaaltje.
 
Foto’s: Wendy Steenmans
 


,

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00