Home » Physical Graffiti – Effenaar (Eindhoven) 19/01/2019

Physical Graffiti – Effenaar (Eindhoven) 19/01/2019

door Maurice Tonies
278 views 4 minuten leestijd

Led Zeppelin-coverband Physical Graffiti bestaat al ruim 15 jaar en in die jaren hebben ze al op vele podia en festivals gestaan. Ze worden ook wel de Ultimate Led Zeppelin-Experience genoemd en deze extra titel schept hoge verwachtingen. De band speelt tijdens deze tour de albums Led Zeppelin I en Led Zeppelin II. Kent een uitverkochte kleine zaal van de Effenaar deze nummers?

We mogen de laatste tijd wel spreken van een grote opkomst van de tributebands. Overal wordt wel ergens in het land een ode gebracht aan grote helden. De muzikale nalatenschap van Led Zeppelin is ook anno 2019 een grote inspiratiebron voor veel muzikanten en ook de jeugd draagt de klassiekers van weleer een warm hart toe. Het is dan ook logisch dat de kleine zaal van de Effenaar niet alleen is gevuld met de fans die samen met de band zijn opgegroeid. Als de klok half negen heeft geslagen komen de heren het podium opgelopen.
Physical Graffiti speelt tijdens deze tour de albums Led Zeppelin I en Led Zeppelin II en doet dit in chronologische volgorde. De doorgewinterde fan weet dan ook exact welke nummers de revue zullen passeren, maar nog niet waartoe de band allemaal in staat is. Daar komt al heel snel verandering in, want vanaf het begin van Good Times Bad Times hoort het publiek dat het wel goed zit bij deze band. Zanger Andrew grijpt de toeschouwers meteen bij de strot met zijn geweldige stemgeluid. Hij swingt wat over het podium terwijl gitarist Daniel de een na andere strakke riff ten gehore brengt. Er hoeft dan ook geen twijfel te bestaan over het verloop van deze avond. Vooral niet als de gitarist ook de strijkstoksolo op Dazed And Confused tot een hoogtepunt tilt. Alles wordt dan ook uit de kast gehaald om de albums zo goed mogelijk te vertolken. Op Led Zeppelin I staan een aantal bluesnummers en zanger Andrew vraagt zich af waarom Eindhoven, wat wel pop-, metal- en doomfestivals kent, eigenlijk geen echte bluesfestivals kent. Zo blijkt maar dat de zanger goed op de hoogte is in welke plaats hij speelt. De zanger is een goede entertainer, maar vooral een erg sterke zanger.

Na de laatste klanken van How Many More Times wordt direct doorgegaan met het vertolken van Led Zeppelin II en iedereen weet dan ook meteen wat er gaat komen. De vuisten gaan de lucht in en iedereen brult mee op Whole Lotta Love. Met de sfeer zit het dan ook wel goed in Eindhoven en dat is te danken aan de topvorm van Physical Graffiti. Zo horen we hoe toetsenist Remco op de juiste moment een extra accent toevoegt aan de nummers en als stille kracht speelt bassist Dave zijn partijen. Bijna elke muzikant krijgt zo wel zijn moment om te stralen en nadat heel de zaal is losgegaan op Ramble On is het aan drummer Jan om te laten horen wat hij allemaal in huis heeft. Het drumsolo-epos Moby Dick prijkt op de setlist en terwijl de andere bandleden het podium verlaten mag hij zich aan dit meesterwerk wagen. En wat doet hij dit voortreffelijk! Pauken, trommels, niks is te gek en het is dan ook een spektakel om naar te kijken. Het publiek blijft dan ook juichen en aandachtig worden zijn verrichtingen gevolgd. De echte kenners weten thans dat ook Led Zeppelin II er bijna opzit.
Na het spelen van Bring It On Home is de band al zo’n twee uur aan het werk en voor het toegift zijn er nog een paar grote hits bewaard die niet op de eerder gespeelde albums staan. Zo mogen natuurlijk Stairway To Heaven en Kashmir niet ontbreken. We kunnen echter wel merken dat de band enigszins vermoeid begint te raken. Het is ook niet niks om twee uur op het podium te staan. Dat doet overigens een afbreuk aan deze avond, wat heeft Physical Graffiti er een geweldig optreden van gemaakt. De muziek van Led Zeppelin blijft op deze manier in leven en wie weet keren de heren de volgende keer terug naar Eindhoven om bijvoorbeeld Led Zeppelin III en Led Zeppelin IV te vertolken. Wie wil er niet zoals de titel zegt van de afsluitende track Rock And Roll?
Foto’s door Marc Koetse – Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00