Home » Pink Cream 69 – Headstrong klinkt voor mij veel krachtiger

Pink Cream 69 – Headstrong klinkt voor mij veel krachtiger

door Maurice van der Zalm
120 views 5 minuten leestijd

Afgelopen november werd het rockminnend publiek getrakteerd op het nieuwe album Headstrong van Pink Cream 69. Na drie decennia blijkt dat de heren van Pink Cream 69 nog altijd relevant zijn voor de (AOR) rockmuziek in de 21ste eeuw. Behalve een uitstekend album met tien nieuwe composities werd de luisteraar ook nog eens extra verwend met een liveregistratie. Zanger David Readman wilde voor Rockportaal naar aanleiding van de release wel wat vragen beantwoorden.
Allereerst wil ik je feliciteren met het nieuwe album. Hoe zijn de reacties op het nieuwe album?
David: Ik moet je zeggen dat de reacties sinds het uitbrengen van het album afgelopen november heel goed zijn. Bij het opnemen van het album was het ook onze bedoeling om een goed album neer te zetten en het blijkt dat anderen het met ons eens zijn. We zijn net terug van de Monsters Of Rock Cruise in Miami, waar we onder meer speelden met Queensrÿche, Steve Harris, Y & T, Tesla en Thunder. Voor ons zegt dat al genoeg.
Het nieuwe album Headstrong is het album waar we allemaal op zaten te wachten. Hoe belangrijk is Pink Cream 69 voor jou na dertig jaar.
David: De band Pink Cream 69 zorgde er in 1994 voor dat ik naar Duitsland kwam. Sindsdien is Pink Cream 69 voor mij dan ook de basis  en is en blijft heel belangrijk voor mij. Het is ook niet mogelijk om de afgelopen 24 jaar zomaar ‘weg te gooien’.
Hoe zit het dan met de andere projecten?
David: Naast Pink Cream 69 ben ik inderdaad betrokken bij verschillende andere projecten. Het werken bij andere projecten is gewoon anders, maar aan de andere kant is het voor mij ook belangrijk om te doen. Het geeft je de mogelijkheid om andere wegen te bewandelen en om samen te werken met andere muzikanten dan de jongens van Pink Cream 69. Daarbij zorgt het ervoor dat je op een andere manier beïnvloed wordt wat betreft het schrijven van nieuw materiaal en de manier waarop ik zing.
Is er dan nog wel genoeg vrije tijd over?
David: Oh ja hoor. Ik heb naast het werken met Pink Cream 69 en de andere projecten nog genoeg vrije tijd over. Ik moet je alleen wel zeggen dat ik in de vrije tijd die ik heb, veelal toch gewoon met muziek bezig ben hoor.
Terug bij Pink Cream 69 is dan een soort thuiskomen. Hoe zou je de relatie met de andere bandleden willen omschrijven?
David: De sfeer en de verstandhouding is gewoon goed. Het is heel prettig om met de jongens samen te werken aan het nieuwe album. Natuurlijk hebben we, zoals iedereen, onze ups en downs, maar zo werkt het nu eenmaal. Zeker wanneer er geld bij betrokken is..
Het publiek moest wel wat geduld hebben. Het heeft vier jaar geduurd voordat Headstrong uitkwam. Hoe beginnen jullie eigenlijk aan een nieuw album?
David: Het is niet zo dat het nieuwe materiaal allemaal in de laatste periode geschreven is. Ik denk dat de composities op het album de afgelopen tien jaar verzonnen, verzameld en geschreven zijn. We verzamelen continu allerlei composities, fragmenten en ideeën. Sommige van deze composities halen het album wel en sommigen hebben het dit keer niet gehaald. En soms is het heel vers. De compositie Bloodsucker bijvoorbeeld is een compositie die heel erg nieuw is en meteen het album haalde.
Wordt er dan nog rekening gehouden met jouw manier van zingen?

David: In alle gevallen hebben ze mijn manier van zingen altijd in het achterhoofd wanneer er nieuw materiaal wordt aangeleverd. En misschien verwacht je het niet maar wanneer ik er niet ben of wanneer Dennis (Ward) muziek opneemt zingt hij de voorlopige zang eerst zelf in omdat hij toch wel eenzelfde bereik heeft.
Wanneer ik titels zie als We Bow To None en Unite And Divide kan ik me niet aan het idee onttrekken dat de toestanden in de wereld als inspiratiebron aanwezig zijn.
David: Dat is in bepaalde mate zeker zo. We zijn onderdeel van de wereld en zien ook iedere dag wat er zich afspeelt in de wereld. We zijn bij Pink Cream 69 echter geen politieke band met bepaalde standpunten. Maar we kunnen er niet omheen dat bepaalde onderwerpen zeker in onze teksten terugkomen.
Er zijn op het album zeker elementen uit het AOR genre. Waar liggen de invloeden?
David: Je kunt, zeker wanneer je onze eerdere album beluistert zeker heel veel composities classificeren in het AOR genre. Voor mij is het album Headstrong minder AOR dan ons vorige werk. Headstrong klinkt voor mij veel krachtiger dan wat we eerder hebben gemaakt. Zelf ben en blijf liefhebber van de muziek van Led Zeppelin en andere muziek uit de jaren zeventig.
Naast het reguliere album is er ook een cd met live-opnames. Erg leuk. Mag ik dat zien als een cadeautje van de band?
David: Ja hoor, je kunt het gerust zien als een cadeautje voor iedereen die het album koopt. Het biedt iets extra’s voor de oudere fans, maar de nieuwere fans biedt het een doorkijkje van wat Pink Cream 69 tot dusver heeft gerealiseerd.
Naast Pink Cream 69 zijn er ook albums van Almanac en Panorama uitgekomen. Is er nog een kans dat we jullie zien dit jaar?
David: Ja, we zijn al plannen aan het maken om de komende jaren het materiaal live te gaan vertolken op de podia. Voor Nederland is het nog even afwachten, maar we weten nu al wel dat we in maart samen met de Pretty Maids in Duitsland en Frankrijk gaan spelen. Wie weet hoe het verder uit gaat pakken in Europa.
foto’s: Julia Braun Rising Arts

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00