Home » Spoil Engine (Iris Goessens) – Het moet knallen en overkomen op een festivalweide

Spoil Engine (Iris Goessens) – Het moet knallen en overkomen op een festivalweide

door Maurice van der Zalm
370 views 7 minuten leestijd

Op 5 mei brengt Spoil Engine het album Stormsleeper op de markt. Voor de ‘kenners’ onder ons, gaat er een belletje rinkelen, want de termen Spoil Engine en Stormsleeper waren in het verleden al eerder met elkaar verbonden. De EP met de gelijknamige naam die Spoil Engine eerder op de markt bracht is nu aangevuld met vier nieuwe nummers en wordt onder de vlag van Arising Empire de wereld ingeslingerd. Dat het de band weer voor de wind gaat, heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat Iris Goessens sinds 2015 aan de bezetting is toegevoegd. Een dame met een strot als een betonmolen, maar die tevens beschikt over een ragfijn geluid en naast haar werk bij Spoil Engine tegenwoordig ook zangles geeft in Maastricht.
De nieuwe release is aanleiding om de band een paar vragen te stellen.
Iris is sinds 2015 bij de band. Wat heeft haar toevoeging aan de bezetting opgeleverd voor Spoil Engine?
Gaze: Toen de batterijen van vorige zanger Niek inderdaad wat metaalmoeheid vertoonden hebben we onderling, in volle samenspraak, een einde gemaakt aan onze toch wel mooie samenwerking. We zijn daarna gestart met een 10-tal live audities, afkomstig uit een 40-tal demo inzendingen. Een 2-tal Nederlanders waren echt goed, maar nooit het volledige plaatje. Dus zijn we zelf de Belgische en Nederlandse scene beginnen af te scannen. Tot we plots op Iris botsten via haar voormalige bandje Drunken Dreams. Een week later stond ze bij ons in de studio en BAM! Alles kapot. De screams, de grunts, de cleans, alles was er. En de nodige X-factor uiteraard. Iris doet nu eenmaal geen pijn aan de ogen… Met haar stembereik kunnen we nu breder gaan in songwriting dus het speelveld ligt volledig open.
Op het album staan al zes nummers van de gelijknamige EP. Wie kwam op het idee om er een volwaardig album van te maken?
Iris: De EP hebben we in de Benelux gepresenteerd. Gaze had op dat moment al een lange tijd contact met Jaap van Nuclear Blast. Eigenlijk al sinds de Antimatter plaat. Toen wij getekend werden, was al duidelijk dat we een full album moesten maken van de plaat. De 6 “oude” nummers waren prima en nog niet Europees/wereldwijd gepromoot. Zowel wij als het label zagen het zitten om er een full album van te maken.
Het was ongelooflijk dat jullie bij de release van de EP nog geen contract hadden. Nu zitten jullie bij Arising Empire. Hoe is dat zo gelopen?
Iris: Met de nieuwe line-up moesten we ons natuurlijk weer even bewijzen. We hadden ook niks anders verwacht. Iedereen was nieuwsgierig welke kant het op zou gaan. Dat we in de gaten werden gehouden was wel al duidelijk.Wat is er daardoor veranderd voor jullie?
Iris: Het gaat er een stap professioneler aan toe nu. Onze promotie wordt Europees opgezet en het team van Arising Empire/Nuclear Blast zit er flink achter. Internationaal touren was ons doel voor 2017 en dat komt  helemaal goed. In juli vertrekken we met Prong en in het najaar gaan we nog een keer.
Zijn de vier extra nummers voor het album geschreven of lag er nog wat op de plank?
Iris: Er lagen nog geen nummers die al volledig af waren. De riff van Doomed To Die lag er al, maar we waren nog niet tot een versie gekomen waar we 100% tevreden mee waren. De andere 3 nieuwe songs zijn we helemaal vanaf 0 beginnen schrijven. Net als bij ons vorige proces hebben we hier veel tijd in gestoken en waren er meerdere nummers kanshebbers om de plaat te halen, maar we hebben de beste eruit gepikt.
Hoe zijn jullie te werk gegaan betreffende de nieuwe nummers?
Iris: Hetzelfde als bij de EP nummers. Bart (Bart Vandeportaele | guitars)of Gaze (Steven ‘gaze’ Sanders| lead guitars) doet een demo voorzet , soms een volledig nummer of een riff, en dan ga ik er thuis mee aan de slag. We sturen dan over en weer en als de song ver staat, nemen we die mee het repetitiekot in. Tijdens dit proces heeft iedereen inspraak. De finale drums en bass worden later toegevoegd . We zitten met allemaal individueel sterke muzikanten in de band. Dus ieder doet zijn stuk.
Hebben jullie nog een regel binnen de band over hoe een nummer moet klinken?
Iris: Het moet knallen en overkomen op een festivalweide. Dat is ons doel. We proberen onze nummers breed te laten klinken zonder de heavyness te verliezen.
Waar verwijst de titel Stormsleeper naar?
Iris: Een stormsleeper is een persoon die ondanks dat er een storm bezig is (in de wereld, in zichzelf, of op een ander vlak) er voor kiest om zijn/haar ogen te sluiten in plaats van de confrontatie aan te gaan en de waarheid onder ogen te zien. Dit gebeurt veel.. wat doodzonde is want zo kom je nooit tot groei en/of volledig potentieel.
Wat kun je zeggen over het nieuwe nummer Doomed To Die?
Iris: We hebben wel een tijdje met dit nummer geworsteld. Sommige songs schrijven zichzelf bijna,. maar hier hebben we veel versies van gehad. Zelfs met de videoclip hebben we verschillende concepten bedacht. We hadden allemaal het gevoel dat het een song was om keihard te draaien in je auto. Dit hebben we dus uiteraard in de video gestopt. We hadden geen zin in een standaard metal clip, dus via die weg zijn we op het idee gekomen om dansers toe te voegen. Wij hebben in de band allemaal de ballen verstand van dansen.. dus dat deel hebben we compleet uit handen gegeven. Voor de dans crew stukken hebben we choreograaf Tobias Sanders gevraagd. Hij durfde de uitdaging aan, dus zijn we ervoor gegaan.

Voor mij is Disconnect een nummer waar ik enorm van kan genieten. Waar word jij warm van bij het horen van het album?
Iris: Ik luister hem zelf alleen als ik extreem goed gezind ben. Dan ben ik vooral trots op wat we als team hebben kunnen neerzetten. Als dat niet het geval is luister ik zelf vooral nog altijd kritisch. Als muzikant kan je extreem blijven neuzelen op alles wat beter had gekund of wat je nu anders zou doen. Als ik moet kiezen ga ik denk ik voor Singing Sirens. Misschien wat raar om het softste nummer van het album te kiezen, maar ik houd ontzettend van een duistere sfeer. Dat zit daar voor mijn gevoel het meeste in.
Het artwork voor het album is totaal anders dan het artwork van de EP. Wat wil de albumhoes ons vertellen?
Iris: De nieuwe albumhoes moest knallen. We zijn voor het Wastelands/Mad Max concept gegaan. Een vernielde post apocalyptische wereld waar we in terecht zouden kunnen komen als wij het als mensheid verkloten.
Wat zijn de plannen voor de toekomst?
Iris: In Juli vertrekken we op tour met Prong en in het najaar gaan we nog een keer. Daar kijken we op dit moment erg naar uit. Who knows waar het heen gaat als de CD uit komt. Wij pakken onze kansen zodra we kunnen!
Rest mij nog om jullie te bedanken voor het beantwoorden van alle vragen en veel succes met de release van Stormsleeper.
Iris: jullie bedankt!!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00