Home » Sziget festival 2013 – Dag -1/0 – Budapest (Hongarije)

Sziget festival 2013 – Dag -1/0 – Budapest (Hongarije)

door rob@rockportaal.nl
204 views 5 minuten leestijd

Sziget festival 2013Sziget betekent eiland. In het Hongaars. Sziget festival betekend feest. In iedere taal. Van maandag 5 augustus tot en met zondag 12 augustus was Obudai-sziget wederom the place to be voor ruim 362.000 Szitizens – zoals de organisatie het zo mooi verwoord – verdeeld over meer dan 50 nationaliteiten. Zeven dagen lang, 24 uur per dag. Rond de 1000 artiesten geven acte de presence op een van de tientallen podia verdeeld over het immense eiland. Duizelingwekkende statistieken. Staat dat echter garant voor een geweldige festival ervaring? Rockportaal was er in 2013 wederom bij, en kan deze vraag enkel met een volmondig “Ja!” beantwoorden.
‘Island of freedom’ betrof de officiële ondertitel van het Sziget festival. De organisatie gaat er prat op dat iedere bezoeker zich een week lang kan uitleven op de manier hoe hij of zij blieft. Dit is een van de grote aantrekkingskrachten van het festival. Van heinde en verre reizen mensen af naar Budapest om een week lang te kunnen ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Is het echt zo vrij als de organisatie laat geloven? Wederom “Ja!”. De organisatie kende dit jaar echter geen makkelijke aanloop naar het Sziget festival: Budapest werd enkele weken vooraf geteisterd door overstromingen, het muzikale programma was dit jaar op de grote podia verre van optimaal (met name de Pop/Rock mainstage bood niet de gewenste headliners), de kaartverkoop viel vooraf fiks tegen en als klap op de vuurpijl werd er bijna  een regel opgelegd welke de verkoop van tabak op het eiland zou verbieden. Gelukkig zag de gemeente op tijd in dat een dergelijke regel geen haalbare kaart betreft. Al met al voldoende problemen vooraf.
Hoewel ieder festival logischerwijs niet uitkomt onder bepaalde reguleringen vanuit de overheid, doet de organisatie uitstekend haar best om de bezoeker hier zo min mogelijk van te laten merken. De steeds strenger wordende geluid restricties worden afgevangen door het programma op de main stage ‘slechts’ tot 23.00 door te laten gaan. Op het moment dat dit is afgelopen knalt direct geluid uit de podia die de main stage omringen, waardoor de bezoeker er weinig van merkt. Een ander opvallend kenmerk betreft de camping. Die is er geen! Bezoekers zijn vrij om de tent letterlijk overal op te zetten. Tel daarnaast de vele attracties zoals bungeejumping, de Axe space catapult of de Sziget Eye (een 60 meter hoog reuzenrad) daarbij op, voeg er een Sziget beach, gevarieerd sportprogramma en vele kunst werken en toneel uitvoeringen aan toe, en je waant jezelf als bezoeker zeven dagen lang op een manisch muzikaal pretpark wat zijn gelijke niet kent.
Traditiegetrouw zijn de -1 en 0 dagen (maandag en dinsdag) qua programmering magerder dan de vijf overige dagen. Enkele podia zijn geheel gesloten, en andere bieden een geminimaliseerde programmering. Deze eerste twee dagen is het festival nog lang niet zo druk bezocht. De toch al aanwezige bezoekers worden specifieke thema dagen aangeboden. Zo betrof de maandag dit jaar een eerbetoon aan de Hongaarse singer songwriter Cipo. De Hungarian Stage betrof – onder de noemer ‘Youropen International Talent Contest’ – twee dagen lang het domein van up and coming bands uit heel Europa. Vanuit diverse landen werden vooraf wedstrijden gehouden met als hoofdprijs een plekje op het Sziget festival. Hier ziet Rockportaal ook de eerste bands van het festival hun kunstje vertonen.
Dinsdagavond rond de klok van 18.00 maken we kennis met de Portugese band Ash is a Robot. (post-)hardcore en punk is wat de klok slaat. Dit samen met een behoorlijk energieke zanger die het beklimmen van de speaker stacks niet schuwt, zorgt de eerste paar nummers voor een aanvaardbare en vermakelijke show. Het minimaal aanwezige publiek gelooft het echter wel na een paar nummers, en wij kunnen ze het niet kwalijk nemen. De nummers getuigen van weinig inventiviteit en muzikaal komen diverse leden van de band te kort. Met een in september uitkomend nieuw album zullen ze op Sziget weinig nieuwe zieltjes hebben gewonnen. Een matige uitvoering van Refused’s Rather be Dead zorgt er wellicht voor dat ze enkele zieltjes verliezen.
Hoe anders is het een half uur later! 3FM is zo lief geweest om de heren van KinKobra naar Sziget te sturen en ze direct op een behoorlijk schappelijk tijdstip te laten optreden (19:00). De tent is inmiddels goed gevuld en het moge duidelijk zijn dat ze de promotionele zaken goed op orde hebben. De set begint ingetogen met I’ll Die 4 Thin om het publiek te laten ‘wennen’. Langzaam wordt er opgebouwd naar de stevigere nummers uit het repertoire. Wat volgt is een mooi staaltje Nederlandse samenhorigheid. Van voor naar achter en van links naar rechts staat het publiek met armen in de lucht mee te springen en uit volle borst mee te zingen. Alsof de band op een willekeurig Nederlands festival staat! Het geluk kan KinKobra (en het aanwezige publiek) niet op als blijkt dat de band erna is uitgevallen, en de heren een half uur extra speeltijd krijgen. Men laat zien dat covers wel degelijk goed uitgevoerd kunnen worden en trakteert het aanwezige publiek ook nog eens op gratis cd’s. Een strakke en slimme opbouw in de set, een sterk repertoire op zowel ingetogen als opzwepend gebied en slimme marketing maakt van KinKobra een naam om te onthouden. Deze heren zijn overduidelijk klaar voor de volgende stap!
Later op de avond wagen we ons kortstondig aan Bingo Players. Een aantal populaire plaatjes vloeiend in elkaar over laten lopen blijkt hetgeen waarin dit Nederlandse DJ- en producers duo in uitblinkt. Wij vragen onszelf af waarom de Arena tent uitpuilt met zo’n 20.000 mensen, maar een onmiskenbaar groot feest is het in ieder geval wel.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00