Home » The Gaslight Anthem – Heineken Music Hall (Amsterdam) – 15/11/2014

The Gaslight Anthem – Heineken Music Hall (Amsterdam) – 15/11/2014

door marvin@rockportaal.nl
288 views 4 minuten leestijd

gaslight3Op het affiche van de Heineken Music Hall staat op vijftien november ‘The Gaslight Anthem’ op het programma. Rockportaal mag bij een concert van deze heren uiteraard niet ontbreken. De rockers uit New Jersey hebben afgelopen zomer hun vijfde studioalbum ‘Get Hurt’ uitgebracht en deze tour is ter promotie daarvan. Het album is naar eigen zeggen anders dan de voorgaande albums. We zullen het meemaken aangezien de kans erg groot is dat we veel nieuwe nummers te horen gaan krijgen.
We komen binnen nadat Bayside hun kunsten vertoond heeft. De zaal is niet helemaal gevuld wat, indien er sprake is van twee voorprogramma’s, niet verwondelijk is. Brian Fallon en zijn maatjes hebben Bayside (uit Queens, New York) en Deer Tick (Providence, Rhode Island) meegenomen. Deer Tick speelt een mix van folk, blues en rock die prima te pruimen is én bovendien goed past bij de hoofdact. Ook dat is wel eens andere koek bij bepaalde concerten. Na drie kwartier verdwijnen de mannen en wordt het podium klaargemaakt voor The Gaslight Anthem.
Als de klok bijna op half tien staat komen de zonen van Springsteen op. De zaal zit inmiddels goed vol als de Amerikanen aftrappen met het openingsnummer ‘Stay Vicious’ van hun nieuwe plaat ‘Get Hurt’. De rauwe klanken zetten de zaal direct in vuur en vlam. Als dit een voorbode is dan zal de avond ons nog veel goeds gaan brengen. Na drie nummers neemt Brian even de tijd om een praatje te maken naar aanleiding van de bloemen die op het podium worden gegooid. Er wordt wat gegrapt om daarna aan te geven dat ze weinig gaan praten maar vooral muziek gaan spelen, want daar komen we voor. Hij heeft gelijk.
gaslight2Zoals verwacht worden er veel (maar liefst acht!) nummers, waaronder ook het titelnummer, van het nieuwe album gespeeld. Doordat de nummers erg energiek en over het algemeen aan de korte kant zijn is er geen mogelijkheid om ergens gedurende deze achtbaan in te dutten. The Gaslight Anthem geeft vol gas en doet niet aan concessies. Nergens wordt er afgeraffeld en de inzet is meer dan honderd procent. Naast het meest recente album zijn ook de overige albums goed vertegenwoordigd. Echter moet ik helaas constateren dat er van ‘American Slang’ (mijn ‘late’ kennismaking met de band) alleen het titelnummer gespeeld wordt.
Ergens halverwege het optreden vond iemand het nodig om zijn schoen, en daarna nog eens de andere, op het podium te gooien. De onverlaat werd op grappige wijze (Where you from? From Dublin? You are going to walk by one foot? You live in Dublin? We are in Amsterdam!) door Brian op zijn plek gezet. Na dit akkefietje kreeg de man wel de belofte dat hij zijn schoenen terug zou krijgen. Helaas vond dezelfde man het nodig om stennis te schoppen waardoor de frontman het nummer ‘1930’ stillegde om de persoon in kwestie toe te spreken wat duidelijk tot bonuspunten leidde voor de zanger die al weinig tot niets fout kan doen.
gaslight1Na eenentwintig nummers wordt Brian gemaand dat het bijna tijd is en ook hierop op gepaste wijze reageert met ‘two more songs, two! What’s this, this look like a L. Two! Two more songs!. En die krijgt het publiek in de vorm van ‘We’re Getting A Divorce, You Keep The Diner’ en ‘The Backseat’. De rockers spelen de tent plat maar ik zou in plaats van twee voorprogramma’s mee te nemen toch ervoor kiezen mijn eigen playlist uit te breiden. Aan de andere kant is er geen enkel reden tot klagen met een optreden van drieëntwintig nummers! 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00