Home » Think Of A New Kind – Ik zou zelfs willen zeggen dat we nu als dertiger banger zijn dan dat we waren in onze tienerjaren

Think Of A New Kind – Ik zou zelfs willen zeggen dat we nu als dertiger banger zijn dan dat we waren in onze tienerjaren

door Maurice van der Zalm
120 views 9 minuten leestijd

“We know Death may come, but ideals will remain.” Het centrale thema op het nieuwe en vierde album van Think Of A New Kind (voorheen ook bekend als T.A.N.K.). Het nieuwe album is een ambitieus concept album dat verhaalt over een post-apocalyptische wereld waarin corrupte bedrijven en overheden in de chaos duiken en het leven (proberen te) beheersen. Ruimte voor creativiteit en/of intellect is nihil, maar er zullen altijd mensen/groepen zijn die de idealen van een vonk voorzien om de tegenbeweging te ontbranden en waarin superhelden een mooie rol spelen. Een fictieve wereld die niet altijd ver weg staat van de maatschappij om ons heen. Deze inleiding uit mijn review maakte me nieuwsgierig naar de achtergronden van het album van Think Of A New Kind. De band was zo vriendelijk om mijn vragen uitgebreid te beantwoorden in het volgende interview.
 
Sinds een aantal maanden gaan er twee vragen door mijn hoofd. De eerste vraag is waarom het toch vijf jaar na Symbiosis heeft geduurd voordat het nieuwe album uit is gekomen?
Eigenlijk was het album in januari 2018 al helemaal opgenomen. Het zou ook eerder uitgebracht kunnen worden, maar de omstandigheden waren niet goed genoeg en we wilden het album wel uitbrengen onder de meest mogelijke positieve omstandigheden. We hebben discussies gehad met diverse Amerikaanse agents die heel geïnteresseerd waren om met ons samen te werken na onze tour met Soilwork. Maar uiteindelijk is het allemaal niets geworden en waren we een hoop tijd verloren. Het heeft heel lang geduurd en was ook aardig frustrerend totdat we eindelijk een deal konden sluiten met Verycords, die ons weer verder hebben geholpen met het ontwikkelen en uitwerken van het concept van het album.
En dan de tweede vraag. We kennen de band als T.A.N.K. Jullie maken nu gebruik van de naam Think Of A New Kind (waar T.A.N.K. ook eigenlijk voor staat). Hoe zijn jullie tot dit besluit gekomen?
Het nieuwe album Ideals Will Remain komt met een aantal significante veranderingen. Allereerst hebben we dus het nieuwe label, het album is uitgewerkt als nieuw concept, er is een nieuw logo en dus ook een (bijna) nieuwe naam. Maar zoals je al zegt. Think Of A New Kind is altijd al onze naam geweest. We hebben nu alleen het acroniem verwijderd om zo het accent meer op onze volledige naam te kunnen richten. Zodoende kunnen we onze identiteit beter uitdragen en ligt het accent op een nieuw tijdperk voor de band.
Het nieuwe album Ideals Will Remain is een conceptalbum. Was het altijd al een wens van jullie om een conceptalbum temaken?
Absoluut. We hadden een discussie waarin iedereen kon zeggen wat ze wilden uitdragen op het nieuwe album. Hieruit kwamen de algemene ideeën: De wens om niet stil te blijven staan met de ‘zinkende’ wereld voor ons of de wens om het Franse erfgoed en de revolutionaire geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Dit zou dan allemaal gebeuren in een fictief universum. Na verloop van tijd werd het concept steeds meer zichtbaar, zeker toen we gingen werken aan het visuele aspect met onze grafische artiest Ludovic Cordelières (aka Rusalka Design).
We hebben elkaar in 2012 ook al gesproken. Toen waren jullie heel bezorgd over de wereld en de domheid van het menselijke ras. Je hebt toen ook gezegd dat spelen in een band je de gelegenheid gaf om je idealen uit te kunnen schreeuwen. Is er iets veranderd in de wereld sindsdien?
Eigenlijk niet, helaas. Ik denk dat we een duidelijker idee hebben van wat ons gek maakt en wat we eraan zouden kunnen doen. Het lijkt erop dat de mens de getuige is van een ‘vallende’ wereld/maatschappij maar niet in staat zijn om de fouten die gemaakt zijn weer recht te kunnen zetten of dingen te veranderen. Dat is trouwens ook het onderwerp van de compositie Last Days Of Deception.
En waar maak je je dan het meest druk over in de wereld?
Ik denk dat één van de grootste problemen is het gebrek aan duidelijke communicatie, onderwijs en de daaruit voortvloeiende misverstanden. Het wordt hoe langer hoe moeilijker om een ‘open mind’ te houden, om in staat te zijn om oordelen goed te interpreteren of om iemand die anders denkt goed te begrijpen. Dat is het paradox in onze modern beschaving. We kunnen letterlijk met iedereen op de wereld in een paar seconden een gesprek beginnen maar we zijn nog altijd aan het uitvechten wie nu eigenlijk de baas/koning van het hele speelveld is….
Nu ik wat ouder wordt merk ik dat ik het niet eens zo moeilijk vind dat ik wat kracht verlies of minder gezond ben. Voor mij is het met het ouder worden vooral moeilijk om mijn idealen te behouden in een wereld vol fraude, corrupte overheden en bedrijven. Kun jij je daarmee identificeren?
Absolluut. Ik zou zelfs willen zeggen dat we nu als dertiger banger zijn dan dat we waren in onze tienerjaren. We hebben nu genoeg gereedschappen in handen om hierover te leren en te bemerken in wat voor een vreselijke wereld we leven.
Het album Ideals Will Remain is op het eerste gezicht een verhaal over avonturen en over superhelden. Het is fictie. Zijn er ook nog overeenkomsten met de ‘echte’ wereld?
Laat me je eens wat vertellen over het concept van het album. Het is een denkbeeldige samenleving geïnspireerd door een popcultuur en post-apocalyptische science-fiction waar grote bedrijven/internationals, corrupte overheden en extremistische groeperingnen samen zijn gekomen onder de vlag van de The Entropy die een maatschappij heeft gevestigd met een klimaat vol terreur en waar alle vormen van creativiteit en cultureel protest streng verboden zijn.
Om dit tegen te gaan is er een groep rebellen die zichzelf The Essence noemt. Zij hebben besloten om op te staan en te strijden tegen deze waanzin. Ze werken in de schaduw om de verloren ‘zielen’ te verenigen en hen klaar te maken voor de strijd, lerende van de lessen die in het verleden gemaakt zijn. Als stem van The Essence is Think Of A New Kind proberende om de hoop levend te houden en de weerstand flink op te bouwen.
Nou, gebaseerd op wat ik je heb verteld. Vertel mij dan maar of er vergelijkingen zijn met onze echte wereld (haha)
Nu je het concept hebt is het een volgende stap naar het verhaal op het album. Je moet hiervoor informative zoeken op/in het hele album: in de teksten, in de tekeningen in het boekje, het stripboek en video’s. The Pledge was de eerste video die we maakten maar ze zijn van plan om er binnenkort weer een te schieten om zo de geheimen van het verhaal nog verder te onthullen.
In het verhaal kom ik EVE tegen. Wie of wat is EVE?
In dit universum is EVE een legendarisch artefact dat beschouwd kan worden al seen een gigantische bron van wijsheid. Maar het is verdwenen en hoewel we niet echt weten of het ook echt bestaat is het wel een echt symbool van hoop voor The Essence. Er wordt namelijk geloofd dat EVE de oplossing bevat om een einde te make naan The Entropy, misschien wel voor eeuwig….
Daarbij is het ook de naam van een instrumentale interlude op het album. Het wat luchtige, verlichtende thema van dit stuk zorgt ervoor dat het tweede deel van het album zich openbaart. Dit tweede gedeelte is minder donker dan het eerste stuk en bevat wat kleine hoop voor de toekomst.
De teksten op het album Spasms Of Upheaval waren aardig donker van aard maar aan de andere kant ook heel positief. Is dit hetzelfe op Ideals Will Remain?
Nou, ik moet zeggen dat de teksen aardig pessimistisch zijn. Maar ik wil niet alleen een fatalistische kijk op onze wereld schetsen. Daarom speelt het zich ook af in een fictief universum, waar we een voorstelling kunnen maken van onze bronnen op hoop, zoals superhelden, legendarische artefacten, superschurken om te verslaan…..en nog belangrijker: mensen die zich verenigen gesteund door hun idealen en klaar om daar ook voor te vechten. Dus, ook wanneer we niet beschikken over superkrachten, zijn we toch in staat om onze idealen die we hebben te verdedigen, maar we moeten ons wel verenigen in deze strijd. En vergeet de kracht van ideëen niet. Zij kunnen niet geraakt worden door welk wapen da nook.
Muzikaal gezien maken jullie een mix van modern metal met melodische deathmetal. Waar halen jullie eigenlijk de inspiratie vandaan?

Dat is vrij ingewikkeld omdat we allemaal weer van andere bands houden. We hebben een grote fan van Symphony X, één van In Flames en weer anderen van Meshuggah of Aborted (lacht). Maar we proberen al deze invloeden die onze identiteit hebben gevormd toen we jong waren met elkaar te mixen tot één geheel.
Maar ik begreep dat jullie samen de composities vorm geven. Hoe werkt dat dan bij Think Of A New Kind?
Onze gitatist, Nils Courbaron staat meestal aan de basis van alle composities op het album. We hebben te maken gehad met wat wijzigingen in de besetting en dat gaf hem wat meer ruimte om zichzelf te ontplooien. Thomas Moreau, die sinds 2016 bij de band is, bracht weer nieuwe invloeden mee de band in en iedereen in de band kwam met nieuwe composities, melodieën of riffs, zoals altijd. We werken volgens een democratisch principe, zo dat maakt het soms wel wat gecompliceerd (lacht)
Het nieuwe album is een sterk album vol met stevige metal. Wat zijn de plannen voor 2020 nu het album uitgebracht is? Zijn er misschien plannen om op pad te gaan met Lamb Of God, Soilwork of Gojira?
Dat zou wel geweldig zijn. Dat is zeker. Terwijl we afwachten welke gelegenheid zich voor doet om weer te touren treden we wel op op 7 maart in Nantes, 9 mei op het Metal Culture Fest in Gueret en op 28 juni op het Game Of Tournay in België.
Wie weet wordt de lijst met optredens de komende tijd nog aangevuld. Voorlopig mogen en kunnen we genieten van het nieuwe album dat na het interview toch net weer wat anders zal klinken dan daarvoor.
 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00