Home » Triggerfinger – Effenaar (Eindhoven) 11/09/2015

Triggerfinger – Effenaar (Eindhoven) 11/09/2015

door Maurice Tonies
146 views 7 minuten leestijd

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat Triggerfinger hun album By Absence Of The Sun uitbracht. Sindsdien heeft de band eigenlijk alleen maar veel gespeeld. Diverse festivals hebben ze op hun grondvesten doen trillen. Een show in de Effenaar bleef nog even uit, maar het grote wachten wordt beloond. En dat heeft de Effenaar in Eindhoven geweten! De show is al maanden uitverkocht en iedereen is dan ook wel heel nieuwsgierig wat een clubshow allemaal gaat bieden. Misschien alvast een nieuw nummer?
douglas firs - foto patrick - 005Een goedgevulde zaal heeft er zin in en alle blikken zijn op het podium gericht als Douglas Firs de avond mag gaan openen. De supportact komt ook uit België, maar is heel wat zachter dan het hoofdprogramma. De formatie maakt een openingsgrap om de show te beginnen, maar deze valt niet in heel goede aarde. Misschien hadden ze zich beter meteen kunnen voorstellen, want niet iedereen zal weten naar wie men werkelijk staat te kijken. Douglas Firs speelt popliedjes waarop heel veel invloeden te horen zijn. Zo hoort een volle Effenaar blues, americana, folk en pop op het podium klinken, maar ook hoort men veel bezoekers nog met elkaar praten. Onbekend maakt onbemind en dat is deels ook aan het optreden te wijten. Het geheel blijft een beetje tussen de lijntjes, waardoor het optreden rustig doorkabbelt. Het spelen van een cover had misschien nog wat meer aandacht opgeleverd. Als frontman Gertjan van Hellemont, die overigens veel op Anne Soldaat lijkt, het laatste nummer aankondigt blijkt het publiek het niet eens erg te vinden. Het leven van een supportact gaat dan ook niet over rozen….
triggerfinger - foto patrick - 013Er wordt snel omgebouwd en zo staat er ineens bijna tegen de rand van het podium een drumstel op een verhoging. Geen afstandelijke show vandaag, de mannen willen dichtbij het publiek staan om hun kunsten te vertonen. Iets over negenen betreedt Triggerfinger het podium en terwijl de introklanken nog klinken beginnen de mannen alvast op hun gitaren te spelen. Men laat geen seconde onbenut om te kunnen vlammen en ze pakken het publiek vanaf het eerste moment helemaal in. De formatie van onze Zuiderburen trapt af met Black Panic om vervolgens nog een paar nummers van hun laatste album By Absence Of The Sun te doen klinken. Er wordt niet langzaam opgebouwd. Triggerfinger is hier om een stevige loeiharde show neer te zetten. Frontman Ruben Block begroet de Effenaar en geeft aan blij te zijn weer in de Effenaar te mogen spelen. Ook attendeert hij de bezoekers erop dat de geluidsman ook uit Eindhoven komt. Vervolgens laat men de muziek vooral voor zich spreken en eigenlijk is er continu wel iets te zien op het podium. Of dat nu het geweldige gitaarspel is van de beide heren of toch die clown die op een verhoging achter zijn drumstel zit. Drummer Mario Goossens weet ons telkens weer te verbazen met wat grappen. Hij stopt drumsticks in zijn neus, zet zijn tanden in de bekkens en deelt af en toe een kopstoot uit aan zijn drumstel. En dat terwijl hij ook nog eens ontzettend goed kan drummen. Het publiek smult van deze groep, hiervoor is men naar de Effenaar gekomen. Het publiek is echter niet zo gevoelig voor de gevraagde publieksparticipatie. De vuisten gaan niet allemaal de lucht in en wordt niet zo hard geklapt dan de band zou willen. Maar wat is Triggerfinger toch in vorm. Tijdens deze clubshow geven de mannen werkelijk alles en men hoeft niet op de klok te kijken zoals op een festival, waarbij ze toch maar beperkt zijn tot vaak een uur spelen. Nu mag ook Halfway Town lekker worden uitgesponnen en ook op andere momenten mag een solo niet ontbreken.
Het is dan ook puur genieten in de Effenaar. De bezoekers worden getrakteerd op een band in topvorm en daarbij nog een schitterende lichtshow. De stellages met lampen, die ze ook op een festival bijhebben, geven een clubshow nog meer glans. Het past perfect bij Triggerfinger. Naast de nieuwe nummers van het laatste album is er ook voldoende ouder materiaal aanwezig vandaag. Wat komt het My Baby’s Got A Gun en klassieker Camaro heerlijk binnen om vervolgens over Let It Ride nog maar te zwijgen. Naast het geweldige gitaarspel is natuurlijk zanger Block de ideale frontman van deze band. Hij danst over het podium, draait rondjes rondom de microfoon en gitaarspelen op zijn rug is ook geen probleem. Hij doet het lijken of het allemaal zo gemakkelijk gaat. Dat geldt ook voor de sprongen op en af de verhoging waar het drumstel staat. Tussen de nummers door vertelt hij nogmaals dat de geluidsman uit Eindhoven komt en dat zijn familie er is. Het is bijna een running gag op het podium. Dit benadrukt de goede sfeer die binnen Triggerfinger heerst. Bassis Mr. Paul is de stille kracht in deze groep en zoals altijd staat hij netjes in pak en zonnebril zijn ding te doen. Onverstoorbaar en genadeloos goed.
triggerfinger - foto patrick - 008Vervolgens is het tijd voor de Mario Goossens-show! Wie Triggerfinger al vaker gezien heeft weet dat tijdens All This Dancin’Around een moment zit waarop drummer Mario zijn gang mag gaan. Daar is niets te veel aan gezegd. Het beest zit op zijn troon en een schitterende solo weg te geven. Het gaat als maar harder en sneller en tussendoor heeft ook nog eens tijd om het publiek op te jagen. De andere twee bandleden komen met twee hele grote lampen tevoorschijn om zelf even de rol van lichtman over te nemen. Men beschijnt de drummer en het publiek. Triggerfinger draait niet om èèn persoon, Triggerfinger is een collectief wat er samen een spetterende show van maakt. Ook aan clubshows komt een einde en de afsluitende track Is It wordt met luid gejuich ontvangen. Als Ruben Block vraagt om mee te zingen geeft het publiek hier graag gehoor aan. Zelfs als mannen schaamteloos de hoge tonen moeten laten horen. Wat een feest om deze mannen aan het werk te zien.
Gelukkig zit er ook vandaag nog een toegift in. Met Perfect Match hebben ze een ideale opener van het encore in petto en ook klinkt Game door de grote zaal van de Effenaar. Triggerfinger heeft ook een cover op het menu staan. Rihanna’s Man Down hebben ze natuurlijk al vaker gespeeld, maar ook vandaag mag dit nummer niet ontbreken. Het rockpubliek in Eindhoven blijkt ook de tekst van dit nummer woord voor woord te kunnen meezingen. Vervolgens lijkt het alsof de show er vandaag toch echt opzit, maar het trio keert nog eenmaal terug op het podium om First Taste te doen klinken. Helaas blijkt dit nummer halverwege te worden afgekapt. Mocht de band toch echt “maar” twee uur spelen en geen minuut langer? Een beetje vreemd om deze publiekslieveling niet helemaal te horen.
Desalniettemin heeft de Effenaar in Eindhoven vandaag mogen genieten van een band in topvorm Triggerfinger heeft de bezoekers vanaf het begin meteen ingepakt om ze twee uur lang te boeien. Vandaag helaas nog geen nieuw materiaal. De band kondigt aan dat dit voorlopig de laatste show is in Nederland en ze zich binnenkort gaan richten op het schrijven van een nieuw album. Tot die tijd zullen we dan ook waarschijnlijk even niets van deze mannen horen, maar zodra er iets nieuws is te bewonderen zijn we er graag weer bij!


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00