Home » Bård Linga (Bokassa): We vinden het leuk de boel wat extra te kruiden.

Bård Linga (Bokassa): We vinden het leuk de boel wat extra te kruiden.

door Jochem van der Steen
179 views 4 minuten leestijd

In 2019 werd Bokassa meegenomen op tour door Metallica. Een prachtige kans voor deze band uit Trondheim, Noorwegen die op inventieve wijze stonerrock weet te combineren met punkrock. Hun derde album, Molotov Cocktail, komt binnenkort uit. Ik sprak bassist Bård Linga.
Op het moment dat Bård en ik elkaar spreken is de COVID situatie in Noorwegen redelijk. Er is nog niet zoveel mogelijk als in Zweden of Denemarken, maar ze gaan steeds meer richting normaal. Hoewel het nieuwe album al werd geschreven voor de lockdown, werd het opgenomen tijdens. 
Als favoriete nummer van het album noemt hij Immortal Space Pirate 3 Too Old For This Sith. “Het is een goede afsluiting van de Immortal trilogie. Ik vind het concept leuk en het nummer is wat langer dan de andere. Dat geeft het meer de kans om als compositie te groeien.”
Gevraagd naar het beste nummer om iemand een beeld te geven van waar Bokassa voor staat bedenkt Bård uiteindelijk, “Captain Cold One! Het heeft heavy, sludgy riffs, een meezingbaar refrein en de typische Bokassa humor.”
Op het nieuwe album treffen we wat minder typische nummers aan. Zo horen we op Pitchforks R Us wat vrouwelijke stemmen en horen we op de plaat zelfs een trompet terug. “De vrouwelijke vocalen en cheerleader-achtige passages zijn afkomstig van de verloofde van een vriend van ons en een vriendin van haar. Ze zitten in een zangkoor en wilden graag meewerken. De trompet die je hoort wordt bespeeld door een vriend van ons, die ook onze chauffeur is en onze merch verkoopt. Die nieuwe elementen zorgen voor wat extra’s op de plaat. We vinden het leuk om soms de boel wat extra te kruiden zogezegd.”
De platenhoes met een soort Rambo inclusief raketlanceerder op een roze Pegasus, ziet er ook wat anders uit dan die op vorige platen. Het is wat kleuriger, minder minimalistisch en geschilderd. “Ja, het ziet er leuk uit met die jaren tachtig actiefilm look. We kiezen al ons artwork zelf en speuren daar bijvoorbeeld Instagram voor af. Toen Jorn dat plaatje deelde in onze band Whatsapp groep waren we het er meteen over eens dat dat hem ging worden.”
Het geluid van de band is een aanstekelijke mix van stoner en punk. “Ik ben niet vanaf het begin af aan bij de band, maar weet dat de jongens gewoon hun eigen belangrijkste invloeden namen en die combineerden tot iets nieuws. Stoner en doom kan wat saai worden op den duur.  Standaard punkrock me op den duur ook weer vervelen zonder de complexere riffs van doom. Door te mixen met de energie van punkrock komen we  tot een geslaagde combinatie. De punkrock invloeden komen met name van Jorn, die is  fan van dat genre. Zelf luister ik meer naar doom en stoner of andere muziek. Zo heb ik ook een ander project waar ik donkere, ambient elektronische muziek maak.”
Soms denk je dat je twee gitaren hoort op het album. Dat blijkt echter gewoon de basgitaar. “Ja, we houden ervan om de treble van de bas heavy en metal te houden. Soms kan ik dan wat  de rol van slaggitaar invullen wanneer Jorn de leadgitaar partij speelt. Ik speelde ook gitaar voordat ik rond 2010 overstapte naar de basgitaar. Ik deed die overstap omdat ik, na de afstudeeropdracht op de muziekschool waar ik op zat, een beetje verveeld raakte met de gitaar. De rol van bassist bleek prima bij me te passen en ik hou er van dat geluid verder te ontdekken.”
Een tour met een band als Metallica moet vast leerzaam zijn geweest. Echter, moet het ook vreemd zijn geweest om van stadions naar clubs te gaan weer, terwijl het meestal andersom gaat. “Ja, ik zelf heb vooral veel kunnen leren over de technische aspecten van een concert. Hoe je een touring package moet samenstellen bijvoorbeeld. Als je in een club speelt en je hebt niet alle benodigde apparatuur, kan de club daar meestal wel voor zorgen. Nu moesten we alles zelf meebrengen. Het spelen in een club is anders, maar de mogelijkheid meer connectie met het publiek te maken is heel erg leuk. Na de tour met Metallica spelen we in grotere clubs dan voorheen en weten die vaak uit te verkopen. Dus het is geen slechte overgang.”
Die connectie met het publiek zou de band graag maken op Paaspop. Helaas is ook dat festival dit jaar geannuleerd. Gelukkig is er een tof nieuw album om te luisteren!
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00