Home » Belgian Quo Band trapt internationale tour af

Belgian Quo Band trapt internationale tour af

door Filip van der Linden
207 views 4 minuten leestijd

Een band die zichzelf met bescheiden middelen in de kijker weet te werken, dat is altijd leuk. De Belgian Quo Band, een Vlaamse tributeband voor Status Quo, is er zo eentje. Ze zitten in hun ruim tienjarige bestaan niet verlegen om een stunt: vier optredens op één dag met verplaatsingen met een limousine, helikopter en tourbus? Check! 25 radio-interviews in één weekend als steun voor de lokale radiozenders? Check! Het wereldrecord luchtgitaar spelen proberen breken met hun fans op de Gentse Feesten? Check. Optreden voor Belgische militairen op missie in Mali? Check. Invallen op een Duits festival voor de echte Status Quo? Zelfs dat!
 
Toch pakten zich eind vorig jaar donkere wolken samen boven deze band. Gitarist Geert Annys (vroeger in Mystery en Ostrogoth) en zanger Francis Wildemeersch gaven na een sabbatjaar aan uit de band te stappen. Zij werden vervangen door Geert Callens en Rik Michels (Nightlife, The Heavenly Kings). De blijvers zijn Lieven Vandenbroucke en Wesley Jacques (van progband Neo Prophet).
 
2019 vormt een nieuwe start voor de Belgian Quo Band. Jullie hebben een traditie van stunts en speciale zaken. Wat staat er deze keer op het programma?
Wij gaan vooral veel spelen. Ik hoor van verschillende collega’s dat de boekingen traag binnenlopen, maar dat is bij ons gelukkig niet het geval. Wel merken we een verschuiving. Inzake aantal concerten zitten we zeker mooi op schema, maar het valt enorm op dat voor ons het buitenland in de lift zit. Iets meer dan de helft van onze optredens zijn niet in eigen land: Nederland blijft groeien, de vraag stijgt in Duitsland, we mogen dit jaar terugkeren naar de UK (de bakermat van Status Quo) en we gaan ook voor het eerst naar Spanje. Daar gaan we niet één optreden doen, maar drie, in Barcelona, Mallorca en Ibiza. We hadden ook het plan om iets te doen rond Record Store Day (eind april), maar wegens te druk in die periode moeten we dit verplaatsen naar een volgend jaar. Op onze optredens in de UK zijn we nog het meest fier, want het loopt daar vol van de Quo-tributes en uitgerekend wij mogen daar gaan optreden! Maar we komen met net zo veel plezier spelen in Duitsland of Nederland. Dit jaar staan al zes data in Nederland op onze agenda, in Enkhuizen (9 maart), Hoogland (23 maart), Aarle-Rixel (13 april), Berlicum (21 juni), Willemsoord (6 juli) en ‘sHertogenbosch (20 oktober).
 
Wat het publiek verwachten tijdens jullie nieuwe Next Level Tour?
Status Quo speelt al jaren voor 80% dezelfde setlist en ook wij zweren trouw aan de hits, want dat willen de mensen horen en daarvoor komen ze telkens terug. Wel hebben we toch ook wat nieuwigheden in de set gestoken die de Quo zelf al tientallen jaren niet meer heeft gespeeld, waarvan zelfs één van hun eerste hits. We houden er graag nog even de spanning in welk nummer dat zal zijn. Daarvoor moet je maar eens komen luisteren.
 
Jullie hebben twee nieuwe leden in de band, wat was voor hen het moeilijkste?
Als tribute band moet je echt tot in de kleinste details de muziek naspelen en vaak zijn dat dingen die je niet direct hoort, maar die wel het nummer maken voor een stuk. Alle details moeten dus kloppen en dat is best wel hard werken bij momenten. Er is in onze band geen plaats voor een eigen interpretatie. Alles moet zijn zoals het ook is bij Status Quo: kleding, gitaren, geluid, muziek, overgangen tussen de nummers, bewegingen.
 
Is Status Quo zelf nog actief of zijn ze al gestopt intussen?
Status Quo is zeker nog on the road. Ze brengen dit jaar een nieuw album uit en gaan daar een nieuwe tournee aan koppelen. Op dit moment staat er nog maar één datum in Nederland op de agenda: vrijdag 14 juni voor het Strijen Rocks Festival. Maar ook dat speelt natuurlijk weer in ons voordeel als tribute band. Francis Rossi (de frontman) is op dit ogenblik bezig aan een solo-tour met liedjes en verhalen langs verschillende theaters in Engeland. Hij vertelt er over zijn carrière in de muziekwereld en staat er dus zonder band op het podium. Rick Parfitt (mede-oprichter) is overleden eind 2016, maar Francis zal net als Rick blijven doorgaan tot aan zijn dood. Om eerlijk te zijn: dat lijkt me voor mij persoonlijk ook wel een mooie levensloop op die manier. Laat ons nog maar wat jaren genieten van hun fantastische muziek en zelf blijven we ook rocking all over the world!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00