Home » Epica: Er wordt al gewerkt aan nieuwe nummers!

Epica: Er wordt al gewerkt aan nieuwe nummers!

door Wendy Steenmans
160 views 18 minuten leestijd

Epica zal op 23 maart 2013 een speciale show geven in het Klokgebouw te Eindhoven. Epica bestaat namelijk tien jaar en dat is uiteraard reden voor een feestje. Het wordt een knaller als je de vooraankondiging mag geloven. Genoeg reden dus om deze band eens aan de tand te voelen op Metal Female Voices Fest waar zij ook dit jaar weer acte de presence geven. Ik heb de eer om met Coen Janssen (toetsenist) een interview te doen voor aanvang van hun show.
Dank je wel voor jouw tijd om een interview te doen met Rockportaal. Waarschijnlijk heb je de album review van “Requiem For The Indifferent” al gelezen die een poos geleden is geschreven.
Waarschijnlijk wel maar er komen er zoveel voorbij. Als het een goede review was dan is het goed en anders ga ik weg. (Lacht)
Heel veel fans kennen jullie al maar ik ben er echt van overtuigd dat nog te veel mensen jullie nog niet kennen. Vertel eens, wie zijn jullie en wat doen jullie.
Wij zijn Epica, een Nederlandse/ Vlaams (we hebben één Vlaming in de band)  symfonische metal band. Female fronted  band wat betekent dat we een zangeres hebben. Je kan ons vergelijken, als je ons nog niet kent, met Within Temptation maar dan wel metal, iets steviger en iets meer symfonisch. Als je ons nog niet kent dan moet je naar www.epica.nl  en dan moet je dingen luisteren en op Youtube kijken en dingen kopen waar je zeker niet teleurgesteld van raakt.
[singlepic id=19605 w=320 h=240 float=left]Hoe zijn jullie op de naam Epica gekomen. Jullie zijn namelijk jaren geleden onder een andere naam gestart. Waarom een andere naam?
De toenmalige naam was niet goed genoeg vonden wij. Dus gingen we op zoek naar een nieuwe naam. We waren toentertijd onze eerste plaat aan het opnemen in de Gate Studio in Wolfsburg waar op dat moment ook Kamelot aan het werk was met hun album “Epica”. Dat hebben we eigenlijk gewoon gejat omdat het wel lekker klonk.
Beter goed gejat dan slecht verzonnen?
Absoluut!
Gefeliciteerd met jullie nieuwe album “Requiem For The Indifferent”. Jullie zijn sinds het vertrek van Jeroen en met de komst van Ariën en Isaac een tandje harder gegaan met jullie muziek stijl. Wat zijn de reacties daarop geweest?
Coen: Dat kwam niet van de ene op de andere dag dus dat scheelt al wel. Het is een proces geweest en ik denk dat in ieder geval onze fans en het metal publiek in het algemeen wel blij is. Blij dat er in ieder geval nog een band is die metal blijft maken ondanks dat we een zangeres hebben.   Er zijn namelijk een hele hoop bandjes die toch dat ene hitje proberen te scoren. Wij proberen dat natuurlijk ook wel . Tenminste, je wil graag een hit natuurlijk. Toch blijven we wel in de richting dat we een echte metal band zijn.
Jullie blijven echt jullie eigen stijl trouw en niet het hokje waar ze jullie in proberen te stoppen?
Wij willen deze muziek graag maken natuurlijk. Deze is misschien net iets harder dan wat andere bands doen. Ik denk dat dat wel gewaardeerd wordt door het publiek.
Zijn er fans afgehaakt of blijven ze jullie trouw?
Ze hebben me niet gebeld in ieder geval! Er zullen altijd mensen zijn die bij de eerste twee cd’s zweren of net wat. Het is ook niet zo’n grote stap. Er zijn altijd mensen die andere interesses krijgen of juist mensen die erbij komen. Volgens mij groeit het aantal fans nog steeds wat een goed teken is voor ons.
Als er negatieve reacties zijn in de media, hoe gaan jullie daarmee om?  Wat doet jullie dat? Gooien jullie dat langs je neer of gaan jullie daar echt mee aan de slag?
Dat is heel moeilijk. Een negatieve reactie is natuurlijk nooit leuk. Je doet je best om een album te maken. Je weet ook dat er dingen anders of beter kunnen. Je hebt toch te maken met smaak waar niet over te twisten valt. Heel vaak is het zo dat vooral fans de vorige plaat toch beter vonden. Dat komt dan vaak doordat dat de eerste plaat is waar ze in aanraking zijn gekomen met Epica. Dat heeft dan vaak met de sfeer te maken waar je toen in zat. Het kan dus van heel veel dingen afhangen. Van negatieve reacties kan je altijd leren als ze gegrond zijn. Door internet kan iedereen tegenwoordig zeggen wat hij of zij wil. Hierdoor krijg je dan weer een heleboel negatieve reacties puur om het negatieve, dan is dat maar zo. Ik lig er minder wakker van. Hoe langer je als band bestaat en ouder je wordt dan wordt dat soort kritiek minder belangrijk.
Mogen we in deze stijl nog meer albums verwachten of is het de bedoeling dat jullie nog een tandje harder gaan?
Er wordt  op het moment al wel wat aan nieuwe nummers gewerkt. Zelf heb ik me er nog niet in verdiept. Wie weet wat het wordt. Je weet het toch nooit van te voren. Het kan alle kanten op. Maar dat ligt aan een hele hoop dingen.
Alleen maar de goede hoop ik?
Inderdaad ja. Ik hoop dat het de goede kant op gaat. We kunnen ook een erg slechte cd maken.
Daar geloof ik niks van.
Alles is mogelijk (Lacht)
[singlepic id=19595 w=320 h=240 float=right]Tot nu toe hebben jullie geen korte albums gemaakt. Om een review te schrijven als recensent is het een lange zit om jullie albums te luisteren. Begrijp me niet verkeerd, het is zeker geen straf. Waarom de keuze om uitgebreide nummers te schrijven en te maken?
Dat is niet perse een keuze. We hebben nog steeds wel één of twee tracks over. Tenminste over, we moeten altijd een keuze maken van welke nummers er op een album komen en welke niet. Een cd is maar maximaal vijfenzeventig minuten. We hebben hem tot nu toe altijd vol gekregen. Dat is in ieder geval nooit bewust geweest. Het is nooit zo geweest dat we nog een extra nummer moesten toevoegen omdat we anders de cd niet gevuld kregen.
Soms hoor ik wel eens dat bands in een kort nummer hun creativiteit niet kwijt kunnen.
Wij hebben natuurlijk wel in onze stijl veel uitgebreide nummers. We hebben wel korte nummers maar toch is dat symfonische wat meer uitgesponnen. Het past gewoon bij ons. Dus nee, het is echt geen bewuste keuze het ontstaat gewoon.
Julie hebben bij “Storm The Sorrow” een erg gave clip gemaakt. Knap staaltje werk! Wat is de boodschap hierachter. Heeft het met goed en kwaad te maken?
Ja daar heeft het wel een beetje mee te maken. De tekst gaat over negatieve reacties. Over hoe mensen reageren op het in de spotlights staan. Dat wordt verbeeld door die olie achtige substantie die bezit neemt van Simone en wordt ook uitgebeeld door de andere jongens van de band. Uiteindelijk wordt die dan weer afgeworpen.
Ik vind hem erg gaaf!
Hij is goed gelukt. We zijn ook erg tevreden met het eindresultaat. We hebben deze keer gekozen voor een Nederlands bedrijf om de clip mee te maken. De jongens van Kunststoff die heel veel doen met digitale bewerking van beelden. Die hebben wij het vertrouwen gegeven om hieraan te werken en dat is erg goed uitgepakt.
Yves stopte bij Epica kort na de release van jullie nieuwe album “Requiem For The Indifferent”. Dat moet voor jullie een zware dobber zijn geweest om van hem afscheid te moeten nemen. Hij is tenslotte één van de leden die van in het begin bij jullie is geweest.
Ik vind dat wel vervelend ja. Ik heb altijd goed met Yves overweg gekund en nog steeds trouwens. Ik sliep altijd bij hem op de hotelkamer als we op tour waren. Dan krijg je toch wel van die duo’s. Ik mocht hem erg graag en vind het erg jammer dat hij ermee gestopt is. Uiteindelijk zijn die dingen onontkoombaar en moet je ook echt gewoon door. Helaas!
Welk nummer van “Requiem For The Indifferent” heeft het meest betekenis voor jullie?
Dat is voor iedereen een beetje verschillend. Ik denk dat dat voor mij Delirium is. Het is een nummer wat ik voornamelijk heb geschreven. Het is een ballad en daar kan ik gewoon het meeste mee.
Welk nummer spelen jullie het liefst live? 
Ik denk als je de setlist bekijkt die we vandaag gaan spelen dan zijn dat onze favorieten maar ook die van de fans. Het is ook voor iedereen verschillend. Ariën speelt erg graag de wat heavy nummers en ik doe graag de nummers waar ik wat meer piano kan spelen. “Martyr Of The Free Word” hou ik ook wel van om te spelen. Lekker knallen!
Jullie hebben net de Zuid Amerikaanse tour achter de rug. Hoe is die gegaan?
Te gek! Ik kan het echt niet anders omschrijven. Het was echt de bom! Goede en grote zalen. We zijn ook goed behandeld. Het publiek was ook erg vet!
[singlepic id=19594 w=320 h=240 float=left]Men zegt wel eens dat het leven als artiest seks, drugs en rock n’roll is. Geld dit voor jullie ook?
Ik heb nog nooit in mijn leven drugs gebruikt volgens mij. Verder zijn we allemaal geen vrijgezel dus seks dat doen we allemaal thuis. Tenminste, dat denk ik. Dat weet ik alleen maar zeker van mezelf. Tja, rock n’roll. Wat is rock n’roll? Op het podium muziek maken. Dat doen we inderdaad. Verder is het misschien heel stom maar je runt eigenlijk wel een bedrijf. Het is elke dag kei hard werken.  Die verhalen dat werkte in de jaren tachtig toen had je drie of vier bands die dat deden. Die dat ook konden maken en alle roem hadden. Als je dat nu doet? Kijk maar naar hoeveel bands hier vandaag staan. Iedereen die denkt dat ie hier komen om alleen maar te blowen, snuiven, zuipen of te doen alsof hij de rockster is. Die gaat het niet halen. Dat wordt hem echt niet! Je moet slimme keuzes maken en er hard voor werken. Als ik de hele dag zat te blowen dan was ik nooit zo goed geworden in het muziek maken zoals ik dat nu doe. Ik zeg niet dat ik heel goed ben maar je moet er gewoon veel tijd in steken om te oefenen.
Of had je liever gehad dat ik had gezegd dat het verhaal klopte?
Nee hoor. Helemaal niet. Ik heb liever dat je er eerlijk over bent dan een verhaal wat niet waar is.
Het gaat in ieder geval niet verder dan een biertje. Af en toe eens een whisky of een Jagermeister.
Dat moet ook af en toe kunnen vind ik. Het moet ook leuk blijven natuurlijk.
Ik ben heel blij dat er geen drugsgebruikers bij ons in de band zitten want dat schiet niet op.
Jullie komen onderweg en tijdens shows heel wat tegen en maken heel wat mee. Kan je ons iets leuks of een spannend verhaal vertellen.
Dat zijn van die moeilijke vragen. Je maakt natuurlijk altijd wel wat dingen mee.
Wat is het gekste wat jullie ooit met een fan hebben meegemaakt?  Je hoort wel eens over onderbroeken gooien,…
Daar heb ik geen last van! Ik sta helemaal achterin! In Brazilië heb ik voor het eerst wel een keyboard gesigneerd tijdens onze laatste tour. Ze stonden ons in een paar rijen dik op te wachten op het vliegveld voor handtekeningen en er stond er één bij met een keyboard. Dat was wel apart. Sommige mensen laten een handtekening zetten door Simone en laten het de volgende dag tatoeëren. Ik vind het van de gekke maar ja, die dingen gebeuren. Verder geen hele vervelende dingen in ieder geval.
Als band zijn jullie vaak onderweg of voor langere tijd op tour. Jij hebt een vrouw en een dochtertje die je regelmatig moet missen. Hoe ga jij daar mee om?
Dat is moeilijk hoor! We hebben nu dus net die drie en een halve week Zuid Amerika achter de rug. Nu zijn we twee weken thuis geweest en morgen gaan we weer op tour voor vijf weken. Mijn dochtertje is nog geen twee dus die snapt het nog niet helemaal. Voor mijn vrouw is het wel heel erg lastig. Zij moet en werken en met onze dochter aan de gang. Zelf vind ik het ook best lastig om zo lang van huis te zijn. Het was nu de eerste keer zo lang weg sinds ik een dochtertje heb. Tegenwoordig kan je gelukkig skypen, facetimen. Het is allemaal veel makkelijker  en goedkoop om elkaar te zien.
Jullie dochter heeft nu wel de leeftijd dat er veel gebeurd. Heb je niet het gevoel dat je op de paar weken een heleboel mist?
Ik ben bang van wel ja. De twee weken dat ik nu thuis ben geweest heeft ze al zoveel nieuwe woordjes geleerd. Ik denk als ik thuis kom dat ze wel weer wat veranderd is ja. Hopelijk kan ik haar veel zien op skype zodat ze alle nieuwe woordjes kan showen aan papa. Zelf begrijpt ze het allemaal nog niet zo goed. Ik denk dat het wel erger wordt als ze straks ouder is en echt gaat zeggen van “papa je mag niet weg gaan”.
Meenemen misschien een optie?
Helaas kan dat niet. Voor ons als band is dat niet te doen. Het is niet te betalen en voor de rest van de band is het ook niet geweldig.
Jullie hebben nog niet zo lang geleden een nummer opgenomen dat geschreven is door Ruurd Woltring. Eveneens het opnemen van een clip hoorde daarbij. Een droom van Ruurd die werkelijkheid werd. Hoe was dat voor jullie om aan dit project mee te werken voor het programma Niks te gek?
Dat was echt heel erg leuk! We hebben ook gelijk ja gezegd toen die vraag kwam en meteen aangepakt. Er zit natuurlijk ook een kant aan wat goodwill creëert en wat meer bekendheid. Het enige wat uiteindelijk achteraf bij bleef was dat het echt heel erg leuk was. Volgens mij was dat in de aflevering ook goed te zien. Hij was bij onze show in Zaandam ook nog langs geweest. Dat was wel erg gezellig! Die jongen heeft twee dagen de tijd van zijn leven gehad. Het nummer was ook gewoon heel erg goed.
Ik heb de aflevering ook gezien en was ook onder de indruk.
Het was zeer zeker leuker dan we van te voren hadden kunnen bedenken. Het heeft echt goed uitgepakt. We zijn ook heel erg trots op het resultaat.
Dat was ook goed te zien. Het plezier wat jullie hierin hebben. De samenwerking die goed verliep.
De single is ook te koop op Itunes. Dat geld gaat naar Ruurd toe. Die jongen heeft gewoon zijn eigen single uit bij Nuclear Blast. Het is echt te gek dat het  programma ervoor gezorgd  heeft dat dat mogelijk was.
Tien jaar geleden ontstond Epica en jullie gaan dit op Metal Female Voices Fest “dunnetjes” vieren met een speciale show heb ik begrepen. Is dit een voorproefje op Retrospect de knaller op 23 maart 2013?
Wij pakken vandaag wel flink uit met licht en effecten. Retrospect op 23 maart dat wordt echt ons feestje. Dan gaan we echt speciale dingen doen. Nummers die we nog nooit live hebben gedaan. We hebben natuurlijk het orkest en koor erbij. We hebben dit in Hongarije al een keer gedaan. Dat we dat hierheen kunnen brengen en met hetzelfde orkest is echt te gek. We nodigen gasten uit. De hele show wordt echt gigantisch! Dat wordt echt knallen! Tickets kopen dus op www.epica.nl of http://www.epica-retrospect.com/  Het moet echt uitverkocht raken natuurlijk!
MFVF is geen onbekend festival voor jullie. Jullie zijn hier regelmatig te vinden. Hoe is dat om op dit festival te spelen en hier “thuis” te komen? 
Dit is inderdaad wel een beetje ons festival. We hebben maar één of twee edities gemist. De eerste keer kwam doordat Philty ons naar België haalde voor het eerst samen met nog andere bands als Autumn. Hij heeft ons daarin heel erg gesteund.  Het is gewoon te gek. Misschien hebben wij er wel aan meegeholpen aan de groei van MFVF. Ik hoop dat de fans het nog een beetje aankunnen. Zij staan al drie dagen naar al die vrouwen te luisteren. Ik hoop dat ze nog een beetje energie voor ons over hebben.
Welke bands heb je al gezien of wil je nog zien? Van andere bands zien komt denk ik niet veel meer want jullie zijn de afsluiter van deze avond en van het festival.
We zijn pas laat aangekomen. Ik wilde graag zoveel mogelijk tijd thuis doorbrengen. Ik heb net een paar nummers van Xandria gezien. We hebben in Europa met hen getourd en dan is dat wel leuk om hen weer te zien optreden. Verder heb ik eigenlijk nog niks gezien.
Jammer dat je niet meer hebt kunnen zien?
Je kunt niet alles hebben helaas. Ik heb de keuze gemaakt om zo laat mogelijk hier aan te komen. Volgend jaar zien we hen weer!
[singlepic id=19601 w=320 h=240 float=left]Wat kunnen we van Retrospect verwachten? Live het nummer “Forevermore” met Ruurd een optie?
Zou een mogelijkheid zijn maar daar ga ik nog niks over vertellen. We zijn er in ieder geval druk mee bezig en hopen hier snel wat meer duidelijkheid over te geven. Dat zal dan allemaal op Facebook en via de website bekend gemaakt worden. Hou dus die media in de gaten en maak reclame op jullie website voor deze show dan komt dat allemaal goed!
Met welke artiest of band zou je graag nog eens of misschien wel een keertje samen willen werken?
Ik zou wel met Metallica samen willen werken. Lijkt me echt te gek! Er zijn zoveel interessante muzikanten en bands om er zo één te noemen is best een lastige.
We zijn bij de laatste vraag aangekomen. Zoals gebruikelijk zijn de laatste woorden voor jou. Wat wil je onze lezers nog graag meegeven?
Bedankt voor het lezen van dit interview! Natuurlijk ook bedankt voor het afnemen van dit interview. Bedankt voor alle fans dat zij nog steeds achter ons staan en steunen. Ik hoop jullie allemaal te zien in Eindhoven op 23 maart 2013 want dan gaat het erom! Het wordt een groot feestje.
Vergeet je feesthoed niet!
Nou, doe maar gewoon een zwart shirt aan! Wie weet wat we allemaal gaan zien.
Nogmaals dank voor je tijd en kick some ass op het podium zometeen!
Dank je wel! Dat komt helemaal goed.
Mark en Simone waren niet in de gelegenheid om deel te nemen aan het interview. Zij hebben wel tijd en een gaatje in hun agenda kunnen vinden om een aantal persoonlijke vragen te beantwoorden per mail. Waarvoor onze dank!
Hierbij de vragen:
Simone, jij bent  niet vies van zoetigheid. M&M’s zijn voor zover ik weet jouw favoriet. Sta je regelmatig zelf in de keuken om zoete dingen te maken?
Simone: M&M’s zijn niet mijn favoriet. Ik ben gek op drop en appeltaart. Appeltaart maak ik ook zelf.
Mark: Ik ben degene die momenteel m&m’s zit te eten…
[singlepic id=19607 w=320 h=240 float=right]Mark, van jou weten we dat je chocomelk drinkt op het podium en in de studio om goed te kunnen grunten. Heb je al een sponsorcontract met Chocomel?
Nee en die zal er ook niet komen 😉 Ik smeer mijn keel graag met wat chocomel da’s een ding wat zeker is.
Mark en Simone: Wat doen jullie om fit en in vorm te blijven? Ik neem aan dat die zoetigheid niet helpt om in shape te blijven. Hekel aan sporten?
Simone: Ik sport een tot twee keer in de week en doe vooral aan krachtsport en een beetje cardio.
Mark: Ik sport gemiddeld zo’n 18 uur per week om fit te blijven. Hardlopen, fitness, wielrennen en zwemmen.
Simone, jij bent veel met make up aan het experimenteren. Ooit van gedroomd om een eigen make up lijn te hebben?
Daar zal ik geen nee tegen zeggen.
Mark, jij hebt in de Psychologie gestudeerd. Als deze muziek carrière niks was geworden had je dan iets in dat straatje gedaan als werk?
Als is niet… Ik heb bewust gekozen voor de muziek en nooit nagedacht over alternatieven. Wanneer ik ergens voor ga, ga ik er 100% voor.
Ik heb mijn studie wel nog afgerond en nooit spijt gehad van mijn beslissingen.
Simone, op de albums en live is goed te horen dat je hard aan het werken bent aan jouw stem gebruik. Er komt steeds meer power achter te zitten. Wat doe jij ervoor om je stem in goede conditie te houden?
Veel slapen, gezond eten en sporten. Ik drink geen alcohol en rook ook niet. Ik ga niet uit in luidruchtige cafe’s waar ik hard moet praten.
Rockportaal zal bij Retrospect aanwezig zijn om verslag hiervan te doen in woord en beeld. Tot 23 maart 2013!
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00