Home » Sinaya: Het is gewoon de band geworden die we altijd al voor ogen hadden

Sinaya: Het is gewoon de band geworden die we altijd al voor ogen hadden

door Jochem van der Steen
297 views 5 minuten leestijd

Sinaya is een metal band die uit louter en alleen dames bestaat. De oorsprong van de band ligt in Brazilië. Met de nieuwe single Afterlife maken ze een doorstart met een andere line-up en een nieuwe sound. Ik sprak met drummer Amanda en gitarist Helena.
De band is er in de huidige vorm eentje zoals die vroeger niet had kunnen bestaan. Amanda en Helena hebben elkaar namelijk nog niet in het echt ontmoet. Helena woont  in Rio, Amanda in Japan en de rest van de band in Sao Paulo. Hoewel dat net als Rio in Brazilië ligt, is het toch wel zes uur rijden. Daarom zal de band voornamelijk samenkomen voor tours, alleen is dat voor losse shows  niet erg praktisch vanwege de afstand. Iedereen nam daarom ook haar delen op vanuit thuis en de opnames werden vervolgens via internet gedeeld. Met voorbeelden als Crypta en Nervosa, andere all-female metal bands met leden uit verschillende landen, werd besloten dat het mogelijk moest zijn zo te werken.
Opvallend genoeg hebben beide dames Japanse achternamen. Ze hebben dan ook deels Braziliaanse en deels Japanse roots. Erg toevallig dan ook dat ze elkaar hebben ontmoet en beiden van dezelfde muziek houden.
Amanda licht toe, “Ik kwam naar Japan toen ik acht was. Ik woonde tot die tijd bij mijn grootmoeder in Brazilië en mijn ouders woonden in Japan. Toen mijn ouders op bezoek kwamen toen ik zeven was, besloot ik met ze mee terug te gaan naar Japan en daar woon ik dan sindsdien. Ik ben maar een enkele keer terug geweest naar Brazilië na die tijd.”
Gevraagd naar de metal scene in Japan zegt Amanda, “De metal scene in Japan is groot. Japanse fans houden wel meer klassieke metal en power metal, meer dan moderne metal. Aan nieuwere stijlen als deathcore en djent moeten ze nog wat wennen, maar het is een groeiend genre.”
Helena geeft aan dat de Braziliaanse scene ook heel levendig is. “We supporten elkaar allemaal en zijn erg aardig voor elkaar.”
Leven van de muziek kunnen de dames, zoals veel muzikanten nog niet. Zo heeft Amanda een baan in een hotel. “Onze producer en manager is ook manager in een hotel. Ik  werk  daar met hem en tevens in de studio. Daarnaast geef ik ook nog drumles. Zo kunnen we geld verdienen om onze droom waar te maken. Zeker nu in deze corona tijden zoeken we andere manieren om geld te verdienen naast onze muziek.” 
Helena heeft een prima baan gevonden naast de band. Ze werkt voor een universiteit en doet daar research naar muziek. “Het is het beste van twee werelden. Ik speel muziek en lees en schrijf er over” 
Met de nieuwe single maakt de band duidelijk een ontwikkeling door van een meer death metal en thrash georiënteerde sound, naar een moderner, deathcore geluid. Eigenlijk was dat een bijna natuurlijk proces volgens Helena. “Met de veranderingen in line-up en de toevoeging van mij en Amanda, die meer vanuit een technisch, moderner geluid komen, was die omslag wel logisch. Onze favoriete bands zijn o.a. Lorna Shore en Suicide Silence. We vroegen ons af hoe we als band wat anders zouden kunnen klinken en met die voorkeuren kwamen we uit op dit geluid.” 
De bandnaam is verbasterd naar een plaats in Roemenië (Sinaja) met een rijke, wat spookachtige historie. Ondanks de nieuwe leden en het nieuwe geluid hebben de dames er nooit over gedacht een andere bandnaam te nemen. “We zijn ook nooit echt uit elkaar gegaan, er zijn alleen maar een aantal leden vertrokken. Mylena is altijd de bandleider geweest en ik haar rechterhand. Dus we gingen gewoon door zonder de rest. Toen Amanda er bij kwam hadden we niet het gevoel dat we een nieuwe naam nodig hadden. Het is gewoon de band geworden die we altijd al voor ogen hadden. Iedereen vult elkaar prima aan, het werkt prima zo.”
Op de nieuwe single horen we gastvocalen van C.J. McMahon, frontman van de bekende deathcore band Thy Art Is Murder. Dat bleek best makkelijk geregeld volgens Amanda. “Toen we de nieuwe nummers schreven leek het ons mooi om de medewerking te hebben van iemand waar deathcore fans tegen op kijken. We namen contact op met CJ, lieten hem onze muziek horen en hij vond het tof klinken en wilde graag meewerken.” 
In 2022 hoopt de band te kunnen touren door Europa. Ook zien ze er naar uit om het nieuwe album op te nemen met de volledige nieuwe line-up. Vooral voor Amanda is dat fijn, aangezien de drums op het huidige album nog afkomstig zijn van een sessie muzikant. Ik zie er in ieder geval alvast naar uit de dames live op het podium te bewonderen en voorspel een mooie toekomst voor ze.

(All photographs provided by the band for promotional use)

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00