Home » Sonata Arctica – Effenaar (Eindhoven) 01/04/2017

Sonata Arctica – Effenaar (Eindhoven) 01/04/2017

door Maurice Tonies
227 views 5 minuten leestijd

Sonata Arctica bestaat alweer 20 jaar en in deze periode heeft de band al heel wat albums afgeleverd. Ook is de formative uit Finland al regelmatig in ons land te zien geweest. De band is nu wederom op tour en daarbij mag de Effenaar niet worden overgeslagen. Afgelopen jaar bracht Sonata Arctica hun nieuwe album The Ninth Hour uit, dus er valt heel wat nieuws te verwachten!

Bij binnenkomst is het wel even schrikken, er is een groot gordijn gespannen waardoor de zaal kleiner gemaakt wordt. Zou de opkomst vanavond zo laag zijn? Laten de metalheads verstek gaan? Opgelucht zien we dat het allemaal wel meevalt en er al heel wat fans staan te wachten voordat de eerste supportact begint. Het bal wordt vanavond geopend door Striker. De Canadese band gaat met volle vaart van start, maar helaas wordt het begin van de show behoorlijk overstemd door het volume van het drumstel. We zien wel de gitaren, maar horen ze bijna niet. Daar komt gelukkig al snel verandering in, waardoor de gitaarkunsten van Striker ook goed te horen zijn. De gitaarriffs vliegen je vervolgens om de oren. Met een hoog classicrock gehalte is het goed toeven in de Effenaar. De melodische klanken zijn dan wel ietwat voorspelbaar, maar dat maakt niet uit, het enthousiasme van de heren maakt dat meer dan goed. Zanger Dan Cleary staat met een brede glimlach op het podium en zijn uithalen mogen er zijn, wat een bereik heeft deze Canadees. Het publiek geniet van het optreden, zingt uit volle borst wat nummers mee en de bandnaam STRIKER wordt met regelmaat luid gescandeerd. Het heerlijke avondje is begonnen!

De zaal is ondertussen goedgevuld, maar het bordje UITVERKOCHT mag vanavond in de kast blijven liggen. De thuisblijvers missen dan ook het optreden van Thunderstone. Deze tweede supportact deed al eens mee aan het Eurovisiesongfestival, maar toen zullen er ongetwijfeld minder metalheads gestaan hebben dan nu in Eindhoven. De heren uit Finland hebben de powermetal hoog in het vaandel staan, maar hebben er wel een eigen draai aan gegeven. Zo staat er een keyboard opgesteld, wat zo nu en dan tussen het gitaargeweld door te horen is. De muziek van Thunderstone is ook zwaar melodisch en wederom laten de fans van zich horen. Uiteraard mag het roepen van de bandnaam niet ontbreken. Het meest opvallende moment tijdens de show van Thunderstone is het moment dat zanger Pasi oproept om de mobiele telefoons tevoorschijn te halen. De lichtjes van de telefoons moeten aan en tijdens de ballad Weak wanen we ons in een stadionconcert. Overal duiken er lichtjes op en het is een mooi gezicht. Helaas kan niet iedereen het fatsoen opbrengen om even hun mond te houden en wordt de ballad ietwat verstoord. Desalniettemin werkt Thunderstone een mooie set af en is iedereen mooi opgewarmd voor de hoofdact.

Rond de klok van tien uur doven de lichten in de Effenaar voor een laatste maal en is het tijd voor Sonata Arctica. De Finnen brachten afgelopen jaar hun nieuwe album The Ninth Hour uit en het is dan ook logisch dat er veel nummers van dit nieuwe album op de setlist staan. Zo opent de band met Closer To An Animal en ook het opvolgende Life klonk nog niet eerder in de Effenaar. Het is vandaag de vijfde keer dat Sonata Arctica een bezoek brengt aan de zaal in Eindhoven en het publiek gaat uit zijn dak. Zo is het meezingen van de nieuwe songs geen probleem en gaan de vuisten de lucht in. Na het vele gitaargeweld wat vanavond al heet geklonken is de sound van Sonata Arctica een aangename afwisseling. Zanger Tony geeft aan blij te zijn weer in Eindhoven te zijn en is in goede doen. De charismatische frontman heeft een helder en hoog stemgeluid, wat prima past bij de powermetal van zijn band. Ook Sonata Arctica is helemaal bij de tijd en met de tekstregel The Builder Of The Walls, A Great Leader” uit het nummer Fairytale kan het om niemand anders gaan dan Donald Trump. Zelfs in Finland blijkt de nieuwe verkozen president woede op te wekken. Sonata Arctica is ook een band met een boodschap in hun teksten en hoewel hun muziek soms wat vrolijk en uptempo overkomt zit er een diepere betekenis achter.
Liefhebbers van razendsnel gitaarwerk beleven een prima avond in Eindhoven. Evenals bij de twee supportacts gaat ook bij Sonata Arctica het plectrum in een rap tempo over de snaren. De band houdt dan ook de vaart erin en dat zorgt dat het een strakke show is gevuld met hun herkenbare bombastische gitaargeweld. Een momentje van rust is dan ook bijna niet te bekennen, behalve als er even een interlude klinkt. Dan kan de band heel even bijkomen, om vervolgens weer door te gaan met zowel het spelen van de nieuwe nummers als een paar klassiekers. Vooral bij de oudere nummers laat het publiek meer van zich horen en wordt er meer meegezongen. Zo gaat in het toegift iedereen uit zijn dak tijdens I Have A Right, maar het kroonstuk is de afsluiter Don’t Say A Word, waarbij het publiek aan het einde van de show luidkeels wordt opgeroepen om Wodka te roepen. Deze oproep is niet tegen dovemans oren gezegd en overal laat het publiek van zich horen, waarbij er natuurlijk wordt gekeken welk gedeelte van de Effenaar het hardst kan roepen. Sonata Arctica heeft ook deze vijfde keer de Effenaar doen genieten van een geweldige show. Laat die zesde keer dan ook maar komen!
Foto’s door Marc Koetse – Rockportaal.nlKijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00