Home » John Joseph (Bloodclot): Mijn boodschap is al sinds 1977 toen ik met punkrock startte gelijk gebleven

John Joseph (Bloodclot): Mijn boodschap is al sinds 1977 toen ik met punkrock startte gelijk gebleven

door Jochem van der Steen
3,6K views 4 minuten leestijd

John Joseph McGowan, zanger, Iron Man/triatlon beoefenaar, en auteur van diverse boeken over vegansime staat bekend als controversieel figuur in de hardcore wereld. De voormalig Cro-Mags zanger richtte in 2008 de hardcore act Bloodclot op. Nu zijn ze terug met een nieuw album. Ik sprak met hem over dit nieuwe album, maar al snel kwam het gesprek uit op de pandemie en zijn omstreden mening daarover.

John Joseph had de repitities opgezet met Joey Castillo (ex-Queens Of The Stone Age, Danzig, en meer), Nick Oliveri (ex-Kyuss, Queens Of The Stone Age) toen de lockdown begon. Vanaf dat moment moest hij met leden van de Oostkust werken. Hij bracht Darren Morgenthaler aan boord, die al eerder inviel voor de originele drummer toen zijn moeder ziek was. Daarnaast werden Tom Capone (ex-Quicksand, Beyond, Bold), bassist Craig Setari (Sick Of It All, ex-Youth Of Today) aan de line-up toegevoegd. “We werden gezegd dat we in onze huizen moesten blijven, maar ik zei de hypocrieten dat ze mijn rug op konden en gingen de studio in van een vriend van me om de plaat op te nemen.” Ook dat ging niet van een leien dakje, er was een brand bij de buren en het hele huizenblok werd afgezet. Dat hield de band niet tegen echter, ze zetten de opnames voort in de kelder van een vriend. “Wat mijn Iron Man trainingen me hebben geleerd is dat, wanneer shit fout gaat je gewoon een manier bedenkt om verder te kunnen gaan. Zoals ik zing in Relentless, Move ahead, can’t slow down. Dus dat deden we.’’

Het nieuwe album is sterk geworteld in de pandemie. John Joseph raakt duidelijk opgewonden als hij daar meer over vertelt. “Ze ontnamen de rechten van de mensen in New York City. Er werd me gevraagd waarom ik niet gewoon doorging met trainen en praten over voeding en en dat had ik graag gedaan, maar de fitnessruimtes en restaurants waren gesloten. We werden behandeld alsof we de pest hadden. Ik had het er over met Tom en die was ook heel kwaad. Dus ik zei hem dat hij zijn gitaar moest pakken en dat is wanneer we het nummer Souls schreven dat gaat over hoe angst als wapen wordt gebruikt. Teveel mensen in de hardcore scene zijn in slaap gevallen. Tot 2020 waren ze allemaal tegen de grote bedrijven en de overheid. Maar als je nu je stem laat horen loop je het risico gecanceld te worden, maken ze je uit voor leugenaar, racist en homofoob. Het is belachelijk! Daar gaat Unhinged over. De mensen die ik vertrouwde lieten me in de steek en bekritiseerden me.  Ik heb altijd nummers geschreven over wat ik om me heen zag gebeuren in zowel  Bloodclot als de Cro-Mags. Mijn boodschap is al sinds 1977 toen ik met punkrock startte gelijk gebleven,  46 jaar lang. De boodschap dat de overheid niet vertrouwen is en hoe we als burgers ons moeten verenigen.”

Toen hij zich uitsprak tegenover Foo Fighters frontman Dave Grohl die tijdens de pandemie een aantal shows organiseerde waar alleen gevaccineerde mensen naar toe konden deed dat nogal wat stof opwaaien. “Ik werd een anti-vaxxer genoemd, terwijl dat niet waar is. Ik ben gevaccineerd tegen allerlei andere ziektes die ik nooit heb gekregen, is dat niet geweldig? Ik had daar geen vier of vijf boostershots voor nodig.  De reden dat ik me uitsprak tegen Dave Grohl is dat er miljoenen dollars werden aangenomen van farmaceutische bedrijven om de prik te promoten. Ik heb gezegd dat ik niet snap dat Dave op het podium Bad Brains nummers kan zingen terwijl hij dat geld heeft aangenomen. Dan ben je gewoon een sellout. Er werd gezegd dat ik (overleden Foo Fighters drummer) Taylor Hawkins bekritiseerde, maar dat is onzin. Ik ken hem helemaal niet. Ik ken Dave Grohl omdat Scream voor de Cro-Mags heeft geopend, hij kent de Bad Brains en is er bevriend mee. En daar moest ik iets van zeggen en daar sta ik nog steeds achter.”

Toen John vervolgens met zijn band in het New Yorkse Tompkins Square Park gedurende de lockdown een concert gaf waren de rapen helemaal gaar. “Dat terwijl de volgende dag de honkbal stadions gewoon open gingen. Diezelfde dag was er op een basketbal veld in het park ook een hip-hop concert met DJ’s en een duizendtal mensen die weed rookten en hun joints doorgaven, maar daar hoorde je niemand over. Toen er wat punkrockers bij elkaar kwamen en zich uitspraken tegen de overheid keerde de hele scene zich echter ineens tegen ons.’’

 

Foto credit: Steven_J._Messina

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00